Showgirls: Η χειρότερη «σοφτ-πορνό» ταινία όλων των εποχών έγινε 25 ετών

Showgirls: Η χειρότερη «σοφτ-πορνό» ταινία όλων των εποχών έγινε 25 ετών

Άφθονο γυμνό, στριπτίζ, λεσβιακά όργια και εύκολος εντυπωσιασμός  η «συνταγή» της ταινίας του Φερχόφεν, που πολλοί θεωρούν ένα από τα χειρότερα φιλμ που έβγαλε ποτέ το Χόλιγουντ

showgirls-pole
Πολύ γυμνό, πολύ στριπτίζ, λεσβιακά όργια και βομβαρδισμός από τολμηρές σκηνές, αισθητική φτηνού πορνό και εύκολος εντυπωσιασμός (πχ η πρωταγωνίστρια ερωτοτροπεί στοματικώς με τον στύλο του αισθησιακού χορού), σκηνοθετικές και υποκριτικές υπερβολές, μια ιστορία που δεν πηγαίνει πουθενά εκτός από καταγέλαστα κλισέ.

Εν περιλήψει, αυτή είναι η συνταγή του Showgirl.

Showgirls - Trailer


Το 1995, μερικές ημέρες μετά την πρεμιέρα της πολυσυζητημένης και πολυαναμενόμενης, τελευταίας τότε, ταινίας του Πολ Φερχόφεν η κριτικός κινηματογράφου Μπάρμπαρα Σουλγκάσερ, έγραψε στον Examiner τα εξής: «Το ότι η Ελίζαμπεθ Μπέρκλεϊ δεν μπορεί να παίξει είναι αδιαμφισβήτητο. Αλλά και τα χορευτικά της θυμίζουν επιληπτική κρίση. Το μόνο που ελπίζω, είναι ότι η Ελίζαμπεθ και ο Φερχόφεν να τα έφτιαξαν και να πέρασαν καλά οι δυο τους. Έτσι, ίσως να προέκυπτε και κάτι καλό από τη δημιουργία αυτής της ταινίας που κόστισε 45 εκατ. δολάρια».

» Γιατί κανείς δεν μπορεί να χάσει ένα χρόνο και βάλε από τη ζωή του για φτιάξει κάτι σαν το Showgirls χωρίς να πεθάνει από βαρεμάρα. Εκτός εάν τελεί σε κατάσταση μόνιμης υπνηλίας όπως οι ήρωες της ταινίας. Ο Φερχόφεν, ένας Ολλανδός σκηνοθέτης στα πρώιμα έργα του οποίου συγκαταλέγεται το ιλιγγιωδώς ευφυές και αναρχικό 'Ο Τέταρτος Άνθρωπος', προφανώς πούλησε την ψυχή του στο Χόλιγουντ».

» Το 1987 ο Φερχόφεν είχε κάνει το 'Ρόμποκοπ' που έγινε τεράστια επιτυχία. Έκτοτε, με κάθε ταινία που γύριζε, φθήνυνε όλο και χειρότερα το ταλέντο του, σκηνοθετώντας ανόητα σκουπίδια όπως το 'Ολική Επαναφορά' και το 'Βασικό Ένστικτο'. Εάν ο Φερχόφεν δεν είχε αποδείξει ότι ήταν κάποτε άξιος να κάνει σπουδαίες ταινίες, ίσως θα ήμασταν πιο επιεικείς με το Showgirls, αυτό το δείγμα κινηματογραφικού αυνανισμού».

Honest Trailers - Showgirls


Ακριβώς λόγω των μεγάλων προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί από τις προηγούμενες επιτυχίες του Πολ Φερχόφεν, το Showgirls απογοήτευσε οικτρά. Έως σήμερα θεωρείται ως μία από τις χειρότερες ταινίες που παρήγαγε ποτέ το Χόλιγουντ. Η καριέρα της εκρηκτικά ερωτικής πρωταγωνίστριας, της Ελίζαμπεθ Μπέρκλεϊ, καταστράφηκε εντελώς. Αλλά και ο ίδιος ο Φερχόφεν, παρόλο που μετά από το Showgirls γύρισε αξιόλογα φιλμ, είδε την πορεία του προς την κορυφή της showbiz να εκτροχιάζεται αμετάκλητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Showgirls κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων υποψηφιοτήτων (13) για τα βραβεία του Χρυσού Βατόμουρου, τα διάσημα αντι-Όσκαρ. Ο Φερχόφεν παραμένει ένας από τους ελάχιστους σκηνοθέτες που εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως στην τελετή απονομής. Ο Ολλανδός auteur παρέλαβε το Βατόμουρο του Χειρότερου Σκηνοθέτη για το 1995, αυτό όμως ήταν μόνο ένα από τα συνολικά 7 έπαθλα στον συγκεκριμένο θεσμό. Μερικά χρόνια αργότερα, πάντως, το Showgirls θα ανακηρυσσόταν η Χειρότερη Ταινία της Δεκαετίας 1990-2000, οπότε τα Βατόμουρά της θα γίνονταν 8.

Κλείσιμο
Το σενάριο της ταινίας υπέγραψε ο Τζο Έστερχαζ, με μεγάλα μπλοκ-μπάστερ στο ενεργητικό του, όπως το Φλασντάνς και, βέβαια, το Βασικό Ένστικτο. Για να γράψει την ιστορία του Showgirls ο Έστερχαζ πήρε προκαταβολή 2 εκατ. δολαρίων και επεξεργάστηκε τις ιδέες του σε ένα ταξίδι κραιπάλης και καταχρήσεων στο Λας Βέγκας, μαζί με τον Πολ Φερχόφεν. Η αρχική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός μιούζικαλ για τον κόσμο του ερωτικού, ανδροκεντρικού θεάματος.

Κεντρικό πρόσωπο είναι η Νόμι Μαλόουν, ένα κορίτσι από την αμερικανική «επαρχία», το οποίο φλέγεται από τη φιλοδοξία να γίνει πρώτο όνομα στη νύχτα του Λας Βέγκας. Από σκηνή σε σκηνή η Νόμι, την οποίαν υποδύεται η μούσα του Φερχόφεν εκείνη την εποχή -μπροστά και πίσω από τις κάμερες- Ελίζαμπεθ Μπέρκλεϊ αποδεικνύει την απληστία και τον αριβισμό της εν όψει του τελικού της στόχου. Το γιατί σήμερα σχεδόν κανείς δεν θυμάται την εντυπωσιακή Μπέρκλεϊ, οφείλεται ακριβώς στην παταγώδη αποτυχία του Showgirls. Η πιο αξιομνημόνευτη στιχομυθία του οποίου περιορίζεται στην υποτιθέμενη παντελή άγνοια της Νόμι να προφέρει σωστά έναν από τους πιο γνωστούς οίκους μόδας στον κόσμο: Αντί για «Βερσάτσε» η αμόρφωτη πλην αδίστακτη Νόμι Μαλόουν λέει «Βερσέις».

Elizabeth Berkley Dance Practice Scene | Showgirls (1995) Movie Scene


Το Showgirls είναι τόσο κακό ώστε έγινε cult -και εν τέλει πέτυχε: Στην drag κοινότητα, θεωρείται ένα κιτσάτο πλην μεγαλειώδες έπος στην παρενδυσία. Κάποιοι κριτικοί, εκ των υστέρων, ανακάλυψαν υποδόρια σάτιρα του Λας Βέγκας. Εν πάση περιπτώσει όμως, το Showgirls αναστήθηκε με διάφορους τρόπους. Όταν προβλήθηκε στις αίθουσες, οι εισπράξεις ήταν πολύ κατώτερες από το υπέρογκο κόστος του. Το φιλμ όμως έκανε δεύτερη καριέρα αφ' ότου κυκλοφόρησε σε βιντεοταινία. Και, όχι μόνο έκανε απόσβεση στα 45 εκατ. δολάρια που δαπανήθηκαν για τη δημιουργία του, αλλά υπερέβη σε έσοδα τα 100 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία παραγωγής MGM συγκαταλέγει το Showgirls στις 20 μεγαλύτερες εισπρακτικές της επιτυχίες. Όσο για τον Φερχόφεν, δεν έπαψε ποτέ να ζητά συγνώμη από την Ελίζαμπεθ Μπέρκλεϊ για το ότι, εξαιτίας του, εκείνη έχασε την ευκαιρία να γίνει πρωτοκλασάτη σταρ στο Χόλιγουντ. Αντ' αυτού λατρεύτηκε από τις drag queen σε όλο τον κόσμο. Είναι κι αυτό μια κάποια αποζημίωση για το πρόσωπο που κατ' εξοχήν ταυτίστηκε με το ναυάγιο του Showgirls.


Ειδήσεις σήμερα:

Viral η μαύρη διαδηλώτρια που γονάτισε μπροστά στο «τείχος» των αστυνομικών

Αδιανόητο: Ο Ιρανός που αποκεφάλισε την κόρη του ρώτησε πρώτα δικηγόρο για να αποφύγει την θανατική ποινή!

Φθιώτιδα: Προσπάθησε να σκοτώσει τον πατριό του με αυτοκίνητο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης