Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Πατρώνη σε συνεργασία με το δήμο Αγρινίου

ek1

Διάρκεια μέχρι 20 Απριλίου

Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Πατρώνη σε συνεργασία με το δήμο Αγρινίου λαμβάνει χώρα στην παλαιά δημοτική αγορά με θέμα τα αξιόλογα κατεδαφισθέντα κτήρια του Αγρινίου.


Αγρίνιο: Η δεκαετία του ‘80.

Γιατί διάλεξα την δεκαετία του ‘80;

Πρώτα, γιατί η αρχή της συμπίπτει με τον ερχομό μου στο Αγρίνιο, ύστερα από τις σπουδές και τον στρατό.Ξανάβλεπα την γενέθλια πόλη με άλλο «μάτι». Ήθελα να αποτυπώσω το καθετί. Φωτογράφιζα με μανία τα πάντα. Κτίρια , ανθρώπους , σκηνές στην αγορά.

Δεύτερον , γιατί διαισθανόμουν ότι η δεκαετια αυτή θα είναι καθοριστική , μια τομή στην ιστορία της πόλης. Έφευγαν σιγά σιγά τα παλιά κτίρια και οι παλιές συνήθειες. Η ραγδαία ανοικοδόμηση άλλαζε το πρόσωπο του Αγρινίου.

ek3
ek2
ek1


Ένας τρίτος λόγος είναι γιατί η δεκαετία αυτή συνέπεσε με τις προσπάθειές μου,μαζί με άλλους συμπολίτες, για την διάσωση ορισμένων αξιόλογων και χαρακτηριστικών κτιρίων της πόλης. Αυτή η προσπάθεια τις περισσότερες φορές πέτυχε , όπως η περίπτωση του κινηματοθεάτρου «ΕΛΛΗΝΙΣ», του σιδηροδρομικού σταθμού με την διπλανή πλατεία , των αποθηκών Καμποσιώρα (τώρα κτήριο τουΤΕΕ) και μιας δεκάδας ακόμα δημοσιων και ιδιωτικών κτιρίων τα οποία κρίθηκαν διατηρητέα. Άλλες φορές πάλι χάθηκε η μάχη , όπως η περίπτωση του αξιόλογου αρχοντικού Φαφούτη-Ξηντάρα στην οδό Μπαϊμπά με τις υπέροχες οροφογραφίες και εκείνη των καπναποθηκών Παναγοπούλου. Δεν χάθηκε όμως ο πόλεμος.

Η φωτογραφία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της μνήμης και της ιστορίας. Έτσι ο φωτογράφος γίνεται πολλές φορές χωρίς να το ξέρει ο οπτικός «ιστορικός» της εποχής του. Η δουλειά μου αυτή είναι φανερό ότι δεν έχει τόσο «καλλιτεχνικό» χαρακτήρα. Είναι κυρίως μια καταγραφή , ένα αποτύπωμα της περιόδου εκείνης. Είναι όμως και μια έκφραση της βιωματικής σχέσης μου με την ψυχή αυτής της πόλης και των κτιρίων της.

ek6
ek5
ek4


______________________
Ο Κώστας Πατρώνης γεννήθηκε το 1950 στο Αγρίνιο. Είναι πολιτικός μηχανικός και σπούδασε Κινηματογράφο. Ασχολείται από τα νεανικά του χρόνια με την φωτογραφία και έχει συμβάλει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης του Αγρινίου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

komninos

Η  προβολή της ταινίας για τον ήρωα του μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:00 π.μ, στον κινηματογράφο «Αχίλλειον» της Πτολεμαΐδας, παρουσία του πρωταγωνιστή και προέδρου της «Ευνομίας» Λάκη Κομνηνού. Θα προλογίσουν ο συγγραφέας Απόστολος Παπαδημητρίου και η νομικός Αριάδνη Νούκα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

70
jocker_ar

Κανένας δεν είναι  πιο αιμοβόρος  από τον Χοακίν Φίνιξ - Δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις με τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς ότι ο Αρθουρ Φλεκ είναι ο τύπος που βλέπεις στον δρόμο και τον αποφεύγεις και όσο περισσότερο τον «πατάνε», τόσο εκείνος χαμογελάει και στο τέλος ως ασυγκράτητος δολοφόνος ορμάει

49
faust-12-31-adv-arthro

Ωραίος κόσμος και premium ποτά σε συνδυασμό με ψαγμένα live και μουσικές επιλογές από γνωστούς και δοκιμασμένους DJs, ευγενικό προσωπικό, ζεστός χώρος…. Με άλλα λόγια, το Faust είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης για βραδινή έξοδο στο κέντρο της Αθήνας. Βρίσκεται στην Καλαμιώτου, δίπλα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης με καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων και από το 2011 που μπήκε στη ζωές μας, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης στο κέντρο.