Η «Μαργαρίτα», «της μικρής μας πόλης»

margarita

Από την πρώτη παρουσίασή του το 1967, το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα», -από τη θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη»- παρουσιάζεται στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή

Με ημερομηνία πρώτης παρουσίασης το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη, το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» παρουσιάζεται στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός, σε μια νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Πρόκειται για μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από τη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα «Το τέλος της μικρής μας πόλης».

Όπως διαβάζουμε σχετικά στην βάση της Βιβλιονέτ: «Με τον τίτλο αυτό -"Το τέλος της μικρής μας πόλης"- πρωτοεκδόθηκε συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Χατζή στη Ρουμανία το 1953, από τον εκδοτικό οίκο "Νέα Ελλάδα". Περιείχε πέντε από τα επτά διηγήματα, δηλαδή τα εξής: "Ο Σιούλας ο ταμπάκος", "Σαμπεθάι Καμπιλής", "Η θεία μας η Αγγελική", "Η διαθήκη του καθηγητή", "Μαργαρίτα Περδικάρη". Τον Οκτώβριο του 1959 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην "Επιθεώρηση Τέχνης" το διήγημα "Ο τάφος" και τον Φεβρουάριο του 1962, στο ίδιο περιοδικό, το διήγημα "Ο ντέτεκτιβ". Το 1963 και ενώ ο Χατζής βρίσκεται στην Ουγγαρία κυκλοφορεί η πρώτη πλήρης έκδοση της συλλογής, τυπωμένη στο τυπογραφείο Α. Κουλουφάκου, για λογαριασμό της "Επιθεώρησης Τέχνης". Το 1971 γίνεται η τρίτη έκδοση με επίμετρο το κείμενο του Δημήτρη Ραυτόπουλου "Το νεοελληνικό μάθημα του Δημήτρη Χατζή" (εκδ. "Διογένης"). Από τότε ως σήμερα έχουν γίνει άλλες τρεις εκδόσεις: "Πλειάς" το 1974, "Κείμενα" το 1979 (οριστική έκδοση, διορθωμένη από τον συγγραφέα) και "Ζώδιο" το1989».

Η πρεμιέρα του έργου έχει οριστεί στις 13 Οκτώβρη με τους δύο βασικούς ρόλους, -του Περικλή Περδικάρη και της Μαργαρίτας- να έχουν αναλάβει οι ηθοποιοί Γιώργος Νινιός και Κατερίνα Παπαδάκη αντίστοιχα, ενώ το υπόλοιπο θεατρικό σχήμα αποτελείται από τους ηθοποιούς: Νεφέλη Ανθοπούλου, Τέλη Ζαχαράκη, Σόνια Καλαϊτζίδου, Γιάννη Καραμφίλη, Λευτέρη Λιθαρή, Ιωάννα Παγιατάκη, Κατερίνα Παπαδάκη,Θοδωρή Σκούρτα, Ευτυχία Σπυριδάκη, Αθηνά Συκιώτη, Γιώργο Σφυρίδη και Γιάννη Τσάτσαρη.

Την ευθύνη της σκηνοθεσίας έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Φώτης Μακρής του οποίου τα λόγια -από ένα ενημερωτικό σημείωμα σχετικά για το έργο στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ- παραθέτουμε εδώ:  
margarita-1


«Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Ο συντηρητισμός , η απληστία, η απάτη, η συνενοχή, η αμοιβαιότητα στην κοινωνική πρόσοψη και η δυσπιστία στο «εσωτερικό», τη χαρακτηρίζουν.΄Εχει διαβρωθεί από τα ίδια τα λάθη της, την αυτοϋπονόμευση της.

Αυτό το σπίτι-θεσμός θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά... Όταν η Μαργαρίτα μυείται στην αντίσταση κατά των Γερμανών, είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι."

Ο θάνατός της, είναι η νίκη της ζωής πάνω στη σήψη και το θάνατο της κοινωνίας που τη γέννησε και η οποία συνειδητά την πρόδωσε. Το βιολογικό της τέλος σηματοδοτεί την αρχή του νέου κόσμου που θ’ αντικαταστήσει τον κόσμο του παρελθόντος. Η τελευταία σκέψη της Μαργαρίτας εκφράζει τον πόθο της και την ελπίδα ότι ο καλύτερος κόσμος για τον οποίο πεθαίνει είναι εφικτός… ή μήπως όχι;...»

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

saia-paradosou

Η Ηρώ Σαϊα έστησε μια compact παράσταση σαν ένα ακριβό κέντημα από τα παλιά – μόνο που τα υλικά της παράστασης μιλάνε για την ζωή μας στο σήμερα!

mantis

Ο Χρήστος Νικολούδης, ένας νέος startuper – διοργανωτής του StartupNow Forum γίνεται στην Ελευσίνα το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου 2018 μας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουν εκείνοι που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση

eshophy

Η Σοφία Δενδρινού και η Ευδοκία Λιάκου έφτιαξαν την εταιρεία ÉSOPHY το 2017 και εγκατέστησαν το γευστικό τους στρατηγείο στην Κηφισιά, επιλέγοντας να κρατήσουν την κουζίνα τους σε δημόσια θέα και αυτό για να δώσουν την ευκαιρία στους πελάτες να μυρίσουν την σοκολάτα που λιώνει, τους καρπούς που ψήνονται και να δουν όλη την προετοιμασία και δημιουργία των προϊόντων

1
myandros-instagram

116 φωτογράφοι καταθέτουν τη προσωπική τους δημιουργική ματιά για το νησί της Άνδρου μέσα από το project "#My_Andros"

1