Ουγγαρία: Απέλυσαν τον επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου που επέτρεψε σε ανήλικους την είσοδο σε έκθεση ΛΟΑΤΚΙ+

Ουγγαρία: Απέλυσαν τον επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου που επέτρεψε σε ανήλικους την είσοδο σε έκθεση ΛΟΑΤΚΙ+

Ο διευθυντής του Εθνικού ήταν παλαιότερα βουλευτής που είχε υπερψηφίσει τον νόμο για τον οποίο έχασε τη δουλειά του –Τον απέλυσαν επειδή «σαμποτάρισε» τη νομοθεσία – Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπήρχε προειδοποίηση για ηλικιακό περιορισμό 

mouseio_oures
Απελύθη άνευ επαίνων ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Ουγγαρίας László Simon. Τραγική ειρωνεία; Η αιτία της απόλυσής του οφείλεται στον περιβόητο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, τον οποίο ο ίδιος είχε υπερψηφίσει, όταν ήταν βουλευτής του κόμματος του Βικτόρ Ορμπάν Fidesz και υφυπουργός Πολιτισμού. 


Η καρατόμηση του διευθυντή από την κυβέρνηση έγινε επειδή το μουσείο επέτρεψε σε άτομα κάτω των 18 ετών την είσοδο στην έκθεση του World Press Photo, όπου μπορούσαν να δουν εικόνες ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+, παρά τους νόμους που απαγορεύουν την «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» σε ανηλίκους.

Ο Σιμόν είχε αναλάβει τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Μουσείου τον Αύγουστο του 2021, λίγο μετά την ψήφιση της επίμαχης νομοθεσίας.

mouseio_oures2
Κλείσιμο


Το… σκάνδαλο με την έκθεση


Οι επικρίσεις για την έκθεση που κόστισε στον διευθυντή το «κεφάλι» του ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, μετά από διαμαρτυρίες του ακροδεξιού κόμματος Mi Hazánk (Η πατρίδα μας), με αποτέλεσμα να υπάρξει κυβερνητική έρευνα.

Οι επίμαχες φωτογραφίες φιλοξενούνται στο μουσείο στο πλαίσιο της έκθεσης «Home for the Golden Gays» («Σπίτι για τους Χρυσούς Γκέι») της φωτορεπόρτερ Χάνα Ρέιες Μοράλες, η οποία ακολουθεί τους ενοίκους ενός κοινοτικού οίκου ευγηρίας για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που βρίσκεται στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

Το ακροδεξιό κόμμα επικαλέστηκε τον διαβόητο νόμο του 2021 που απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» σε βιβλία και ταινίες προσβάσιμες σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Στόχος του νόμου, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ορμπάν, που τον προώθησε, παρά τις επικρίσεις της ΕΕ και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η προστασία των παιδιών.

Μετά την έρευνα που διεξήγαγε η κυβέρνηση, το μουσείο υποστήριξε ότι δεν είχε το δικαίωμα να ζητήσει από τους επισκέπτες ταυτότητα για να προσδιορίσει την ηλικία τους. Όμως, στον ιστότοπό του, καλούσε τους νέους κάτω των 18 ετών να μην επισκεφθούν την έκθεση.


Ο υπουργός Πολιτισμού και Καινοτομίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο διευθυντής του μουσείου απολύθηκε επειδή δεν συμμορφώθηκε «με τις νομικές υποχρεώσεις του ιδρύματος».

mouseio_oures1


Αρνείται τις κατηγορίες ο διευθυντής

O Simon, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι απολύθηκε επειδή δήθεν σαμποτάρισε τη νομοθεσία. Αν και αναγνώρισε την απόλυσή του, σημείωσε ότι δεν μπορούσε να αποδειχθεί το σκεπτικό της, καθώς το μουσείο δεν παραβίασε σκόπιμα καμία νομοθεσία «παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες της έκθεσης» και πρόσθεσε ότι στον ιστότοπο του οργανισμού τον ηλικιακό περιορισμό «χωρίς καθυστέρηση».

Σε προηγούμενη ανάρτηση, ο Simon είχε σαρκάσει την αντιπρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος «Η πατρίδα μου, επειδή έδωσε δημοσιότητα στην έκθεση, και την είχε ευχαριστήσει για την προσφορά της και τη διαφήμιση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ουρές έξω από το μουσείο.

Πέραν του διευθυντή, φέτος, τις συνέπειες της νομοθεσίας πλήρωσαν και κάποιοι βιβλιοπώλες, που τους επεβλήθη πρόστιμο, επειδή έκαναν το ανήκουστο: πουλούσαν βιβλία που απεικόνιζαν την ομοφυλοφιλία, τα οποία δεν ήταν τυλιγμένα σε πλαστικό, όπως απαιτεί η νομοθεσία.


Sajtónyilatkozat Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói...

Posted by L. Simon László on Monday, November 6, 2023


Ειδήσεις σήμερα:

Σοκάρουν οι περιγραφές μαθητών που καταγγέλλουν παρενόχληση από τον γυμναστή: «Μου 'λεγε να κάτσω στα πόδια του»

Στουρνάρας: Να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές - Η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα


Φωτογραφίες: Σε σακούλα δώρου με ουίσκι ήταν η χειροβομβίδα που σκότωσε τον 39χρονο Ουκρανό ταγματάρχη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης