«Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» στη Βασιλίσσης Σοφίας

«Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» στη Βασιλίσσης Σοφίας

Ένα διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, μια ιστορία που εκτυλίσσεται στο πλοίο “Rio Grande”, μεταξύ του ποιητή και μιας παιδικής του φίλης, δραματοποιείται επί σκηνής στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

metaxi-peiraios-neapoleos
Τον Αύγουστο του 1883 το έργο «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» του Γεωργίου Βιζυηνού, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Εστία».

Η ιστορία γράφτηκε σε ένα ταξίδι του Βιζυηνού από τον Πειραιά έως τη Νάπολη της Ιταλίας. Το “Rio Grande”, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία της εποχής, φιλοξένησε στο κατάστρωμά του τον Ποιητή και αφηγητή της ιστορίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνάντησε μια παιδική του φίλη και τον βαθύπλουτο πατέρα της.

«Οι νέοι ερωτεύονται αλλά ο πατέρας έχει άλλα σχέδια για την κόρη του. Οι δύο ερωτευμένοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν όλες τις αποστάσεις που τους χωρίζουν, την ηλικιακή, τη γεωγραφική, αλλά όχι την κοινωνική, όπως την ορίζει το χρήμα. Η ιστορία εκτυλίσσεται σαν αεράκι πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου..» διαβάζω σε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».

Ο χώρος της Μουσικής Βιβλιοθήκης –όπου στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών– εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό, παρουσιάζοντας κάθε Δευτέρα και Τρίτη θεατρικές παραστάσεις για ενήλικο κοινό, που έχουν ως αφετηρία τη λογοτεχνία και τη μουσική.

Κλείσιμο
Με 26 παραστάσεις –με έναρξη στις 8 Οκτωβρίου και διάρκεια μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου– ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωνσταντίνου και η ομάδα Ξανθίας μεταφέρουν το λογοτεχνικό έργο του Γεωργίου Βιζυηνού στη σκηνή.
metaxi-peiraios-neapoleos-1


Οι ηθοποιοί - Ελισσαίος Βλάχος, Χαρά Δημητριάδη, Αγγελική Μαρίνου, Κώστας Παπακωνσταντίνου και ο μουσικός Νίκος Κολλάρος δραματοποιούν επί σκηνής το διήγημα «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπολέως».

Στην σχετική σελίδα της παράστασης στο Facebook διαβάζω μερικά στοιχεία για τον σκηνοθέτη τα οποία και αφήνω εδώ: «Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωνσταντίνου τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί συστηματικά πάνω σε κείμενα της Ελληνικής Λογοτεχνίας και ειδικά αυτής του 19ου αιώνα, ερευνώντας τη μεταφορά της λογοτεχνίας στο θέατρο και το μετασχηματισμό της αφηγηματικής γραφής σε θεατρική δράση. Η συνεργασία του με την «Ξανθίας» Α.Μ.Κ.Ε. έδωσε τα προηγούμενα χρόνια τις επιτυχημένες παραστάσεις «Οι Χαλασοχώρηδες» διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Μαζώχτρα» διήγημα του Αργύρη Εφταλιώτη, «Αυτόχειρ» διήγημα του Μιχαήλ Μητσάκη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης