«Η παράξενη παρέα του Ορφέα»: Ένα έμμετρο παραμύθι από τον δημοσιογράφο Βασίλη Κάργα

HParaxenhPareaTouOrfea_23x28cm_Page_2

Πως ο μυθικός Ορφέας, αλλά και η πεντάχρονη κόρη του συγγραφέα, η Ευαγγελίνα, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης

Τη δύναμη της μουσικής, την αξία της φιλίας, της τέχνης, αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας πραγματεύεται στο έμμετρο παραμύθι του «Η παράξενη παρέα του Ορφέα», ο δημοσιογράφος Βασίλης Κάργας. 

« Αφορμή για να γράψω το παραμύθι ήταν ο μυθικός Ορφέας, που από παιδί ακόμα έδειξε την αγάπη του και την κλίση του στην μουσική και η 5χρονη κόρη μου, η Ευαγγελίνα. Ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας του δίδαξε την μουσική και του χάρισε την λύρα του, την οποία μάλιστα εξέλιξε. Η δύναμη της μουσικής του ήταν τέτοια που ημέρευε και σαγήνευε τα θηρία. Έπαιζε τόσο αρμονικά τη λύρα και τραγουδούσε τόσο γλυκά, που λένε ότι και τα άγρια ζώα του δάσους μαζεύονταν γύρω του για να τον ακούσουν. Στο παραμύθι μου, ο Ορφέας σαγηνεύει με τη λύρα του και το τραγούδι του αγαπημένα ζώα των παιδιών, που ξεκίνησαν ένα μακρύ ταξίδι για να τον συναντήσουν στη Θράκη και τους αλλάζει τη μοίρα:
Ένα καγκουρό που δεν έλεγε το ρο, μια καμήλα που μασούσε μόνο μήλα, ένα τζιτζίκι που τρελαινόταν για τζατζίκι, μια αρκούδα συγγραφέα, ένα πελαργό αργό, ένα παπαγάλο Γάλλο, ένα κροκόδειλο δειλό, ένα γάτο καλλιτέχνη, μια χελώνα με μπικίνι, έναν ουρακοτάγκο που χόρευε τάνγκο, ένα σκαντζόχοιρο με τζελ. Πρόκειται για μια σύγχρονη, παιδική, «Κιβωτό του Νώε».
«Είναι ένα παραμύθι, για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Χωρίς να είναι διδακτικό, αλλά με τρόπο διασκεδαστικό και παιγνιώδη διάθεση , περνάει στο παιδί το μήνυμα ότι η μουσική, η τέχνη, η φιλία, η συντροφικότητα, η συλλογικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, βοηθούν τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα ατομικά του προβλήματα και να ενταχθεί σε κοινωνικές ομάδες»

«Το παραμύθι είναι έμμετρο. Είναι γραμμένο σε στιχάκια. Το γεγονός ότι είναι έμμετρο βοηθάει τα παιδιά 3-7 ετών , τα οποία μαθαίνουν ακόμα τη γλώσσα, να γνωρίσουν- να εξοικειωθούν - και με το ρυθμό της γλώσσας. Το παιδί μπορεί εύκολα να το απομνημονεύσει, να το μάθει, να το τραγουδήσει. Το ότι έχει μέτρο έξαλλου το καθιστά εύκολο να μελοποιηθεί, να τραγουδηθεί…. Πρόκειται λοιπόν για ένα παραμύθι αστείο και διασκεδαστικό , ένα παραμύθι με ρυθμό και παιγνιώδη διάθεση, που αναδεικνύει, όχι μόνον τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, μα και τη δύναμη των λέξεων, τους συνειρμούς των ήχων, τις δυνατότητες της γλώσσας.»


st1


«Εισάγει έννοιες με ανώδυνο και ευχάριστο τρόπο, όπως η Θράκη, ο Ορφέας, το Λούβρο, ο Νταλί, ο Παβαρότι, ο Γκαγκάριν, το τάνγκο, η Σκάλα του Μιλάνο, έννοιες που υπάρχουν, περιρρέουν στην ατμόσφαιρα του παιδιού. Ακόμη το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους ακόμη κι απ ΄τους ίδιους τους γονείς προκειμένου να μιλήσουν στα παιδιά για μυθολογία, γεωγραφία, τέχνη, επιστήμη και κοινωνικές έννοιες.. προσεγγίζοντας τα όλα αυτά με διαθεματικό τρόπο.»
Η εξαιρετική εικονογράφηση της Παναγιώτας Καρτσακάλη, που τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Βιβλίου Public, βοηθά το παιδί να οπτικοποιήσει τις εικόνες και να αναπτύξει τη φαντασία του.
«Το ζητούμενο είναι το παιδί να χαρεί και να απολαύσει το ίδιο το παραμύθι. Πιστεύω ότι θα το απολαύσουν εκτός από τα παιδιά και οι γονείς, οι νηπιαγωγοί, οι παιδαγωγοί.»
«Το παραμύθι είναι απαραίτητο στη ζωή μας. Όχι μονάχα των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Όλοι μας κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας. Πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς τα παραμύθια; Χωρίς τη φαντασία των συγγραφέων, των εικονογράφων, των λαϊκών παραμυθάδων;»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Mια απρόβλεπτη και παράξενη παρέα ζώων ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι, για να συναντήσει στη Θράκη τον μυθικό Ορφέα στο παραμύθι του δημοσιογράφου Βασίλη Κάργα, «Η παράξενη παρέα του Ορφέα», που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ.
Ένα καγκουρό που δεν έλεγε το ρο, μια καμήλα που μασούσε μόνο μήλα, ένα τζιτζίκι που τρελαινόταν για τζατζίκι, μια αρκούδα συγγραφέας, ένα πελαργός αργός, ένα παπαγάλος Γάλλος, ένας κροκόδειλος δειλός, ένας γάτος καλλιτέχνης, μια χελώνα με μπικίνι, ένας ουρακοτάγκος που χόρευε τάνγκο, ένας σκαντζόχοιρος με τζελ.

Ο Ορφέας με τη λύρα και τη μουσική του τα σαγηνεύει και τους αλλάζει τη ζωή.
Ένα έμμετρο παραμύθι, για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

st2
st1


Μια σύγχρονη, παιδική, «Κιβωτός του Νώε».

Ονειρική η εικονογράφηση της Παναγιώτας Καρτσακάλη, που τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Βιβλίου Public.

Βιογραφικό:
Ο Βασίλης Κάργας γεννήθηκε στο Αργυρό Ευβοίας και από το 1980 ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Εργάσθηκε για πολλά χρόνια στο Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Έβρου και συνδιοργάνωσε 16 Πανελλήνια Δημοσιογραφικά Συνέδρια στη Σαμοθράκη. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό «Εξώπολις». Συνδιευθύνει την ιστοσελίδα artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό (http://artpress.sundaybloody.com).
Είναι παντρεμένος και στον ελεύθερο χρόνο του σκαρώνει παραμύθια με την κόρη του, την Ευαγγελίνα.
INFO:
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ
Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ
Σειρά: Παιδική Βιβλιοθήκη
Σελ. 40
Ηλικίες: 3-7
Αθήνα Ιούλιος 2018

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης