Ο Αριστοφάνης συναντά τον Πόε και τον Ρεμπώ

Ο Αριστοφάνης συναντά τον Πόε και τον Ρεμπώ

Την διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Βάτραχοι», με τη συμμετοχή των Opera Chaotique και της Ομάδας Κουκλοθεάτρου Merlin, ξεκινά η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τη νέα καλλιτεχνική περίοδο

aristofanis
Ένα παράξενο μίγμα από τους παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς με τις δυτικές τεχνοτροπίες των Opera Chaotique και τις ιδιαίτερες κούκλες φτιαγμένες από ιστορίες του Σαρλ Μπωντλαίρ της Ομάδας Κουκλοθεάτρου Merlin, θα περιέχουν οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο ξεκίνημά της για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο.

Η διασκευή των Βατράχων σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη συνεργασία των «αλχημιστών του σουρεαλιστικού καμπαρέ» -όπως έχουν χαρακτηριστεί- οι Opera Chaotique και η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin, παρουσιάζοντας για τέσσερις παραστάσεις, στις 13, 14 Οκτωβρίου 2018 και στις 3, 4 Μαΐου 2019, «ένα ατμοσφαιρικό, απόκοσμο σύμπαν από εκστατικούς ήχους, κινηματογραφικές εικόνες και κούκλες λαμπρών πνευμάτων του παρελθόντος.

Σε αυτή τη διασκευή των Βατράχων του Αριστοφάνη, ο Διόνυσος συναντά τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τον Τσαρλς Μπουκόφσκι, τον Αρθούρο Ρεμπώ, ενώ το πνεύμα του Τομ Γουέιτς περιπλανιέται στα βερολινέζικα καμπαρέ ξορκίζοντας τους εφιάλτες που στοιχειώνουν τα όνειρά μας».

Στην ιστοσελίδα της ΕΛΣ βρίσκω λίγα λόγια για το έργο τα οποία παραθέτω εδώ:

Κλείσιμο
«Το έργο μεταφέρεται στη σημερινή εποχή ως μια αφηγηματική μουσική ιστορία. Ο Διόνυσος, μετά από 2.500 χρόνια, παραμένει απογοητευμένος από το χαμηλό πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων και αποφασίζει να στραφεί ξανά στους πεφωτισμένους νεκρούς του Κάτω Κόσμου. Στο ταξίδι του συναντάει, εκτός από τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, τους Ρεμπώ, Μπουκόφσκι, Πόε, Εμπειρίκο και άλλα λαμπρά πνεύματα του παρελθόντος, σε μια αναζήτηση που στο τέλος έχει μια απρόσμενη ανατροπή.

Πόλεμοι, προσφυγικό πρόβλημα, φτώχεια, τηλεόραση, θρησκοληψία οδηγούν στην εξαθλίωση του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Μπορούν οι άνθρωποι του πνεύματος να σώσουν την ανθρωπότητα από την καταστροφή; Ή έστω να βοηθήσουν; Είναι ο Αριστοφάνης πάντα επίκαιρος ή εμείς είμαστε 2.500 χρόνια πίσω; Η διασκευή της κωμωδίας μεταφερόμενη στη σημερινή εποχή προσεγγίζει σοβαρά ζητήματα μέσω του χιούμορ και προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Το έργο των παλιών ζει και των νέων εμπνέει! Αυτοί έκαναν αυτό που μπορούσαν. Εμείς;»

Η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin Puppet Theater, με βάση τo Βερολίνο, αποτελείται από τον Δημήτρη Στάμου και την Ντέμη Παπαδά. Έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ και παραστάσεις σε πάνω από 30 χώρες (Χονγκ Κονγκ, Γερμανία, Τσεχία, Κολομβία, Κούβα κ.ά.), όπου έχουν αποσπάσει και αρκετά διεθνή βραβεία. Οι παραστάσεις τους, με την εφευρετικότητα και την υψηλή αισθητική τους, ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ και τη goth ατμόσφαιρα. Μεταξύ άλλων έχουν συνεργαστεί με τους Tiger Lillies στην παράσταση Freakshow.

Οι Opera Chaotique με περίπου 600 παραστάσεις σε 18 χώρες έχουν χαρτογραφηθεί ως ένα φαινόμενο του μουσικοθεατρικού στερεώματος. Το πρόγραμμα των παραστάσεών τους έχει πλέον σταθερές εμφανίσεις σε ιστορικά θέατρα και φεστιβάλ όπως Secret Garden Party (Ηνωμένο Βασίλειο), το MBP fest της Βαρκελώνης, Φεστιβάλ Αθηνών, Lido του Βερολίνου, Backstage Club της Αγίας Πετρούπολης κ.ά. ενώ ο διεθνής τύπος έχει αναφερθεί στο πρωτότυπο έργο τους με κριτικές. Το 2013 συμμετείχαν στις περιοδείες των Nouvelle Vague και των Tiger Lillies, ενώ έχουν συναντηθεί και δισκογραφικά με τα δύο γκρουπ, καθώς και με άλλους καλλιτέχνες.

Οι Βάτραχοι αποτελούν συμπαραγωγή με τους Opera Chaotique και την Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin, η οποία εντάσσεται στην πολιτική συμπαραγωγών της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ με τις πιο δραστήριες ομάδες μουσικού θεάτρου, ενώ μαζί τους επί σκηνής θα βρίσκεται ο Σταύρος Παργινός στο βιολοντσέλο και η ταλαντούχα υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης