Ελευσίνα: Τι θα συμβεί στην εντυπωσιακή, διήμερη τελετή έναρξης της νέας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Ελευσίνα: Τι θα συμβεί στην εντυπωσιακή, διήμερη τελετή έναρξης της νέας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Μουσική, χορός, εικαστικά δρώμενα και θαλάσσιες παραστάσεις και διαδρομές σε μια μεγάλη γιορτή που θα απλώνεται σε όλοκληρη την πόλη

Eleysina_5
Με μια μεγάλη, διήμερη γιορτή, που θα απλώνεται σε κάθε γωνιά της πόλης και θα συνδυάζει αρμονικά την ιστορία της με το παρόν της, θα δηλώσει η Ελευσίνα το πρώτο δυναμικό παρών ως νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης που έχει στηθεί, με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης Μιχαήλ Μαρμαρινό και φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Βρετανού Chris Baldwin, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, και θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο και γεμάτο εκπλήξεις πρόγραμμα με εντυπωσιακά δρώμενα, ακόμα και μέσα στη θάλασσα, μουσική, χορό, εκθέσεις και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.

Eleysina_2


Βασική πηγή έμπνευσης της τελετής αυτής αποτελεί η πλούσια ιστορία και η μυθολογία της Ελευσίνας και πιο συγκεκριμένα οι Πομπές και η σύνδεση του Πάνω με τον Κάτω Κόσμο. Τέσσερις ανθρώπινες πομπές θα καταφθάσουν στην πόλη, το απόγευμα του Σαββάτου, διά στεριά και θαλάσσης, από διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μία από αυτές θα ακολουθήσει το δρομολόγιο της Θαλάσσιας «Ιεράς» Οδού, που διαπλέει επτά ιστορικούς δήμους, συνδέοντας για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τον Πειραιά με την Ελευσίνα. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία εν πλω, μια ξενάγηση συνοδευόμενη από τις μελωδίες αγαπημένων τραγουδιών που έχει σφραγίσει κατά το παρελθόν με την ερμηνεία της η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.


Την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες πομπές θα διασχίζουν την πόλη με κατεύθυνση το παράκτιο μέτωπο του Παλαιού Ελαιουργείου, όπου θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι κάτοικοι και επισκέπτες ενώ αέρινες Νύμφες θα περνούν από τους δρόμους χορεύοντας.

Eleysina_3


Η δράση θα μεταφερθεί στη συνέχεια στη θάλασσα, στη μεγάλη σκηνή που θα έχει τοποθετηθεί εκεί όπου θα φιλοξενηθεί η θεματική εκδήλωση με τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης», που συνδυάζει την αφήγηση και με τη μουσική και καταλήγει σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη, την ανάδυση από το νερό μιας φωτεινής μυθικής οντότητας.

Όσο περνά η ώρα και το βράδυ ρίχνει τα σκοτεινά πέπλα του οι θεατές θα ενσωματώνονται στις δράσεις αποτελώντας και οι ίδιοι πλέον μια μεγάλη πομπή, κάνοντας στάσεις σε ταράτσες, αυλές, συνεργείο αυτοκινήτων, ταβέρνες, μπαλκόνια, παράθυρα και δώματα, όπου θα βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, για να καταλήξει στο Πρώην Εργοστάσιο ΙΡΙΣ όπου θα
Κλείσιμο
πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία των Στέρεο Νόβα που επανενώνται μετά από χρόνια, ειδικά γι΄ αυτή την εξαιρετικά σημαντικά πολιτιστική περίσταση.

Η εναρκτήρια ημέρα της τελετή θα ολοκληρωθεί με πολύ χορό, στο πάρτι που στα στηθεί στην Αποθήκη 1 του Παλαιού Ελαιουργείου στο οποίο θα παίξουν μουσικά γυναίκες DJs από την Ελευσίνα και άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Eleusina_4


Την Κυριακή, το εορταστικό κλίμα θα διατηρηθεί αμείωτο με την αποκάλυψη πολλών ακόμη δράσεων που έχει ετοιμάσει η Ελευσίνα για τους επισκέπτες της. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις, το Μυστήριο 17 Μελίνα και το Μυστήριο 44 7 Στήλες του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη και συνθέτη Heiner Goebbels στις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου, η περφόρμανς του Ευριπίδη Λασκαρίδη Μυστήριο 108 ΚΑΜΑΡΕΣ στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, οι φωτιστικές και βίντεο εγκαταστάσεις της Αμερικανίδας φωτογράφου και εικαστικού Lina Bertucci στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας, οι ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας κ.α.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας στους δρόμους της πόλης θα ακούγονται μουσικές παιγμένες από την Φιλαρμονική του Δήμου ενώ στη θάλασσα θα στηθεί μια πρωτότυπη γιορτή του φωτός με την οποία και θα ολοκληρωθεί η διήμερη τελετή έναρξης.

Να σημειωθεί πως η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό, θα είναι απαραίτητο ωστόσο να έχει γίνει προκράτηση θέσης και να επιδεικνύεται το ειδικό δελτίο εισόδου.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι και γιατί εισέβαλαν στο Κολλέγιο Αθηνών - Το επεισόδιο στην «Αβάνα»

Κορωνοϊός: Στους 186 οι θάνατοι λόγω Covid τη 2η εβδομάδα του έτους

Μητσοτάκης στο Νταβός: Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία - Εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης