Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: 53 χρόνια ζωής

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: 53 χρόνια ζωής

Με αφορμή αυτή την επέτειο, η Πρόεδρος του δ.σ. Μένη Λυσαρίδου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βούρος έκαναν σχετικές δηλώσεις

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: 53 χρόνια ζωής
Τα 53 χρόνια από την ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος συμπληρώθηκαν από τις 13 Ιανουαρίου 1961. Πρώτος Πρόεδρος ήταν ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς και πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, η Πρόεδρος του δ.σ. Μένη Λυσαρίδου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βούρος έκαναν σχετικές δηλώσεις. 

«Πενήντα τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, η ύπαρξη και η λειτουργία του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Εκτός από την καλλιτεχνική δημιουργία, το ΚΘΒΕ αποτελεί μια ενεργή παραγωγική και οικονομική μονάδα. Δεν είναι απλώς ένας φορέας που επιχορηγείται από το κράτος για να υπηρετεί την τέχνη και τον πολιτισμό. Κάνει δικές του θεατρικές παραγωγές δίνοντας δουλειά σε έναν ευρύ κύκλο επαγγελματιών, ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας κινείται γύρω από το ΚΘΒΕ. Με αυτόν τον τρόπο επιστρέφει στο ακέραιο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, την κρατική επιχορήγηση και τις εισπράξεις.

Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και να στηριχθεί η προσπάθεια που κάνουμε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες –διοίκηση, καλλιτεχνικός διευθυντής και εργαζόμενοι- για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του ΚΘΒΕ. Να γίνει κατανοητό ότι το Κρατικό Θέατρο είναι ένα ισχυρό brand name, ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει όλη την πόλη. Θέλουμε κοντά μας τους θεατρόφιλους, τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους φορείς, τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση. Να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και να μας ενισχύσουν» δήλωσε η κ. Λυσαρίδου.

Από την πλευρά του, ο κ. Βούρος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ΚΘΒΕ κλείνει τα 53 του, κρίσιμη αλλά και… δημιουργική ηλικία! Χαίρομαι γιατί μέσα σ’ ένα περιβάλλον γενικής οικονομικής δυσπραγίας αλλά και με ένα ταραγμένο πρόσφατο παρελθόν, το κλίμα στο Κρατικό Θέατρο αλλάζει με σταθερό ρυθμό. 
Κλείσιμο

Διεύθυνση, διοίκηση και προσωπικό δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του ΚΘΒΕ, παρά το γεγονός ότι οι περικοπές των τελευταίων ετών στις επιχορηγήσεις δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε συνεργασίες που θα θέλαμε εξαρχής. 

Είναι εξαιρετικά θετικό ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο πρώτο μεγάλο στοίχημα που βάλαμε για άνοιγμα του ΚΘΒΕ στην κοινωνία.

Προχωρήσαμε σε έναν καλλιτεχνικό προγραμματισμό που ικανοποιεί τις αισθητικές και πνευματικές ανάγκες όλων. Θέλουμε το ΚΘΒΕ να είναι θέατρο όλων, όχι θέατρο για ‘‘ειδικό κοινό’’. 

Επίσης, είναι απόλυτα συνειδητή φέτος στο Κρατικό Θέατρο η επιλογή να φιλοξενούμε έργα κορυφαίων συγγραφέων του παγκόσμιου ρεπερτορίου που είτε αποτελούν σχόλιο στην κοινωνική επικαιρότητα είτε ‘‘εργαλεία’’ αυτογνωσίας. 

Γιατί μεγάλο μας στοίχημα είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του Κρατικού Θεάτρου με το κοινό της πόλης. Κάτι που προϋποθέτει σχέση με ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Γι’ αυτό τολμήσαμε να ανοίξουμε θέματα όπως κοινωνία σε κρίση, εργασιακά, ρατσισμός, μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα, μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ στις 16 Ιανουαρίου δίνουμε παράσταση για τους κωφούς. ‘‘Προκαλούμε’’ διαρκώς την κοινωνία σε προβληματισμό γύρω από θέματα που την απασχολούν. 

Κι από την άλλη, το πιο καίριο: αλλάξαμε την τιμολογιακή πολιτική, ούτως ώστε να υπάρχει ένα οικονομικό εισιτήριο για κάθε πολίτη! Θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να δει θέατρο. Του δίνουμε την ευκαιρία. Γιατί το θέατρο είναι μια σπουδαία πηγή της δύναμης αφού με το λόγο του μας επαναφέρει στην ανθρώπινή μας διάσταση και σε πράγματα για τα οποία αξίζει πραγματικά να αγωνιζόμαστε». 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1961 και εγκαινίασε τη δραστηριότητά του το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με παραστάσεις της τραγωδίας του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος", στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Πρώτος πρόεδρός του υπήρξε ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς και πρώτος διευθυντής του ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός. Από το Δεκέμβριο του 1961 το Κ.Θ.Β.Ε. άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ το φθινόπωρο του 1962 εγκαταστάθηκε στο νεόκτιστο τότε κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στόχος του, από την εποχή της ίδρυσής του, ήταν η διδασκαλία έργων του ελληνικού και ξένου δραματολογίου, η πραγματοποίηση περιοδειών στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας (από το 1962), η οργάνωση παραστάσεων αρχαίου δράματος ή άλλων κλασικών έργων στα σωζόμενα αρχαία θέατρα και αλλού, καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το θέατρο και την τέχνη γενικότερα.

Υπήρξε το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα που καθιέρωσε εναλλασόμενο δραματολόγιο. Παράλληλα οργάνωσε σειρά λογοτεχνικών πρωινών με διακεκριμένους ομιλητές. Από το 1973 λειτουργεί και η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου, που παρέχει δωρεάν πλήρη θεατρική και γενικότερα καλλιτεχνική παιδεία και αποτελεί φυτώριο για νέους ηθοποιούς. Από το Νοέμβριο του 1977 άρχισε να λειτουργεί το "Θέατρο της Θράκης" με έδρα την Κομοτηνή. Στην αποκεντρωτική αυτή προσπάθεια προστέθηκε ύστερα από μια διετία και το "Θέατρο Ανατολικής Μακεδονίας" με έδρα τις Σέρρες. Οι δύο αυτές σκηνές λειτούργησαν ως το 1984.

Από το Δεκέμβριο του 1977 λειτουργεί και η Παιδική Σκηνή, η οποία από το Δεκέμβριο του 1984 πήρε κατά καιρούς τη μορφή ενός πρωτότυπου είδους κουκλοθεάτρου. Το Δεκέμβριο του 1982 στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Κ.Θ.Β.Ε. ενσωματώθηκε η χορευτική ομάδα "Αέναον Χοροθέατρο" του Ντανιέλ Λομέλ κι έτσι, για πρώτη φορά η πόλη της Θεσσαλονίκης απέκτησε μόνιμη σκηνή με τακτικές παραστάσεις χορού τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις. Τέλος, το 1997 ιδρύθηκε ως αυτοτελές τμήμα του Κ.Θ.Β.Ε η Όπερα Θεσσαλονίκης, η οποία συγχωνεύτηκε με το ΚΘΒΕ σύμφωνα με τον Ν.4002/2011

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης