Αυτοί είναι οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης για ταινία animation

Αυτοί είναι οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης για ταινία animation

Το θέμα ήταν η σύνθεση πρωτότυπου soundtrack για την πολυβραβευμένη ταινία EL EMPLEO (Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ)

Dimitra_Galani_Giorgos_Soumelidis_Eleni_Exarchou
Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της σειράς Γέφυρες, τη Δευτέρα 16 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ στην Αίθουσα Banquet, του Μεγάρου Μουσικής, ο Διεθνής Διαγωνισμός Κινηματογραφικής Μουσικής με θέμα τη σύνθεση πρωτότυπου soundtrack για την πολυβραβευμένη ταινία EL EMPLEO (Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ) του Αργεντινού Santiago «Bou» Grasso, η οποία έχει αποσπάσει διεθνώς πάνω από 80 διακρίσεις. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό Σλοβακία, Αγγλία, Αυστρία, Νότιο Κορέα, ΗΠΑ, Γαλλία, Κύπρος, Τσεχία, Ολλανδία κ.ά.) ξεπέρασαν τις 120.

Οι συμμετέχοντες που βραβεύονται και πέρασαν στην τελική φάση είναι οι εξής 10:

ΘΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ (Ελλάδα) αρ. 56
ZORZES KATRIS (Γαλλία-Ελλάδα) αρ. 40
Κλείσιμο
ONDREJ KALUZAK (Σλοβακία) αρ. 119
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ (Ελλάδα) αρ. 76
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΜΕΛΙΔΗΣ (Ελλάδα) αρ. 115
ΕΛΕΝΗ ΕΞΑΡΧΟΥ (Ελλάδα) αρ. 34
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΤΑΚΗΣ (Ελλάδα) αρ. 81
STEFANO FASCE (Aγγλία) αρ. 134
ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (Ελλάδα) αρ. 70
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Ελλάδα) αρ. 32

Από τους υποψηφίους αυτούς η επιτροπή εξέλεξε τους 3 νικητές και απονέμει τα βραβεία με την ακόλουθη σειρά:

Πρώτο βραβείο, Γεώργιος Σουμελίδης (Ελλάδα)
Δεύτερο βραβείο, Ελένη Εξάρχου (Ελλάδα)
Τρίτο βραβείο, Stefano Fasce (Aγγλία)

Οι τρεις νικητές έλαβαν επίσης χρηματικά έπαθλα, ενώ το φιλμ, επενδυμένο με τις τρεις βραβευμένες πρωτότυπες συνθέσεις, θα προβληθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σύρου (Animasyros + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων). Στους υπόλοιπους επτά φιναλίστ απονέμονται ειδικές διακρίσεις, ενώ στον Σταύρο Καρτάκη (Ελλάδα) και στον Γιάννη Παπαδημητρίου (Ελλάδα) δίδεται επιπλέον χρηματικό βραβείο το οποίο προσφέρεται από τα μέλη της επιτροπής.

Η διεθνής κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελείται από τον συνθέτη Samuel Pegg (Αγγλία), τον σκηνοθέτη Anton Octavian (Ρουμανία), την ερμηνεύτρια και συνθέτρια Δήμητρα Γαλάνη, τον πρόεδρο του Animasyros Βασίλη Καραμητσάνη και τον συνθέτη και υπεύθυνο της σειράς Γέφυρες Δημήτρη Μαραγκόπουλο.

O Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.

Βιογραφικά βραβευθέντων
Γεώργιος Σουμελίδης
Γεννήθηκε το 1977. Στα τέσσερα του χρόνια συνέθεσε την πρώτη του μελωδία στο πιάνο. Μέχρι τα 15 παρακολουθούσε μαθήματα ωδείων στη Θεσσαλονίκη κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερα πιάνου με καθηγητές της σχολής Uspenski (πρώην Σοβ. Ένωσης). Οι μετέπειτα μουσικές σπουδές του βασίστηκαν σε ακούσματα αρχαίων ελληνικών μοτίβων διασωθέντα από το Βυζάντιο, μεσαιωνικά παραδοσιακά ευρωπαϊκά ακούσματα καθώς και στους κλασικούς της μπαρόκ και ρομαντικής εποχής. Σύγχρονοι μαέστροι (Goldsmith, Artemiev, Goold, Zimmer, Badel, Παπαθανασίου κ.ά.) του υπέδειξαν τον μαγευτικό δρόμο της κινηματογραφικής μουσικής αφήγησης, στην οποία και αφιερώθηκε με πάθος υπηρετώντας τη μέχρι σήμερα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ως συνθέτης μουσικής ταινιών, video dance, θεατρικών δρωμένων και ντοκιμαντέρ.

Ελένη Εξάρχου
Eίναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, όπου ολοκλήρωσε της σπουδές της με υποτροφία του ΙΚΥ. Έχει δίπλωμα πιάνου (άριστα με ειδική διάκριση) από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης καθώς και πτυχία ανώτερων θεωρητικών (επίσης άριστα) από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη διεύθυνση, διασκευή και σύνθεση έργων για χορωδιακά σύνολα. Έχει αποσπάσει 4 πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους μουσικούς αγώνες, με τελευταία εμφάνιση στο ΜΜΘ. Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας και διευθύνει σύνολο έντεχνης μουσικής. Ως συνθέτρια έχει στο ενεργητικό της έργα για σόλο όργανα, οργανικά σύνολα και φωνή καθώς και μουσική για το θέατρο. Πρόσκληση συνεργασίας της έχουν απευθύνει ο Γ. Χατζηνάσιος και ο Γ. Θεοφάνους για σύμπραξη του συνόλου της σε συναυλίες, με διασκευές δικών τους τραγουδιών από την ίδια.

Stefano Fasce
Με έδρα το Λονδίνο, γράφει ορχηστρικά κομμάτια που αφηγούνται ιστορίες, με ιδιαίτερη προτίμηση στις συνθέσεις για φλάουτο και έγχορδα. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Ηνωμένου Βασιλείου, μία από τις καλύτερες παγκοσμίως. Είναι επίσης φλαουτίστας, ενώ έχει εξειδικευτεί και στην ενορχήστρωση μουσικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στο Κολέγιο Μουσικής Μπέρκλι, όπου σπούδασε με υποτροφία (Celebrity Online Scholarship).
Έχει γράψει μουσική για τις ταινίες μικρού μήκους The Whale Bowl (2017) και Alright (2017), που προβλήθηκαν στο πλαίσιο πολλών διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ. Έχει ακόμη γράψει μουσική για την τηλεοπτική παραγωγή Goathland (Channel 4, 2017).  Πρόσφατα συνέθεσε τη μουσική του φιλμ Dead Birds (2018) με πρωταγωνίστρια την Τάρα Φιτζέραλντ (Game of Thrones).
Epitropi
B_Vraveio_Eleni_Exarchou
A_Vraveio_Giorgos_Soumelidis
Dimitra_Galani_Giorgos_Soumelidis_Eleni_Exarchou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης