Ποιο είναι τελικά αυτό το Τυρί;

Ποιο είναι τελικά αυτό το Τυρί;

Η διαδραστική παράσταση «το Τυρί» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη που είναι εμπνευσμένη από το Best Seller του Spencer Johnson «Ποιος πήρε το τυρί μου;»

tiri-theocharakis
Η διαρκής αλλαγή που επιβάλλει συνεχή επανατοποθέτηση, ένα θέμα που ακόμα και οι μεγάλοι διστάζουμε να προσεγγίσουμε, αυτή η αλλαγή που όλοι -λίγο ως πολύ- φοβόμαστε είναι το κεντρικό ζήτημα που πραγματεύεται η παιδική παράσταση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη «το Τυρί». Η ομάδα «Σβούρες» με αφορμή το πολυδιαβασμένο βιβλίο του Spencer Johnson «Ποιος πήρε το Τυρί μου;» κάνει μια εντυπωσιακά διασκεδαστική προσαρμογή της ιστορίας που έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο ως προς το πώς αντιμετωπίζεται η αλλαγή και πώς παλεύεται ο φόβος για καθετί καινούριο και μας προκαλεί -γονείς και παιδιά- να προβληματιστούμε.

Με ποιο ποντίκι μοιάζουμε; Με την Έμιλι, που είναι λίγο πιο διστακτική και θυμίζει τον χαρακτήρα Χμ του γνωστού βιβλίου; ή το Μάξιμο, τον πιο θαρραλέο και λάτρη της περιπέτειας που μοιάζει με τον Χα; Και ποιο τελικά είναι το τυρί για τον καθένα μας; Ποιο είναι το παλιό τυρί και πιο το νέο; Πιο είναι πιο νόστιμο τελικά;

Η παράσταση, ευφάνταστη, χειροποίητη και ξεκαρδιστική λόγω του εξαιρετικού ταλέντου στην υποκριτική των ηθοποιών και εμψυχωτών κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά και των νηπίων (!), και μια καλή αφορμή για πολλές συζητήσεις. Συζητήσεις για τις αλλαγές, ευπρόσδεκτες ή απρόσκλητες, που ούτως ή άλλως έρχονται στη ζωή μας και καλούμαστε να δούμε θετικά… και μερικές φορές να στρέψουμε υπέρ μας πριν μας προλάβουν τα γεγονότα.

Με έμφαση στην παράμετρο της φιλίας και της σημασίας της συντροφιάς στη διαδρομή, σε αυτό το «ταξίδι» της ανθρώπινης εξέλιξης, η ομάδα Σβούρες δίνει μια παιχνιδιάρικη διάσταση σε σημαντικά παιδαγωγικά μηνύματα όπως το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αξία της συνεργασίας. «Εξάλλου αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε: να προσεγγίσουμε την παιδαγωγική μέσω της Τέχνης και συγκεκριμένα του θεατρικού παιχνιδιού», μου εξηγεί η Κωνσταντίνα Τσιβγά, που είναι παιδαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού ή αλλιώς «ο Μάξιμος» στη συγκεκριμένη παράσταση.

Κλείσιμο
Η ομάδα αποτελείται από ηθοποιούς και παιδαγωγούς- αποφοίτους του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού «Λάκης Κουρετζής». «Έτσι ξεκινήσαμε να γίνουμε ομάδα. Από την έμφυτη τάση του ανθρώπου και κατ’ επέκταση και τη δική μας να παίξουμε και να επικοινωνήσουμε. Μεταξύ μας και με τα παιδιά», συμπληρώνει η Μυρσίνη Βοστάνη που υποδύεται τη Μελλώ, το σοφό ποντίκι. «Η Μαρία Μπεθάνη έχει γράψει τη μουσική και από κοινού όλοι μας και με τη Μαριάννα Αλατζή (Έμιλυ) έχουμε σκηνοθετήσει την παράσταση» συνεχίζει η Δωροθέα Γυμνοπούλου. «Η παιδαγωγική είναι μέσα στη ζωή μας. Δεν είναι αποκομμένη από τη ζωή, όπως και το παιχνίδι άλλωστε», συμφωνούν όλες.

Οι Σβούρες, εκτός από «το Τυρί» που απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 8 ετών στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, πραγματοποιούν άλλες έξι παραστάσεις κατόπιν συνεννόησης: «Πες μου μια λέξη» (όπου παιδιά από 9 ετών παίζουν με γλωσσολογικές έννοιες), «Μέλι Μελάκι» (για παιδιά 4-8 ετών), «Γέλια, μάσκες, κουδουνάτοι» (για παιδιά 4-12), «Θαλασσινό τριφύλλι» (που είναι βασισμένη στην ποίηση του Ελύτη για παιδιά 4-10), «Πολική αρκούδα με μαγιό» (για την κλιματική αλλαγή για παιδιά 4-8) και «Το παιδί από τ’ αστέρια» που είναι εμπνευσμένη από το αστερόπαιδο του Όσκαρ Ουάιλντ). Παράλληλα πραγματοποιούν εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Δείτε περισσότερα για την παράσταση στη σελίδα του Ιδρύματος, για τις εξαιρετικές δράσεις του Ιδρύματος στο thf.gr και για την ομάδα «Σβούρες» facebook.com/svouresplay/.

Όσοι θέλετε να ενημερώνεστε για ό,τι παίζει στην πόλη για όλη την οικογένεια, ακολουθήστε το
mamakita.gr και facebook.com/mamakita.gr/.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης