Μικρά ποσά από μεγάλο πλήθος

Μικρά ποσά από μεγάλο πλήθος

Η Εθνική Λυρική Σκηνή επιδιώκει να συγκεντρώσει μέσα από εξειδικευμένη πλατφόρμα crowfunding το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ για το πρώτο διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας νέων στην Ευρώπη

co-operative
Μια εντελώς άγνωστη λέξη για τα δημόσια πράγματα στον χώρο του Πολιτισμού και της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας ή αν προτιμάτε, για τους φορείς του Δημοσίου στον χώρο του Πολιτισμού φέρνει μαζί της, μια πρωτοβουλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η άγνωστη αυτή λέξη είναι το crowdfunding («μικρά ποσά από μεγάλο πλήθος», όπως θα λέγαμε στα ελληνικά).

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διεκδικούν το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FEDORA. Μετά την πρόκριση στη δεύτερη φάση της ψηφοφορίας του κοινού τον Φεβρουάριο του 2019, το project με τίτλο Co-OPERAtive: An intercultural and collaborative opera hub for young people προκρίνεται στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται η πρώτη crowdfunding καμπάνια στην ιστορία της ΕΛΣ με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για την υλοποίηση του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος.
Co-OPERAtive - Greek National Opera

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, το Co-OPERAtive απευθύνεται σε μεικτή ομάδα εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας από 15 έως 17 ετών που ζουν στην Αττική. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 σε συνεργασία με την ARSIS και τη The HOME Project.

Όπως διαβάζω σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα «από την 1 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2019 μπορείτε να επισκέπτεστε την πλατφόρμα FEDORA και να επιλέξετε το πακέτο στήριξης που επιθυμείτε και να ενημερωθείτε σχετικά με το ανταποδοτικό πλαίσιο».

Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο: fedora-platform.com
co-operative-1

Αλλά, ας γράψουμε και δύο λόγια για το πρόγραμμα Co-OPERAtive. Το τελευταίο, όπως διαβάζουμε σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, «αποτελεί ένα φυτώριο όπερας για μια μεικτή ομάδα 60 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 15-17 ετών από όλη την Αττική. Το πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από την όπερα, η οποία αποτελεί κοινή γλώσσα για τη δημιουργία του πρώτου διαπολιτισμικού φυτωρίου όπερας νέων στην Ευρώπη. Το Co-OPERAtive στόχο έχει να διευρύνει την απήχηση της όπερας και να την κάνει πιο γνωστή στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτισμική ποικιλομορφία και την κοινωνική συνοχή. Προτάσσοντας τη συνεργατική φύση της όπερας, το πρόγραμμα Co-OPERAtive τοποθετεί τη συνεργασία στην καρδιά του σχεδιασμού και της υλοποίησής του, χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες με δύο οργανώσεις-εταίρους, την ΑΡΣΙΣ και το The HOME Project».

Το πρόγραμμα Co-OPERAtive, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «αναδεικνύει τρία από τα βασικά πεδία της τέχνης της όπερας: τη μουσική, το θέατρο και τον χορό. Η κατεύθυνση της μουσικής περιλαμβάνει εργαστήρια σύνθεσης ενόργανης μουσικής, φωνητικής και αυτοσχεδιασμού, η κατεύθυνση του θεάτρου εργαστήρια δημιουργικής γραφής, υποκριτικής και σκηνοθεσίας, ενώ η κατεύθυνση του χορού χωρίζεται σε μαθήματα μπαλέτου, σύγχρονου χορού και χορογραφίας. Παράλληλα με την καλλιτεχνική ομάδα, το προσωπικό της ΕΛΣ θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους τομείς του φωτισμού, της διαχείρισης σκηνής, της ηχοληψίας κλπ.

Την ευθύνη της σκηνοθεσίας έχει αναλάβει ο Θέμελης Γλυνάτσης, με την μουσική εποπτεία του Άντη Σκορδή. Την επιμέλεια κίνησης έχει ο Edgen Lame, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια θα φέρουν την υπογραφή της Χριστίνας Σπανού.

Στο project κεντρικό ρόλο έχουν οι υπεύθυνοι των Εργαστηρίων Μουσικής (Εύη Νάκου και Άνν-Κριστίν Σωφρονίου), Θεάτρου ( Παναγιώτης Εξαρχέας και Ελένη Μολέσκη) και Χορού ( Edgen Lame και Κατερίνα Γεβετζή).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης