Μία συζήτηση για την αλληλεγγύη των γενεών

Μία συζήτηση για την αλληλεγγύη των γενεών

Το Δίκτυο Διαγενεακής Δικαιοσύνης πραγματοποιεί τον παρθενικό του διάλογο με τίτλο «Αλληλεγγύη των Γενεών: Οριοθετώντας και Αναγνωρίζοντας το Έλλειμμα»

Αρκετά χρόνια έπειτα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται στην πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ. Ακόμα χειρότερα, το χάσμα μεταξύ των γενεών έχει μεγεθυνθεί σημαντικά, καθώς οι συντάξεις και τα επιδόματα για τους ηλικιωμένους δεν έχουν περιοριστεί σε αντίστοιχο βαθμό με τα εισοδήματα και τις ευκαιρίες των νεότερων ανθρώπων, επισημαίνει ο Παναγιώτης Βλάχος, επικεφαλής του Μπροστά/Forward Greece, με άρθρο του στο Social Europe


Η ανεργία, οι ασταθείς συνθήκες διαβίωσης, η φτώχεια, η συσσώρευση δημοσίου χρέους και η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες υποδαυλίζουν μία αντικαθεστωτική πολιτική συμπεριφορά ανάμεσα στους millennials και τους γονείς τους που ανήκουν στην εργατική τάξη, συμπληρώνει ο ίδιος. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παραδέχτηκε σε μία πρόσφατη ομιλία του στο Δουβλίνο ότι «σε πολλές χώρες το βάρος της κρίσης έπεσε δυσανάλογα πάνω στους νέους ανθρώπους, διαψεύδοντας τις ελπίδες τους και προκαλώντας οργή και απώλεια εμπιστοσύνης στις αξίες της κοινωνίας μας και στη δημοκρατία μας».

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ελλάδα. Η ανεργία των ανέργων κορυφώθηκε το 2013 στο 59,5%, ενώ τώρα κινείται λίγο κάτω από το 45%. Στα χρόνια της κρίσης, περίπου 400.000 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό για να βρουν καλύτερη τύχη - η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς, νέοι. Σύμφωνα, δε, με μία πρόσφατη έρευνα της Διανέοσις, μόνο το 15% των άνεργων νέων θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να βρουν δουλειά τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 41% δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να δουλέψει.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην περιθωριοποίηση των νέων και τι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση; Αυτό θα είναι το αντικείμενο του πρώτου διαλόγου που οργανώνουν οι φορείς και τα μέλη του νεοσύστατου Δικτύου Διαγενεακής Δικαιοσύνης. Η συζήτηση με τίτλο «Αλληλεγγύη των Γενεών: Οριοθετώντας και Αναγνωρίζοντας το Έλλειμμα» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017, στις 19:00, στον χώρο εκδηλώσεων του Aegean College (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα).

Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν ο Χρήστος Τριαντόπουλος, επικεφαλής της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, ο Παναγιώτης Βλάχος, επικεφαλής του Μπροστά/Forward Greece, η Ειρήνη Ανδριοπούλου, επιστημονική συνεργάτιδα στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η Φαίη Μακαντάση, research analyst της διαΝΕΟσις, και ο Πασχάλης Αγανίδης, οικονομολόγος.

Το Δίκτυο Διαγενεακής Δικαιοσύνης αποτελείται, μεταξύ άλλων, από την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, το Greek Politics Specialist Group, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης, το Μπροστά/Forward Greece, το Greek Liberties Monitor, το Forum Αγορά Ιδεών, το Aegean Rebreath, το Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής, την Ακαδημία Ψηφιακού Πολίτη, το Πάρκο Χαράς: Ένα Πάρκο για Όλους, το Power Politics και το Aegean Research Centre, αλλά και πανεπιστημιακούς και ερευνητές από ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επί της ουσίας, το Δίκτυο Διαγενεακής Δικαιοσύνης επιχειρεί να αναδείξει την τρίτη διάσταση ανάλυσης των πραγμάτων σε μία κοινωνία, όπου, παράλληλα με τον «οριζόντιο» άξονα της πολιτικής και ιδεολογικής διαφοροποίησης και τον «κάθετο» άξονα της οικονομικής και ταξικής διαφοροποίησης, έρχεται να ρίξει φως στον άξονα της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Δίκτυο Διαγενεακής Δικαιοσύνης (3D Initiative) προχωρά, αρχικά, στη διοργάνωση μίας σειράς από ημερίδες και συζητήσεις κάθε μία από τις οποίες θα πραγματεύεται ένα συγκεκριμένο πεδίο διαγενεακής αδικίας, ανισότητας και απαιτούμενης αλληλεγγύης, στοχεύοντας τη διαμόρφωση προτάσεων θεσμικής παρέμβασης για την αποκατάσταση της διαγενεακής δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες