Τόμας Όστερμαϊερ: «Η Επίδαυρος είναι το ομορφότερο θέατρο του κόσμου»

Τόμας Όστερμαϊερ: «Η Επίδαυρος είναι το ομορφότερο θέατρο του κόσμου»

Ο διάσημος γερμανός σκηνοθέτης μίλησε για τη σχέση του με την αρχαία τραγωδία και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με αφορμή την νέα του παράσταση «οιδίποδας» που θα παρουσιατεί σε παγκόσμια πρεμιέρα, στις  3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου

Τόμας Όστερμαϊερ: «Η Επίδαυρος είναι το ομορφότερο θέατρο του κόσμου»
Στην Επίδαυρο βρίσκεται ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ κάνοντας εντατικές πρόβες για την παράστασή του «οιδίποδας» η οποία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όπου θα φιλοξενηθεί στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Εξοικειωμένος πλέον με το περιβάλλον, δεδομένου ότι έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν δουλειές του στο αργολικό θέατρο, θα «αναμετρηθεί» για πρώτη φορά με την αρχαία τραγωδία ένα είδος από το οποίο μέχρι προσφάτως κρατούσε αποστάσεις.

«Η Επίδαυρος είναι το ομορφότερο θέατρο του κόσμου» δήλωσε με απόλυτη πεποίθηση ο Τόμας Όστερμαϊερ κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοιήθηκε με φόντο τον υποβλητικό χώρο του Ασκληπιείου. Δεν δίστασε να αποκαλύψει, ωστόσο, την διστακτικότητά του απέναντι σε αυτό που κλήθηκε να υπηρετήσει αυτή τη φορά: «Ήμουν διστακτικός με την Αρχαία Τραγωδία γιατί δεν μπορούσα να δεχτώ ότι η μοίρα των ανθρώπων καθορίζεται από τους θεούς. Έχω δουλέψει εδώ και χρόνια πάνω στη ιδέα ότι ο ίδιος ο άνθρωπος καθορίζει τη μοίρα του. Οι ουρανοί είναι άδειοι, δεν υπάρχουν θεοί» αποκάλυψε.

Όταν όμως άρχισε να δουλεύει πάνω στο κείμενο με τη συγγραφέα Μάγια Τσάντε –συνεργάτιδα της Σαουμπύνε εδώ και πολλά χρόνια– κατανόησε το στοιχείο που θέλησε να τονίσει σε σχέση με τον Οιδίποδα. «Ο εχθρός βρίσκεται μέσα μας», είπε, αναφερόμενος και στη γνωστή ρήση ««γνώθι σαυτόν». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να υπογραμμίσει στην καινούργια ανάγνωση του αρχαίου μύθου, συνδέοντας αυτή τη σκέψη με όλα τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή, τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, τα προσφυγικά ρεύματα, ακόμη και την πανδημία. «Είμαστε υπεύθυνοι για τα δεινά του κόσμου. Εμείς οι ίδιοι τα έχουμε προκαλέσει και οφείλουμε να αναλογιστούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης», υπογράμμισε ο ίδιος με νόημα.

«Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας διετούς συνεργασίας με τη Σαουμπύνε και επισφραγίζει με τον πλέον δημιουργικό τρόπο τον κύκλο Σύγχρονοι Αρχαίοι / Contemporary Ancients, την πρωτοβουλία δηλαδή του Φεστιβάλ να αναθέσει σε σύγχρονους συγγραφείς τη δημιουργία έργων εμπνευσμένων από το Αρχαίο Δράμα», υπογράμμισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου και πρόσθεσε. «Ο κύκλος αυτός επιχειρεί να καταθέσει μια νέα πρόταση για την επεξεργασία της δραματουργικής κληρονομιάς των αρχαίων Ελλήνων. Εκτός από τον οιδίποδα, έγιναν άλλες τέσσερις αναθέσεις έργων εμπνευσμένων από το Αρχαίο Δράμα σε Έλληνες συγγραφείς – έργα που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου κι αναμένεται να επαναληφθούν και στην Αθήνα».

Από την πλευρά της η συγγραφέας Μάγια Τσάντε είπε πως έχει γράψει ένα καινούργιο έργο που συνομιλεί με τον Οιδίποδα του Σοφοκλή. «Δεν ήθελα να γράψω ένα έργο με αποκλειστικό ήρωα έναν άντρα. Γι’ αυτό κι αναδεικνύω την Ιοκάστη ως κεντρική φιγούρα, δημιουργώντας μάλιστα μια ισορροπία τεσσάρων προσώπων, δύο γυναικών και δύο αντρών» εξήγησε η ίδια.

Ειδήσεις σήμερα:

Προφυλακιστέος ο Μπέντζαμιν Μεντί της Μάντσεστερ Σίτι - Κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς και μία σεξουαλική επίθεση

Άκης Τσοχατζόπουλος: Την Τρίτη από το Α' Νεκροταφείο η κηδεία του

Γιάννης Καλλιάνος: «Τα δύσκολα από την κακοκαιρία ''εξπρές'' πέρασαν - Τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης