Σίλβια Πλαθ: Το μοναδικό της μυθιστόρημα «ζωντανεύει» στη σκηνή

Σίλβια Πλαθ: Το μοναδικό της μυθιστόρημα «ζωντανεύει» στη σκηνή

Την Κυριακή 7 Ιουνίου στις 20.30, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σαραντης2
«Ο γυάλινος κώδων», το μοναδικό μυθιστόρημα της σπουδαίας ποιήτριας Σίλβια Πλαθ, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 7 Ιουνίου στις 20.30, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μία ακόμη εκδήλωση της σειράς «Παραβάσεις», του θεατρικού αναλογίου που φιλοξενεί παραστάσεις, χωρίς την παρουσία κοινού, οι οποίες μεταδίδονται, σε ζωντανή μετάδοση, μέσω διαδικτύου.

Την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Καραντζάς ενώ παίζουν οι ηθοποιοί Αλεξία Καλτσίκη και Μιχάλης Σαράντης.

Η Σύλβια Πλαθ (1932-1963) γεννήθηκε στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης και σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ όπου γνώρισε τον σύζυγο της, τον Άγγλο ποιητή Τεντ Χιουζ. Η εμβληματική ποιήτρια είναι γνωστή για το εξομολογητικό ύφος στο έργο της. Ο γυάλινος κώδων είναι το μοναδικό της μυθιστόρημα και συνέβαλε στο να καταστήσει την Πλαθ ένα διαχρονικό ίνδαλμα του γυναικείου κινήματος. Το βιβλίο, που περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, ξεχώρισε για την ένταση και τη ζωντάνια της πρόζας του και την υπέρβαση των υφιστάμενων ορίων μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Πρωτοεκδόθηκε με ψευδώνυμο το 1963, μερικές εβδομάδες πριν από την αυτοκτονία της συγγραφέως. Το 1966 εκδόθηκε ξανά, με το όνομα της Πλαθ αυτή τη φορά, και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Στο βιβλίο αυτό η Σίλβια Πλαθ καταγράφει γεγονότα από την προσωπική της ζωή σε ένα μυθοπλαστικό περίβλημα και ιδωμένα μέσα από τον παραμορφωτικό φακό ενός γυάλινου κώδωνα. Ένιωθε πως με αυτή της την πράξη θα απελευθερωνόταν από το παρελθόν. Μέσα από τη συγγραφή του Γυάλινου κώδωνα διεκδίκησε για την ίδια αλλά και για κάθε γυναίκα της εποχής της έναν πιο ενεργό ρόλο, απαλλαγμένο από τους κοινωνικούς περιορισμούς.

.Παρακολουθήστε την παράσταση ζωντανά εδώ.

Ειδήσεις σήμερα:

«Τα περισσότερα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, γιατί δεν υπάρχει πληρότητα»

Showgirls: Η χειρότερη «σοφτ-πορνό» ταινία όλων των εποχών έγινε 25 ετών

Viral η μαύρη διαδηλώτρια που γονάτισε μπροστά στο «τείχος» των αστυνομικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης