Είναι η Έλενα Φεράντε τελικά άνδρας; Έξι επιστήμονες απαντούν ναι

Είναι η Έλενα Φεράντε τελικά άνδρας; Έξι επιστήμονες απαντούν ναι

Οι έξι ειδικοί, ανάμεσά τους και ο Έλληνας καθηγητής Υπολογιστικής και Ποσοτικής Γλωσσολογίας Γιώργος Μικρός, κατέληξαν ότι η Έλενα Φεράντε είναι πολύ πιθανό να είναι ο δημοσιογράφος Ντομένικο Σταρνόνε

Είναι η Έλενα Φεράντε τελικά άνδρας; Έξι επιστήμονες απαντούν ναι
Απάντηση στο μυστήριο γύρω από το πρόσωπο της συγγραφέως Έλενα Φεράντε, η οποία αν και πολυδιαβασμένη δεν έχει φωτογραφηθεί ποτέ, υποστηρίζουν ότι έδωσαν έξι επιστήμονες που μελέτησαν τα βιβλία της και παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην Πάδοβα το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι έξι ειδικοί, ανάμεσά τους και ο Έλληνας καθηγητής Υπολογιστικής και Ποσοτικής Γλωσσολογίας Γιώργος Μικρός, κατέληξαν ότι η Έλενα Φεράντε είναι πολύ πιθανό να είναι ο δημοσιογράφος Ντομένικο Σταρνόνε.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την επιστήμη της στυλομετρίας που «υπολογίζει» το στυλ γραφής μέσα από μια διαδικασία που συγκρίνει, αναγνωρίζει και καταμετρά χαρακτηριστικά στοιχεία στη γραφή ενός συγγραφέα.

Το πεδίο σύγκρισης των έξι ειδικών ήταν 150 βιβλία από 40 σύγχρονους Ιταλούς συγγραφείς. Σύμφωνα με τα ευρήματα και των έξι οι αναλογίες στη γραφή της Φεράντε είναι ισχυρές μόνο με αυτές του Ντομένικο Σταρνόνε, ο οποίος και στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως ο πραγματικός «Έλενα Φεράντε».

Σημειώνεται ότι η ταύτιση των δύο προκύπτει ακόμα και χρονολογικά καθώς η αλλαγή στο λεκτικό προφίλ του Σταρνόνε σημειώθηκε ανάμεσα στο 1991 και το 1993 και τα πρώτα βιβλία της Φεράντε άρχισαν να δημοσιεύονται το 1992. Κατά τους ερευνητές η ομοιότητα προκύπτει ακι από τη χρήση λέξεων η «ειδική χρήση» των οποίων εντοπίζεται μόνο στους δύο αυτούς συγγραφείς.
Κλείσιμο

Αντίθετα οι έξι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πίσω από την Έλενα Φεράντε δεν μπορεί να κρύβεται η μεταφράστριά της Φεράντε, Ανίτα Ράια, η οποία... τυχαίνει να είναι και σύζυγός του Σταρνόνε, καθώς δεν εντοπίστηκαν σημαντικές ομοιότητες στη συγγραφή τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης