Απεβίωσε σήμερα ο θεατράνθρωπος της Κύπρου, Εύης Γαβριηλίδης

Απεβίωσε σήμερα ο θεατράνθρωπος της Κύπρου, Εύης Γαβριηλίδης

Υπήρξε πρωτοπόρος της ανάπτυξης του θεάτρου στην Κύπρο

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών ο Εύης Γαβριηλίδης, ένας από τους μεγαλύτερους θεατράνθρωπους της Κύπρου, πρώην διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής.

Για σχεδόν 60 χρόνια στο σανίδι, ο Εύης Γαβριηλίδης, ήταν πρωτοπόρος της ανάπτυξης του θεάτρου στην Κύπρο. Ηταν ο πρώτος διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου από το 1975 έως και το 1989 και μέχρι πρόσφατα εξακολουθούσε να ερμηνεύει και να σκηνοθετεί στην Κύπρο και στην Ελλάδα για το ΘΟΚ, το Εθνικό Θέατρο και άλλα θεατρικά σχήματα.

Μετά την επιστροφή από τις σπουδές του, ο Εύης Γαβριηλίδης ήταν από τους πρώτους που σκηνοθέτησε παραστάσεις στο θεατράκι του Ραδιοφωνικού Ιδρήματος Κύπρου, δημιουργώντας το φυτώριο της σύγχρονης θεατρικής ζωής της Κύπρου.

Η κηδεία του Εύη Γαβριηλίδη θα τελεσθεί αύριο στις 3 το απόγευμα, δημοσία δαπάνη, από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

To υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξέφρασε βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του Εύη Γαβριηλίδη, επισημαίνοντας πως υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του κυπριακού θεάτρου, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο κυπριακό θεατρικό τοπίο.

«Υπηρέτησε το θέατρο με πάθος και αφοσίωση από διάφορες θέσεις, πάντα με την ίδια αγάπη και σεβασμό προς το κοινό: ως ηθοποιός σε διαφόρους θιάσους στην Αθήνα, ως μόνιμος σκηνοθέτης του Οργανισμού Θεατρικής Ανάπτυξης, ως σκηνοθέτης στο ΡΙΚ, ως καλλιτεχνικός υπεύθυνος του θεάτρου ΡΙΚ, ως Διευθυντής του ΘΟΚ και ως ελεύθερος επαγγελματίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Στα πλαίσια της πολυσχιδούς δράσης του, ο Εύης Γαβριηλίδης ίδρυσε στην Κύπρο Δραματική Σχολή και συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία της «Πειραματικής Σκηνής».

Έργα σε δική του σκηνοθεσία παρουσιάστηκαν με επιτυχία, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και τα κόμματα με ανακοινώσεις του εκφράζουν θλίψη για το θάνατο του μεγάλου θεατράνθρωπου, Εύη Γαβριηλίδη, εξαίροντας το έργο του στο θέατρο και ευρύτερα τον πολιτισμό.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

foto-elson1

Στις 20:00 στην Αίθουσα “Σταύρος Νιάρχος” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο - Θα ακολουθήσει δεύτερη συναυλία στις 17 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη - Οι συναυλίες υποστηρίζονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

war_arthr

Πλήθος νέων αφίξεων με την απόλυτη κυριαρχία του “Ρόμα”, της καλύτερης ταινίας της χρονιάς με την απίστευτη, χορογραφημένη, σκηνοθεσία του Αλφόνσο Κουαρόν με το Οσκαρ στο τσεπάκι!