Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είναι στιγμή ο λαός να πει όχι»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είναι στιγμή ο λαός να πει όχι»

«Είχαμε πολύ δύσκολη μέρα χθες στη Βουλή» - «Οι εταίροι υποχρέωσαν την κυβέρνηση να φέρει ένα νομοσχέδιο με πολλές πιέσεις»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είναι στιγμή ο λαός να πει όχι»
Με τον τίτλο «Η Δημοκρατία Αναστάται» ξεκίνησε το μεσημέρι, το παγκόσμιο συνέδριο για την δημοκρατία που διοργανώνει από κοινού, το τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Global Center for Advanced Studies.

Στο πρόγραμμα αναγραφόταν ότι το συνέδριο θα χαιρέτιζαν αρκετοί εκπρόσωποι και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Τάσος Κουράκης, ο Κώστας Λαπαβίτσας καθώς και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η ημερίδα ξεκίνησε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήρθε με καθυστέρηση, ενώ δεν εμφανίστηκαν τελικά οι κύριοι Σακελλαρίδης, Κουράκης και Λαπαβίτσας.

Κλείσιμο
Η κυρία Κωνσταντοπούλου -που χειροκροτήθηκε κυρίως από το ξένο κοινό- δήλωσε:  "Είναι μια ελπιδοφόρα μέρα, υπάρχει πάρα πολύς αγώνας, η θερμή σας υποδοχή υποδεικνύει ότι υπάρχει πολύ ελπίδα, πολλή δυναμική και δύναμη στο λαό που δεν εγκαταλείπει το δικαίωμα στην δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια. Είχαμε πολύ δύσκολη ημέρα εχθές στη Βουλή, είναι μια από τις μέρες που πραγματικά δυσκολεύεσαι να ανασάνεις καθώς η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο από τους εταίρους που την υποχρέωσαν με πολλές πιέσεις, ενάντια στο λαό, στη Βουλή και τη δημοκρατική διαδικασία. Τέτοιες στιγμές, ο λαός ανά τους αιώνες, ήταν πάντα αυτός που αποφάσιζε! Είναι η στιγμή να πει όχι".

Νωρίτερα, το λόγο είχε πάρει ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε όλοι διχασμένοι μεταξύ των πολιτικών πεποιθήσεων και της ευθύνης που έχουμε ως κυβέρνηση».

Εξιστορώντας την διαδρομή των πέντε μηνών αυτής της κυβέρνησης, αποκάλυψε: «Ο Ντράγκι είπε ναι για την ρευστότητα πριν το δημοψήφισμα και δύο μέρες μετά άλλαξε γνώμη και για αυτό έκλεισαν οι τράπεζες».






Ομολόγησε δε, ότι: «Κάποιοι και από εμάς αγωνιούσαμε για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος», καταλήγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ενότητα. «Αυτό που καταφέραμε είναι καλύτερο από αυτό που μας προτάθηκε στις 25 Ιουνίου, χωρίς φυσικά  να υπερασπίζομαι τη συμφωνία», δήλωσε, μεταξύ άλλων. 

Τέλος, τόνισε ότι η «Η κυβέρνηση δεν έπεσε. Με συνοχή μπορούμε να έχουμε περισσότερα. Ο Σύριζα έχει εκπλήξει την Ευρώπη και είμαστε ενωμένοι ήρεμοι και συνεχίζουμε». Στη συνέχεια παρότρυνε τους ξένους παρευρισκόμενους να βοηθήσουν την Ελλάδα με "πολιτικό τουρισμό" ερχόμενοι στην χώρα μας και βοηθώντας έτσι την οικονομία.

Ακολούθησε ο Βρετανός δημοσιογράφος Paul Mason, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση: «Καλωσορίσατε στο Σταλινγκραντ!». Συγκρίνοντας την σύγχρονη

βρετανική ιστορία με την ελληνική κατάσταση, αναφέρθηκε στα χρόνια της Θάτσερ λέγοντας πως «Αυτό που έχασαν οι μεταλλωρύχοι στη Βρετανία ήταν το ότι ηττήθηκαν οι μάζες, αλλά αυτό που χάθηκε στην Ελλάδα ήταν η αυταπάτη».

Αναλύοντας την δική του θεωρία που υποστηρίζει δημόσια τα τελευταία χρόνια της κρίσης δήλωσε πως: «Όλοι πρέπει να αλλάξουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα δεξιοί κ αριστεροί μετά το ΣΚ αυτό.  Οι άνθρωποι προσαρμόζονται γρηγορότερα από οργανισμούς και ελπίζω ότι μπορείτε να καταφέρετε να δείτε τα πράγματα αλλιώς. Οι άνθρωποι έμαθαν γρήγορα αυτές τις μέρες ότι η ευρωζώνη δεν αντέχει τη δημοκρατία- και επιβεβαιώνεται απόλυτα πως χρέος και βία πάνε μαζί. Διότι η Ελλάδα έχει δεχτεί πολλή βία."





Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεν υπάρχει μέλλον για fiscal expansion στην Ευρώπη. Αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα του, είπε: «Ο εγκέφαλος σας πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό. Το ευρωπαϊκό πρότζεκτ είναι αρνητικό από κάθε πλευρά. Δεν θέλω να συγκρίνω τους Ναζί με τους τωρινούς Γερμανούς. Και κυρίως γιατί: Η Γερμανία είχε πλάνο για την Ελλάδα το '41 ενώ τώρα η Ευρώπη δεν έχει κανένα. Καταλαμβάνουν την Ελλάδα στην ουσία, αλλά δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν την Ελλάδα. Πως να ελέγξεις μια χώρα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά;». Τόνισε επίσης, ότι:  «Το ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία αρνείται να δει το ευρωπαϊκό πρότζεκτ και να βάλει κανόνες για όλους κοινούς αλλά και να κόψει τα χρέη των κρατών».

Ποια είναι λύση σύμφωνα με τον Mason; «Ένα μετα-καπιταλιστικό μοντέλο, που χρησιμοποιεί όμως τις αρχές του πρώιμου καπιταλισμού. Nα καταλάβουμε πως βγαίνουμε από αυτή την κατάσταση: με μεταρρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές και όχι μέτρα. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να χρειάζονται λιγότερες εργατοώρες για να παράγουμε. Και η τεχνολογία το βοηθάει αυτό. Ώστε να μειωθούν τα έξοδα της μισθοδοσίας πχ στο δημόσιο όπως στα πρώτα χρόνια του καπιταλισμού όπου η βιομηχανική επανάσταση έδωσε τεράστια ώθηση στην οικονομία. Ο καπιταλισμός έφτιαξε ένα σοσιαλιστικό "εργοστάσιο" όπου όλοι ήμασταν παραγωγοί κ καταναλωτές. Και πρέπει να το εκμεταλλευτείτε αυτό».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, δήλωσε ο Βρετανός δημοσιογράφος: «Η κριτική μου για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πως γνωρίζει πως αυτή η θεωρία είναι μια καλή λύση για να βγείτε από την κρίση αλλά έχει κολλήσει με το fiscal policy. Που θα λυνόταν αυτόματα αν εφαρμόζαμε αυτό το μοντέλο του "πρώιμου καπιταλισμού"».

Παρέμβαση έγινε και από τον πανεπιστημιακό Κώστα Ντουζίνα, ο οποίος έκανε λόγο για πένθος της αριστεράς. «Η αριστερά πενθεί μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν υπήρχε καμία προδοσία. Είναι η πρώτη φορά που από αυτές τις αποτυχίες κ τις ήττες πρέπει να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία όχι γιατί έκανε 5 χρόνια καλά πράγματα αλλά γιατί προσπάθησε πέντε μήνες. Και αν αυτή η κυβέρνηση συνεχίσει θα συνεχίσει σωστά», ήταν τα ακριβή λόγια του.  Τέλος, αναφερόμενος στους εταίρους δήλωσε: «Αυτό το πείραμα θέλουν οι Ευρωπαίοι να το πνίξουν πρέπει να αντισταθούμε».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης