Ο Ευριπίδης της άμμου!

Ο Ευριπίδης της άμμου!

Η Ξένια Σιμόνοβα μας αποκαλύπτει - αύριο, Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- τον τρόπο που επικοινωνεί το sand animation με την αρχαία τραγωδία

Το ερώτημα προφανώς θα είναι εύλογο. Ποια η σχέση της τέχνης της άμμου – το sand animation- με την «Υψιπύλη» του Ευριπίδη; Κι όμως η σύνδεση, όπως μας προτείνει η Ξένια Σιμόνοβα, είναι άρρηκτη και συμβάλλει με τον τρόπο της σε ανάταση των αισθήσεων. 

«Το 2009 η Ουκρανή Ξένια Σιμόνοβα άφησε άφωνους 13.000.000 τηλεθεατές, “αφηγούμενη” την ιστορία της πατρίδας της με μια νέα τέχνη που έμελλε να γίνει παγκοσμίως γνωστή: sand animation, αλλιώς το σμίλεμα, η “εμψύχωση» της άμμου”. Η σπουδαία καλλιτέχνις σμιλεύει ζωντανά την άμμο, ταξιδεύοντας το κοινό –ενήλικες και παιδιά– στη μαγεία μιας πρωτότυπης και πολύτεχνης παράστασης που αναβιώνει μύθους, παραδόσεις και ιστορία από πολλές χώρες» διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου. 

Κι εδώ θα πρέπει να κάνω την απαραίτητη επισήμανση. 

Ειδικά για την παράσταση του Μεγάρου η καλλιτέχνις θα επενδύσει το ελληνικό της θέμα με την μουσική του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου η οποία συντέθηκε για το αρχαίο δράμα «Υψιπύλη» του Ευριπίδη. 

Η «Υψιπύλη», μια τραγωδία του 408 π.Χ., ένα χαμένο έργο του Ευριπίδη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Επιδαύρου το 2002 από το «Θέατρο» του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου με τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο να υπογράφει τη μουσική. 

Η παράσταση παρουσιάζεται Τετάρτη 7 Μαρτίου στις 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
www.megaron.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

corphes

Ο Αστέριος Γκανάς και ο Χρυσοβαλάντης Κόγιος δημιούργησαν μια σειρά βοτάνων και αρωματικών φυτών αποσπώντας τα πολυπόθητα αστεράκια στον διαγωνισμό Great Taste Awards

seferis-meres-h

Αύριο Δευτέρα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ικαρος ο προτελευταίος τόμος του προσωπικού ημερολογίου του Γιώργου Σεφέρη που καλύπτει χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 1961 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1963

poli-paidi-mnimeia

Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

dertilis

Ο καθηγητής Γ. Β. Δερτιλής με την νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του κορυφαίου έργου του «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015» καταφέρνει να εξηγήσει «την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να την διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις»

1