Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Πατρώνη σε συνεργασία με το δήμο Αγρινίου

ek1

Διάρκεια μέχρι 20 Απριλίου

Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Πατρώνη σε συνεργασία με το δήμο Αγρινίου λαμβάνει χώρα στην παλαιά δημοτική αγορά με θέμα τα αξιόλογα κατεδαφισθέντα κτήρια του Αγρινίου.


Αγρίνιο: Η δεκαετία του ‘80.

Γιατί διάλεξα την δεκαετία του ‘80;

Πρώτα, γιατί η αρχή της συμπίπτει με τον ερχομό μου στο Αγρίνιο, ύστερα από τις σπουδές και τον στρατό.Ξανάβλεπα την γενέθλια πόλη με άλλο «μάτι». Ήθελα να αποτυπώσω το καθετί. Φωτογράφιζα με μανία τα πάντα. Κτίρια , ανθρώπους , σκηνές στην αγορά.

Δεύτερον , γιατί διαισθανόμουν ότι η δεκαετια αυτή θα είναι καθοριστική , μια τομή στην ιστορία της πόλης. Έφευγαν σιγά σιγά τα παλιά κτίρια και οι παλιές συνήθειες. Η ραγδαία ανοικοδόμηση άλλαζε το πρόσωπο του Αγρινίου.

ek3
ek2
ek1


Ένας τρίτος λόγος είναι γιατί η δεκαετία αυτή συνέπεσε με τις προσπάθειές μου,μαζί με άλλους συμπολίτες, για την διάσωση ορισμένων αξιόλογων και χαρακτηριστικών κτιρίων της πόλης. Αυτή η προσπάθεια τις περισσότερες φορές πέτυχε , όπως η περίπτωση του κινηματοθεάτρου «ΕΛΛΗΝΙΣ», του σιδηροδρομικού σταθμού με την διπλανή πλατεία , των αποθηκών Καμποσιώρα (τώρα κτήριο τουΤΕΕ) και μιας δεκάδας ακόμα δημοσιων και ιδιωτικών κτιρίων τα οποία κρίθηκαν διατηρητέα. Άλλες φορές πάλι χάθηκε η μάχη , όπως η περίπτωση του αξιόλογου αρχοντικού Φαφούτη-Ξηντάρα στην οδό Μπαϊμπά με τις υπέροχες οροφογραφίες και εκείνη των καπναποθηκών Παναγοπούλου. Δεν χάθηκε όμως ο πόλεμος.

Η φωτογραφία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της μνήμης και της ιστορίας. Έτσι ο φωτογράφος γίνεται πολλές φορές χωρίς να το ξέρει ο οπτικός «ιστορικός» της εποχής του. Η δουλειά μου αυτή είναι φανερό ότι δεν έχει τόσο «καλλιτεχνικό» χαρακτήρα. Είναι κυρίως μια καταγραφή , ένα αποτύπωμα της περιόδου εκείνης. Είναι όμως και μια έκφραση της βιωματικής σχέσης μου με την ψυχή αυτής της πόλης και των κτιρίων της.

ek6
ek5
ek4


______________________
Ο Κώστας Πατρώνης γεννήθηκε το 1950 στο Αγρίνιο. Είναι πολιτικός μηχανικός και σπούδασε Κινηματογράφο. Ασχολείται από τα νεανικά του χρόνια με την φωτογραφία και έχει συμβάλει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης του Αγρινίου.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tainies01

Πολλές  οι νέες αφίξεις,  εκ των οποίων «Αλαντίν» και  «Ενας πιστός άντρας» κερδίζουν τις εντυπώσεις παρέα με δύο  κλασικές επαναλήψεις

tainies01

Μια λατινική φράση έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως το «Handmaid’s Tale» και την Αμερική του Τραμπ. Κι ας είναι (κάτι σαν) κορακίστικα.

vivlio01

To νέο μυθιστόρημα της Γιώτας Γουβέλη  .Μια συγκλονιστική ιστορία έρωτα και επανάστασης στη σκιά του θανάτου, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.