Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: Τι θα γίνει με τις μεγάλες καλοκαιρινές διοργανώσεις του 2021

Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: Τι θα γίνει με τις μεγάλες καλοκαιρινές διοργανώσεις του 2021

Ποια μέτρα έχουν ληφθεί στη Γερμανία, τί ζητούν οι Βρετανοί και ποια είναι η εικόνα στην Ελλάδα

Festival_Europe
Πανικό στους κόλπους των ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών διοργανώσεων έχει προκαλέσει η δραματική αύξηση των κρουσμάτων της Covid - 19 σε συνδυασμό με την εμφάνιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού ο οποίος φέρεται να είναι ιδιαίτρα μεταδοτικός. Ενώ οι περισσότερες χώρες ήλπιζαν σε μία σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων η δραματική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας κατά την διάρκεια των γιορτών οδήγησε, για μία ακόμη φορά, στην πλήρη ανατροπή όλων των σχεδιασμών τους σκιαγραφώντας το μέλλον του συναυλιακού καλοκαιριού του 2021 εξαιρετικά αβέβαιο.

Στην Βρετανία, όπου η μουσική βιομηχανία αποτελεί ένα υπολογίσιμο κομμάτι της οικονομίας με τα περσινή ετήσια αξία της να υπολογίζεται σε 1,3 δις λίρες, η χθεσινή ανακοίνωση, διά στόματος Μπόρις Τζόνσον, για ένα νέο, σκληρό lockdown έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό γιατί βρισκόμαστε στην περίοδο κατά την οποία, υπό κανονικές συνθήκες, προετοιμάζονται όλα τα μεγάλα φεστιβάλ. Με τις ακυρώσεις να έχουν αγγίξει μέσα στο 2020 το ποσοστό του 90% οι Βρετανοί διοργανωτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούν μέτρα στήριξης από το Κράτος διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, θα αναγκαστούν να...τραβήξουν την πρίζα.
Festival_2
Οι διοργανωτές των μεγάλων φεστιβάλ της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το καλοκαίρι που έρχεται
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι είναι πως στα ασφαλιστικά συμβόλαια τέτοιων διοργανώσεων δεν προβλέπεται αποζημίωση για αιτίες παρόμοιες με αυτήν του κορωνοϊού. Είναι λοιπόν απολύτως λογικό να μην τολμά κάποιος να επενδύσει εκατομμύρια σε ένα μεγάλο event που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να ακυρωθεί. Γι' αυτό και ζητούν από την Κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα οικονομικό πακέτο που να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να μην φθάσουν στο σημείο οι ακυρώσεις για τις καλοκαιρινές διοργανώσεις να πέφτουν η μία μετά την άλλη. Γιατί μπορεί οι διοργανωτές του διάσημου Glastonbury να ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν την προετοιμασία του, τα μικρότερα φεστιβάλ όμως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το τολμήσουν χωρίς καμία εγγύηση.

Οι περισσότεροι πάντως προτείνουν ως ένα ιδιαίτερα θετικό παράδειγμα αυτό της Γερμανίας η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα την διαθέση ενός κεφαλαίου ύψους 2,3 δις ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για να αποζημιωθούν όσοι διοργανωτές αναγκαστούν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους. Τη γραμμή αυτή φαίνεται να ακολουθούν και άλλες χώρες της Ευρώπης οι οποίες θα καταφέρουν να μοιραστούν, αποκλειστικά μεταξύ τους, τα μεγάλα κομμάτια της «πίτας» της μουσικής βιομηχανίας της Γηραιάς Ηπείρου. Γιατί μοιραία και απολύτως δικαιολογημένα οι καλλιτέχνες αλλά και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του χώρου θα αναζητήσουν εργασία στις γειτονικές χώρες με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες στερώνοντας από την πατρίδα τους ένα σημαντικό κομμάτι εσόδων και μάλιστα σε μια περίοδο που όλες οι οικονομίες έχουν δεχτεί πολύ ισχυρά πλήγματα.

Όσον αφορά τώρα στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, όλοι οι διοργανωτές τηρούν στάση αναμονής έχοντας ήδη καταθέσει από τα τέλη Δεκέμβρη τις προτάσεις τους στους αρμόδιους. Πρσπαθούν να κερδίσουν λίγο χρόνο και κάποια έσοδα μέσα από την διοργάνωση διαδικτυακών εκδηλώσεων, συναυλιών και παραστάσεων, αυτό, ωστόσο, αποτελεί μια προσωρινή λύση που σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστά την μαγεία της ζωντανής επαφής. Ο χώρος του Πολιτισμού γενικότερα έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες ανεπανόρθωτη ζημιά και η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον καθιστά το τοπίο ακόμη πιο σκοτεινό.

Ειδήσεις σήμερα: 
  
Folli Follie: Στη Βουλή η δικογραφία για Φλαμπουράρη και Χαρίτση 

Τσοχατζόπουλος: Απάντηση στο εξώδικο - «Ξάδελφε Ακη, λυπάμαι για την κατάντια σου...» 

CNN: Τα Μετέωρα μέσα στους 28 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για το 2021
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης