Jo Nesbo: Ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αθήνα

Jo Nesbo: Ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αθήνα

Οι #nesbomaniacs θα έχουν την ευκαιρία να τον συναντήσουν από κοντά στις 18 Σεπτεμβρίου - Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, το Megaron Plus, τη Νορβηγική Πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών

Jo Nesbo: Ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αθήνα
Μπορεί ο «ροκ σταρ» της αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo να επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και δη την Κάλυμνο όπου απολαμβάνει και ίσως εμπνέεται από τις ομορφιές του νησιού, όμως, αυτή τη φορά ο Νορβηγός πολυβραβευμένος συγγραφέας θα κάνει μία στάση στην Αθήνα.

Οι #nesbomaniacs, λοιπόν, θα έχουν την ευκαιρία να τον συναντήσουν στις 18 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου ο συγγραφέας-φαινόμενο θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο για τα βιβλία του και τον διάσημο επιθεωρητή του Χάρι Χόλε.

Ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της αστυνομικής λογοτεχνίας αναμένεται να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Οι Έλληνες αναγνώστες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Νορβηγό συγγραφέα που καθήλωσε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, με τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 25 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Κλείσιμο


Μάλιστα, το 2011 στη Μεγάλη Βρετανία, ο Nesbo ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 717.000 αντίτυπα, που σημαίνει ότι βιβλίο του πουλιέται ανά 27 δευτερόλεπτα (εάν τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο). Το ρεκόρ αυτό τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ευπώλητων συγγραφέων στη Μ. Βρετανία νικώντας τον Stieg Larsson και έχοντας μπροστά του μόνο τον αμερικανό James Patterson. Σε όλη την Ευρώπη τα βιβλία του φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων, ενώ στην Ιρλανδία ο Nesbo είναι επισήμως o υπ΄αριθμόν 1 συγγραφέας μπεστ σέλερ. 

Ο ίδιος εξηγεί ότι το πάθος του για τα βιβλία ξεκίνησε από την οικογένειά του που αποτελείτο από φανατικούς αναγνώστες.

«Η μητέρα μου ήταν βιβλιοθηκάριος και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ο πατέρας μου κάθε απόγευμα διάβαζε στο καθιστικό μας. Δεν του άρεσε βέβαια μόνο να διαβάζει, μας διηγούνταν ιστορίες με τέτοιο τρόπο που θέλαμε να τις ακούμε ξανά και ξανά. Αυτές ήταν οι πρώτες μου επιρροές…», αναφέρει ο Nesbo.

Έπειτα από τις σπουδές του στη Νορβηγική Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μπέργκεν, ασχολήθηκε με τη μουσική, εντάχθηκε σε συγκρότημα, κυκλοφόρησε δίσκους και γνώρισε την επιτυχία. Ωστόσο, παράλληλα εργαζόταν στον χρηματοοικονομικό τομέα, μία δουλειά που γρήγορα βαρέθηκε και αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του με ένα ταξίδι στην Αυστραλία.



«Πήρα ένα αεροπλάνο και έφυγα για Αυστραλία, όσο πιο μακριά μπορούσα δηλαδή. Το μόνο που είχα στις αποσκευές μου ήταν ένα λάπτοπ. Αποφάσισα να γράψω ένα μυθιστόρημα για τα μόνα δύο πράγματα που αξίζει να γράψει κανείς για τον έρωτα και τον φόνο. Το ταξίδι Όσλο-Σίδνεϊ διαρκεί τριάντα ώρες, στην πτήση προς το Σίδνεϊ κατέληξα στην πλοκή. Ξεκίνησα να γράφω με το που πήγα στο ξενοδοχείο για έναν τύπο που τον έλεγαν Χάρι και που μόλις είχε προσγειωθεί στο Σίδνεϊ και είχε τζετλάγκ, όπως εγώ δηλαδή. Όταν επέστρεψα από την Αυστραλία, είχα σχεδόν τελειώσει το βιβλίο. Με το που άφησα κάτω τη βαλίτσα μου, ξαναέπιασα το γράψιμο. Έγραφα ασταμάτητα… Αυτές ήταν οι καλύτερες εβδομάδες της ζωής μου. Η Νυχτερίδα εκδόθηκε το φθινόπωρο του 1997», συνεχίζει ο βραβευμένος συγγραφέας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει την ίδια μέρα από τις 6:30 το απόγευμα. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση, ενώ στον χώρο της εκδήλωσης θα διατίθενται τα βιβλία του.

Τα δέκα βιβλία της σειράς Χάρι Χόλε που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι:

1. Η νυχτερίδα
2. Οι κατσαρίδες
3. Ο κοκκινολαίμης
4. Νέμεσις
5. Το αστέρι του διαβόλου
6. Ο λυτρωτής
7. Ο χιονάνθρωπος
8. Η λεοπάρδαλη
9. Ο φαντομάς
10. Αστυνομία

Κυκλοφορούν επίσης:

«Κυνηγοί κεφαλών», ένα συναρπαστικό θρίλερ, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, «Ο γιος», ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πανέξυπνη πλοκή, το νέο του βιβλίο «Αίμα στο χιόνι», η σειρά παιδικών βιβλίων του ίδιου με ήρωα τον Δόκτορα Πορδαλό, ενώ λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, θα κυκλοφορήσει το «Περισσότερο αίμα», η συνέχεια του μπεστ σέλερ «Αίμα στο χιόνι». Τα αστυνομικά του βιβλία κυκλοφορούν και σε e-book (e-pub). Επισκεφθείτε και το επίσημο site του www.jonesbo.com, όπου θα βρείτε πολλά βίντεο και συνεντεύξεις του.

Ο συγγραφέας

Ο Jo Nesbο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα με τίτλο The Bat Man, το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, βλέπει τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 25.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Βραβεία

Ο Nesbo έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα The Riverton Prize (1997), The Glass Key (1998), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του Νέμεσις ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010). Τρεις φορές υποψήφιος για το βραβείο των Νορβηγών Βιβλιοπωλών, το έχει κατακτήσει ήδη δύο φορές στο παρελθόν: το 2000 για το βιβλίο του Ο κοκκινολαίμης (το τρίτο της σειράς Χόλε) και το 2007 για το βιβλίο Ο χιονάνθρωπος.

Το μεγαλύτερο event της νέας σεζόν για τον εκδοτικό χώρο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015, στις 8 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, αίθουσα «Χρ. Λαμπράκης»)

Διοργάνωση:

Megaron Plus
Νορβηγική Πρεσβεία και Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών
Εκδόσεις Μεταίχμιο



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης