«Ζωγραφίζοντας την εγκυμοσύνη»: Μια νέα πρωτότυπη έκθεση στο Λονδίνο

«Ζωγραφίζοντας την εγκυμοσύνη»: Μια νέα πρωτότυπη έκθεση στο Λονδίνο

Φιλοξενείται στο  Foundling Museum και περιλαμβάνει σπάνια έργα 500 χρόνων

pregnansy_london
Τί κοινό μπορεί να έχει μια γυναίκα της Αναγέννησης με την Μπιγιονσέ ή τη Μόνικα Μπελούτσι; Τί είναι αυτό που συνδέει διαχρονικά όλες τις γυναίκες – μητέρες ανεξαρτήτως των επιμέρους χαρακτηριστικών τους και την εποχή στην οποία έζησαν;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά μια νέα έκθεση που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο «Foundling Museum» του Λονδίνου. Ο τίτλος της είναι «Ζωγραφίζοντας της εγκυμοσύνη: Από τον Χόλμπαϊν στα Σόσιαλ Μίντια» και κεντρικός της άξονας η αποτύπωση στην τέχνη του γυναικείου σώματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Pregnansy4
Ζωγραφικό έργο του 1814


Κλείσιμο
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά έργα τέχνης που να επικεντρώνονται στη συγκεκριμένη θεματολογία, σε αντίθεση σε την σύγχρονη εποχή που οι φωτογραφήσεις των διάσημων σταρ σε κατάσταση εγκυμοσύνης αποτελούν μόδοα, ήταν αυτό που οδήγησε την επιμελήτρια της έκθεσης, Κάρεν Χερν, να στήσει αυτό το εικαστικό γεγονός το οποίο, όσον αφορά στο θέμα του τουλάχιστον, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ μέχρι σήμερα στο παρελθόν.
Bellutsi_Pregmant
Η Μόνικα Μπελούτσι φωτογραφήθηκε και στις δύο εγκυμοσύνες της


Μέσα από σπάνιους πίνακες ζωγραφικής, με την υπογραφή διάφορων εικαστικών καλλιτεχνών, φωτογραφίες, αντίτυπα αλλά και ρούχα και αντικείμενα διερευνώνται η ταυτότητα, τα συναισθήματα, η ανατομία και το περιβάλλον των εγκύων σε μια ευρύτατη χρονική περίοδο η οποία καλύπτει περίπου 500 χρόνια. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως μέχρι και τον 20ό αιώνα οι γυναίκες περνούσαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής τους σε κατάσταση εγκυμοσύνης μιας και ο βασικός τους ρόλος ήταν να φέρνουν στο κόσμο παιδιά. 

Αντιθέτως, τις τελευταίες δεκαετίες η εγκυμοσύνη έχει απενοχοποιηθεί το ίδιο και τα γυναικεία σώματα που κυοφορούν. Απόδειξη γι' αυτό αποτελούν οι πολυάριιμες φωτογραφήσεις επώνυμων έγκυων κυριών της σόου μπιζ οι οποίες έχουν δημοσιευθεί τόσο σε περιοδικά όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
pregnansy2
Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνια έργα των τελευταίων 500 χρόνων


Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται ξεχωρίζουν η υπέροχο πορτραίτο της κόρης του Άγγλου πολιτικού και φιλόσοφου Τόμας Μορ, που έχει φιλοτεχνήσει ο διάσημος Γερμανός ζωγράφος και χαράκτης Χανς Χόλμπαϊν, το φόρεμα εγκυμοσύνης που φορούσε η Πριγκίπισσα Σάρλοτ στο φιλοτεχνημένο από τον Άγγλο ζωγράφο George Dawe το 1817, τη χρονιά που πέθανε στη γέννα, το έργο «Ηλέκτρα» της σύγχρονης Βρετανίδας ζωγράφου Jenny Saville, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά, αλλά και το πορτραίτο της πρώτης συζύγου του Λουσιαν Φρόιντ, Κίτι, ζωγραφισμένο από τον Marc Quinn κατά την περίοδο 1947 – 1948.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου.

Chantal-Joffe_Self-Portrait-Pregnant
Μεταξύ άλλων εκτίθενται και έργα σύγχρονων ζωγράφων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης