Μπύρες από σπίτι και με αστέρια

arriba-danos

Ο 46χρονος μηχανικός Γιώργος Ντάνος από την Πάτρα κέρδισε για τις χειροποίητες μπύρες…σπιτιού του αστέρια στο διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards

Ο 46χρόνος μηχανικός Γιώργος Ντάνος από την Πάτρα έχει ένα χόμπι που του φέρνει βραβεία από διεθνείς διαγωνισμούς. Ο ίδιος αν και επιτυχημένος στον επαγγελματικό τομέα- συμμετέχει ως μέλος ΔΣ της εταιρείας Τρίαινα ΑΕ που δραστηριοποιείται στη κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών, ειδικών και μη, κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών- ανακάλυψε ότι έχει ταλέντο στις …μπύρες. Με λίγα λόγια, ο τεχνολόγος μηχανολόγος μηχανικός από τα ΤΕΙ Πατρών έφτιαξε μέσα στο προσωπικό του χώρο ένα εργαστήριο ζυθοποιίας. Η συνέχεια όμως είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον: Οι δύο μπύρες του απέσπασαν αστέρια στον διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards – η μία 2 αστέρια και η δεύτερη 1. Καλή συγκομιδή για τον οικιακό δημιουργό μπύρας.
arriba-danos-1


Ο λόγος του ανήκει: «Λέγομαι Ντάνος Γεώργιος, είμαι από Πάτρα είμαι μηχανικός και έχω σαν χόμπι την ζυθοποίηση. Με την οικιακή ζυθοποίηση ασχολήθηκα πριν τρία χρόνια, όταν τυχαία δοκίμασα φρέσκια μπίρα από μικροζυθοποιό. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης και ποιότητας. Κάνοντας την έρευνα, είδα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις «σπιτική» μπίρα. Ετσι και έκανα …μπήκα κατευθείαν από τη θεωρεία στην πράξη. Έπειτα αποφάσισα να συμμετέχω στο 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικής Ζυθοποίησης του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΕΖΕ) που αφορούσε σε δύο κατηγορίες μπύρας, την Tropical Stout και την English I.P.A. Στην Tropical Stout πήρα την 1η θέση και στην English I.P.A. πήρα την 2η θέση.

Όταν είδα τον διαγωνισμό GreatTasteAwards χωρίς δεύτερη σκέψη ήθελα να συμμετέχω, γιατί ήταν ο διαγωνισμός που ταίριαζε ακριβώς σε αυτό που ήθελα να κάνω…. να δίνω γεύση στη μπίρα. Αποφάσισα να στείλω δύο από τις συνταγές που έχω…και οι δύο βραβεύτηκαν. Συγκεκριμένα η De’KA 5 (κατηγορίας Tropical STOUT) απέσπασε δύο αστέρια & η ΑΜΜΟΥΣΑ (κατηγορίας English IPA) πήρε ένα αστέρι.
arriba-danos-2


Δεν έχω παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο… δεν έχω σπουδάσει κάτι σε αυτό το είδος… (μηχανικός είμαι), απλά μου βγαίνει από «μέσα» μου η γεύση του αποτελέσματος!! Μην σας παραξενεύει αυτό που λέω… όταν αποφάσισα πριν 3 χρόνια να ασχοληθώ με την ζυθοποίηση δεν ήξερα από τι αποτελείται η μπίρα……..

Η ιδέα ότι θα μπορώ να γευτώ το δημιούργημά μου με ενθουσίαζε. Ξεκίνησα από τα αρχικά στάδια, ότι δηλαδή η μπίρα αποτελείτε από νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Για αρκετούς μήνες το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω και να αποκτώ γνώσεις μέχρι που κάποια στιγμή ένιωσα έτοιμος και ξεκίνησα την διαδικασία της ζυθοποίησης. Μετά από λίγους μήνες άρχιζα να αυτοσχεδιάζω και να «στήνω» το «οικιακό ζυθοποιείο» μου, για να δημιουργώ μπίρες με την μέθοδο «all grain». Δηλαδή παίρνεις βύνη, λυκίσκους, μαγιά και ότι πρόσθετα επιλέγεις και δημιουργείς την μπίρα όπως εσύ την θέλεις. Εδώ προϋποθέτει να σκεφτείς και να φτιάξεις την συνταγή με τις αναλογίες/ποσότητες των υλικών. Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι καλό και είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, γίνεσαι γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, θα δώσουν το αποτέλεσμα που έχεις σχεδιάσει.

Όμως είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό. Σκοπός μου είναι, να είμαι και εγώ, μέσα σε αυτή την εξέλιξη, που έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την ποικιλία των γεύσεων της μπίρας. Έτσι ο κόσμος θα καταλάβει ότι η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα μία παλέτα αισθήσεων. Όλες οι μπίρες είναι καλές, όλες έχουν την δικιά τους αξία, αλλά γίνονται ακόμη καλύτερες αν τις συνδυάσουμε με το κατάλληλο φαγητό ή τις πιούμε στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Από την ενασχόλησή μου με την ζυθοποίηση κατάλαβα ένα πράγμα… ότι μπορείς να καταφέρεις αυτό που θέλεις (κάπου σε ένα υπόγειο ενός σπιτιού), αυτό που ονειρεύεσαι πριν κοιμηθείς, αρκεί να είσαι προσηλωμένος, συνεπής γεμάτος όρεξη για μάθηση και όρεξη για δημιουργία.

Εγώ συνεχίζω να ανοίγω το φως του υπογείου το βράδυ όταν οι άλλοι τα κλείνουν για να ξεκουραστούν… γιατί η όρεξη για δημιουργία δεν τελειώνει εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ydivikos-rolos-vivlion

Περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεοεγκαταστάσεις, βιβλία καλλιτεχνών, ηχητικά και διαδικτυακά έργα, περφόρμανς, μεταξύ των οποίων και νέες παραγωγές παρουσιάζονται στο δεύτερο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας «Η Άγραφη Βιβλιοθήκη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

karounis

Ο Ζαχαρίας Καρούνης πάει Λαϊκή για να μοιραστεί την χαρά του τραγουδιού και στήνει για δεύτερη σεζόν μια μουσική- θεατρική παράσταση με τον σκηνοθέτη Χρήστο Δήμα

xristougenna-me-tous-neous

Στις 23 Δεκεμβρίου η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «MOYSA» παρουσιάζει την εορταστική της συναυλία στο πλαίσιο των «Χριστουγέννων στο Μέγαρο» με τη συμμετοχή του ερμηνευτή Θοδωρή Βουτσικάκη

o-troxos-tis-zois

Μια αλληγορική παράσταση του κύκλου της ζωής του ανθρώπου φιλοξενεί το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στη «Συλλογή φορητών εικόνων και ξυλόγλυπτων» της μόνιμης έκθεσής του

zabetas-xarchakos

Μια μουσική παράσταση -Ζαμπέτας κατά Ξαρχάκο, ο τίτλος της- με τον Σταύρο Ξαρχάκο οδηγό και την Χάρις Αλεξίου στο πλάι του φωτίζει και αναδεικνύει τόσο τις άγνωστες πτυχές του δημιουργού Ζαμπέτα όσο και τις αδιόρατες συγγένειες του

1
sir-barber

Τα υπέρ ή κατά της χρήσης του πράσινου σαπουνιού – με βάση το ελαιόλαδο- για την φροντίδα και την περιποίηση του τριχωτού της ανδρικής κεφαλής

to-fillo

Η Ρόδω Βασιλάκη και ο Νίκος Ψυλλάκης, ένα νέο ζευγάρι γεννημένο στα Χανιά που μοιράζεται τα βάρη τόσο της επαγγελματικής όσο και της οικογενειακής ζωής, καλλιεργεί μια σειρά Κρητικών βοτάνων αποσπώντας διακρίσεις από τον διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας «Great Taste Awards»