Οι 20αρηδες οινοποιοί από την Νέα Μεσημβρία

damaskios

Ένα καινούργιο μονοποικιλιακό κρασί επιλέγεται να αφηγηθεί την ιστορία του μέσα από μια φωτογραφία στην ετικέτα της γυάλινης φιάλης

Το πρώτο ερέθισμα για να γράψω ένα κομμάτι για τα 2 αδέλφια, τους 2 εικοσάρηδες οινοποιούς από την Νέα Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης ήταν ένα γιώτα – ναι, ένα γιώτα (ι) που διαφοροποιούσε το επίθετο των 2 αδελφών από τον όνομα της οινοποιητικής επιχείρησης τους. Το επίθετο, Δαμάσκος- το οινοποιείο, Δαμάσκιος.
damaskios-1

Το δεύτερο ισχυρό ερέθισμα ήταν η ηλικία τους – λίγο πάνω από τα 20- και η επιλογή τους να ασχοληθούν με το αμπέλι και το κρασί αξιοποιώντας την κληρονομιά και την παράδοση της οικογένειας. Ο Μίλτος και ο Γιώργος Δαμάσκος. Ο πρώτος σπουδάζει γεωπόνος με κατεύθυνση την οινολογία στη Γεωπονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος σπουδάζει τεχνολόγος γεωπονίας στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και σκέφτεται από τώρα το που θα συνεχίσει τις σπουδές του. Επεκτείνοντας τις γνώσεις του για το αμπέλι και το κρασί και συσσωρεύοντας εικόνες και εμπειρίες.

Το τρίτο ερέθισμα ήταν μια νέα ετικέτα. Νέα ετικέτα και καινούργιο κρασί. Τα δύο αδέλφια εμπιστεύτηκαν τον Μιχάλη Αγγελακόπουλο της Foodwill και εκείνος έκανε την …διπλοβελονιά του. Το καινούργιο κρασί ονομάστηκε Βασιλιάς για μια μέρα και στην ετικέτα φιγουράρει ένας δανδής από προηγούμενο αιώνα που μπορεί να στέφεται και βασιλιάς!
damaskios-3

Το κρασί είναι Μονοποικιλιακός Λευκός Οίνος Chardonnay (100% Chardonnay). Προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας – και ως προς την οινοποίηση – ωρίμανση: Λευκή οινοποίηση με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης στους 8- 12 οC και ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Ως προς τα γευστικά χαρακτηριστικά : Το χρώμα του είναι έντονο χρυσαφί. Χαρακτηρίζεται από αρώματα μελιού, ώριμων εσπεριδοειδών, βουτύρου και βανίλιας. Στο στόμα είναι γεμάτο, πλούσιο με έντονη οξύτητα και επιδέχεται παλαίωση.

Σε ένα μικρό ενημερωτικό σημείωμα των δύο αδελφών διαβάζω: «Το οινοποιείο Δαμάσκιος στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε πριν από μισό αιώνα και αποτελεί μέχρι σήμερα διαχρονική αξία. Η μακεδονική γη με το μοναδικό της οικοσύστημα και τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες επέκτεινε τη γη μας στα 150 στρέμματα πλούσια σε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.
damaskios-2

Κάθε χρόνο παράγουμε εκλεκτό ερυθρό, ροζέ και λευκό οίνο. Μερικές από τις ποικιλίες του οινοποιείου μας είναι: Ασύρτικο, Chardonnay , Ροδίτης , Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Η πλούσια γη ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που συντελεί στην δημιουργία ενός ποιοτικού αποτελέσματος – ενός αρωματικού και εκλεπτυσμένου κρασιού. Η οικογένεια Δαμάσκου κατέχει μια εμπειρία οινοποίησης τριών γενιών και χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνογνωσία και σύστημα πολλαπλών επιστημονικών ελέγχων για να εξασφαλίσει την ύψιστη ικανοποίηση τη στιγμή κατανάλωσης.

Προτεραιότητα μας είναι η χρήση υψηλής ποιότητας πρώτων υλών και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος, που προσφέρει τους καρπούς για την παραγωγή του οίνου μας.

Το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας μας ωστόσο, είναι η αγάπη για το έργο μας, στο οποίο αφιερώνουμε όλη μας την ψυχή για να σας χαρίσουμε μια ισορροπημένη αρμονία γεύσεων».

ΣΧΟΛΙΑ (9)

ANASTASSIA

Το άρθρο λεει οτι υπήρχε η επιχείρηση, αν τα παιδιά πήγαιναν από μικρά και παρακολουθούσαν όλη την διαδικασία και συμμετείχαν σε αυτή, που είναι το παράλογο? Είναι πολύ ενθαρυντικό να βλέπουμε τέτοιες κινήσεις από τα νέα παιδιά! Είναι άξιοι θαυμασμού!!!

ΑΝΟΙΚΤΑ κ ΔΗΜΟΣΙΑ

αν ξέρετε και άλλους 20αρηδες αμπέλι και το κρασί στείλτε ονοματα και διευθύνσεις

OM

Alla frouta pali. Kala krasia!

KARRAS CHRISTOS

εγω θα τους ενθαρρύνω να δουλευψουν σκληρα και να κανουν επιτυχία

theokal

Τέτοια προιόντα βγάζουν πάρα πολλοί οινοποιοί -παλιοί και νεότεροι- σε όλη την Ελλάδα. Τώρα τι διαφοροποιεί τους συγκεκριμένους από τους άλλους για να αξίζει το προιόν τους τέτοια προβολή δεν ξέρω. Πάντως το ότι είναι 20ρηδες χωρίς γνώσεις και πείρα, χωρίς πτυχίο ακόμα, δεν είναι θετικό. Απλά άλλο ένα μαρκετίστικο κόλπο με μια ωραία ετικέττα και δυό καλοχτενισμένους χιπστεράδες να προσπαθούν -πρόωρα- να πείσουν ως οινοποιοί.

Georgiou

Δυστυχως κυρίε/κυρια theokal κάτι άτομα σαν και εσάς κατέστρεψαν αυτή τη χώρα . Αντί να επικρωτίσουμε ολοί αυτούς νεούς για το επιχείρημά τους να ασχοληθούν με την γεωργία τους κατακρίνουμε ! Μάλλον θα έπρεπε να πίνουν τον καφέ τους οπως κάνουν οι περισσότεροι νέοι της ηλικίας τους, ωστε να μην ενοχλούν κάτι "ανθρώπους" σαν και εσάς. Καλή συνέχεια και μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

theokal

Αγαπητέ/ή δεν κατακρίνω τους νεαρούς. Μάλλον δεν προσέξατε οτι γράφω "... για να αξίζει το προιόν τους τέτοια προβολή... ". Κατακρίνω την πρώιμη μαρκετίστικη προβολή τους και όχι τους ίδιους όπως αβίαστα εσείς κατακρίνετε εμένα. Οσο για νεαρούς που ασχολούνται με τη γεωργία, πολύ καλά κάνουν αλλά πιστέψτε με υπάρχουν πάρα πολλοί που δουλεύουν στα χωράφια τα δικά τους και των γονιών τους, χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς κανείς να τους διαφημίζει ως ειδήμονες 20ρηδες. Επειδή ζήσαμε την 20ετία του επίπλαστου "φαίνεσται" και όχι του πραγματικού "είσαι" και προς χάρην της εικόνας, του "περυτιλιγματος", χάσαμε την ουσία... και προφανώς συνεχίζουμε χωρίς να αλλάζουμε, συμφωνώ απόλυτα για την προτροπή σας "μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος".

de

ας μη τους άφηνε τα αμπέλια ο παππούς και θα σου'λεγα εγώ οινοποιός.

XA XA XA

Εσενα απο οτι φαινεται δεν σε αφησε κληρονομια ο παππους ε?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

karteraki

Η απαίτηση ενός θαμώνα παραδοσιακού καφενείου στην Κρήτη για το βοτανικό μείγμα του ζεστού ροφήματος του έγινε στις μέρες μας premium προϊόν

apli-metavasi

«Είναι ένα πρωτότυπο μιούζικαλ για μια γενιά που μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι ο κόσμος τής ανήκει και βρέθηκε εκτεθειμένη σ’ έναν κόσμο που δεν περίμενε», διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα για την παράσταση Απλή Μετάβαση πού έρχεται στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου τον Φεβρουάριο του 2019

dirfis

2 πανεπιστήμια και 1 ερευνητικό κέντρο (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), έχοντας στο πλευρό τους μια από τις πρωτοπόρες ελληνικές εταιρείες, την εταιρία Μανιτάρια Δίρφυς ανέλαβαν να αναπτύξουν και να παράγουν ένα πολυδύναμο λειτουργικό τρόφιμο από μανιτάρια

timon-o-athinaios

«Ο Σαίξπηρ δεν κάνει τίποτα μικρό, αναμετριέται πάντα με κάτι πολύ μεγάλο….» σημειώνει ο Στάθης Λιβαθινός, που καταπιάνεται με ένα από τα πιο αινιγματικά και γοητευτικά έργα του μεγάλου δραματουργού, το έργο «Τίμων ο Αθηναίος»