Μαθητές στη Στέγη

onassis-youth-festival

101 μαθητές από 7 δημόσια σχολεία – γυμνάσια και λύκεια- της Αττικής συμμετέχουν με τις ομάδες τους σε ένα φεστιβάλ θεατρικής δημιουργίας που διακρίνεται από πρωτότυπες και αυθεντικές ιδέες

Μέσα σε ένα 3ημερο – Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Απριλίου 2019- μαθητές από 7 δημόσια γυμνάσια και λύκεια της Αττικής έρχονται στη Στέγη και ανεβαίνουν στη Μικρή Σκηνή του 5ου ορόφου στο επιβλητικό κτήριο της Λεωφόρου Συγγρού. Ας το επαναλάβουμε: Μαθητές από 7 δημόσια σχολεία - 1ο Γυμνάσιο Πειραιά, 41o Γυμνάσιο Αθηνών, 3o Λύκειο Αιγάλεω, 1ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, ΓΕΛ Μαραθώνα, 2ο και 1ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας και 50ό Γενικό Λύκειο Αθήνας. 7 σχολεία με 101 μαθητές.
onassis-youth-festival-1

Η κα Μυρτώ Λάβδα - επικεφαλής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Στέγης Ιδρύματος Ωνάση- εξηγεί το πώς και το γιατί το μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ θα «ταρακουνήσει» τους πάντες στο πέρασμα του: «Η Στέγη, για ακόμα μία χρονιά, διοργανώνει μια γιορτή αφιερωμένη στους εφήβους. Πηγαίνει σε διαφορετικές γειτονιές της Αττικής, σε γυμνάσια, λύκεια και επαγγελματικά λύκεια, και προσεγγίζει τους εφήβους για να φτιάξουν το δικό τους φεστιβάλ, το Onassis Youth Festival.

Είναι μια διαδικασία που, για τη φετινή σαιζόν, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 και ολοκληρώνεται σήμερα, εδώ, με θέμα μας την Αθήνα, τη Βηρυτό και την Αλεξάνδρεια. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί για τους εφήβους πηγή έμπνευσης και αφορμή για νέες αναζητήσεις. Οι μαθητές, οι σκηνοθέτες τους και οι υπεύθυνοι καθηγητές των σχολείων μπαίνουν σε διαδικασία έρευνας μέσα από βόλτες και διαδρομές στην πόλη τους, ψάχνουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, παίρνουν ερεθίσματα ο ένας από τον άλλον, γίνονται ομάδα και μας παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή μέσα από διαφορετικά είδη τεχνών, όπως το θέατρο, τον χορό, τον κινηματογράφο κ.λπ.
onassis-youth-festival-2

101 έφηβοι από 7 σχολεία της Αττικής. Τι τους ενώνει; Πόσο καλά γνωρίζουν την πόλη στην οποία ζουν; Πώς φαντάζονται την Αλεξάνδρεια και τη Βηρυτό; Ένα νοητό ταξίδι σε αυτούς τους τόπους, στους ίδιους τους εαυτούς τους, πριν “βγουν” στη δική τους πόλη, πριν από την ενηλικίωση. Μια αναζήτηση της ταυτότητας, της γειτονιάς, ένα ορμητικό τρέξιμο και ένα ταξίδι προς αυτά που μας ενώνουν. Οι τρεις πόλεις ζωντανεύουν μέσα από τα μάτια των μαθητών, μπερδεύονται μεταξύ τους, αλλάζουν ονόματα, μυρωδιές, ιστορία και γίνονται δικές τους. Γιατί ίσως αυτό που τελικά κάνει ξεχωριστή την κάθε πόλη να είναι οι άνθρωποί της».
onassis-youth-festival-4

Στο πλάι των μαθητικών ομάδων θα βρεθούν με τις σκηνοθετικές οδηγίες τους καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Άρης Λάσκος & η Αναστασία Γιαννάκη, η Βάσια Ατταριάν & η Μυρτώ Μακρίδη (Ομάδα Ντουθ), ο Θανάσης Ζερίτης & η Αριστέα Σταφυλαράκη (Ομάδα 4Frontal), η Αγγέλικα Σταυροπούλου & ο Στέφανος Αχιλλέως (Ομάδα Cheek-Bones), ο Γιώργος Ζώης & η Σάνια Στριμπάκου, η Μάρθα Μπουζιούρη & η Εριφίλη Γιαννακοπούλου, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας & η Ανδρονίκη Μαραθάκη.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

[ΜΩΣΑΪΚΟ]
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντέλλας, Ανδρονίκη Μαραθάκη
ΓΕΛ Μαραθώνα | Μικρή Σκηνή | Παρασκευή 20:00, Σάββατο 17:00 & Κυριακή 13:00

Summer Rain / Καλοκαιρινή βροχή
Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη (Ομάδα Ντουθ)
41o Γυμνάσιο Αθηνών | Μικρή Σκηνή | Παρασκευή 16:00, Σάββατο 19:00 & Κυριακή 20:00

True Stories
Σύλληψη: Γιώργος Ζώης, Σάνια Στριμπάκου
50ό Γενικό Λύκειο Αθηνών | Μικρή Σκηνή | Παρασκευή 22:00, Σάββατο 16:00 & Κυριακή 19:00

Λίγα τετραγωνικά
Διδασκαλία, Δραματουργία & Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος, Αναστασία Γιαννάκη
2o και 1o ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας | Μικρή Σκηνή | Παρασκευή 21:00, Σάββατο 20:00 & Κυριακή 15:00

Μύθοι εν Αθήναις
Σκηνοθεσία & Δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Ζερίτης, Αριστέα Σταφυλαράκη (Ομάδα 4Frontal)
1o Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων | Μικρή Σκηνή | Παρασκευή 19:00, Σάββατο 14:00 & Κυριακή 14:00

Όνειρο ³
Σκηνοθεσία: Αγγέλικα Σταυροπούλου, Στέφανος Αχιλλέως (Ομάδα Cheek-Bones)
3o Λύκειο Αιγάλεω | Μικρή Σκηνή | Παρασκευή 17:00, Σάββατο 21:00 & Κυριακή 18:00

Πράσινη γραμμή
Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη, Εριφίλη Γιαννακοπούλου
1ο Γυμνάσιο Πειραιά | Μικρή Σκηνή | Παρασκευή 15:00, Σάββατο 15:00 & Κυριακή 16:00

Η είσοδος στις παραστάσεις είναι δωρεάν, με δελτία εισόδου, τα οποία διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε παράστασης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gods_ar

Η Playmobil δημιουργεί και λανσάρει στην αγορά τους 12 αρχαίους Έλληνες θεούς και φέρνει την ελληνική μυθολογία πιο κοντά στα παιδιά

city01

Για το βιβλίο του Καινούργια μέρα τιμήθηκε ο συγγραφέας Νίκος Χρυσός με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature).

music_a

H Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει την πρώτη της μεγάλη συναυλία στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019, στις 21.00.

pontoss_arthosss

Ο Άρης Μπινιάρης ασχολήθηκε και έφερε στη σκηνή ένα επεισόδιο του Ελληνοιταλικού πολέμου – εκείνο με το ύψωμα 731 όπου μια χούφτα Ελλήνων στρατιωτών αντιστάθηκε παλικαρίσια στη εαρινή επίθεση του Μουσολίνι. Τώρα ο Μπινιάρης ετοιμάζεται να ανεβάσει μια παράσταση για τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας στην περιοχή του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα.
Α-Φ Καβαλιεράτου

mouseio2

Το Μουσείο ζωγραφικής και φωτογραφίας Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά Μεσσηνίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό πολιτιστικό κόμβο στην περιοχή φιλοξενώντας καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις

hadrian_ar

Συνεχίζεται μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο στην αίθουσα 31α της Συλλογής των Γλυπτών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών η έκθεση για τον Ανδριανό που ανέβηκε στο θρόνο της Ρώμης το 117 μ.Χ.

triangle_ar

Ο 11ος περίπατος των atenistas στην Αθήνα - OPEN WALK ATHENS #11: Τρίγωνο Αθήνας- ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή με ιδιαίτερη επιτυχία και μας άφησε μια υπέροχη κληρονομιά: Έναν οδηγό.