Με τη ματιά του φωτογράφου

Με τη ματιά του φωτογράφου

Μία έκθεση φωτογραφίας - ύμνος στα πολιτιστικά τοπία της ελληνικής περιφέρειας

Μία έκθεση φωτογραφίας - ύμνος στα πολιτιστικά τοπία της ελληνικής περιφέρειας


Την ερχόμενη Τρίτη, 17 Μαΐου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς εγκαινιάζει μία έκθεση φωτογραφίας που... υμνεί με τον δικό της τρόπο τα πολιτιστικά τοπία στην ελληνική περιφέρεια. Τίτλος της είναι «Πολιτιστικά τοπία - Η προσωπική ματιά του φωτογράφου» και αποτελείται από επιλεγμένες φωτογραφικές δημιουργίες που προέκυψαν στο πλαίσιο των ομώνυμων σεμιναρίων φωτογραφίας Πλάτωνα Ριβέλλη, σε Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ στην ελληνική περιφέρεια, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (στην Αθήνα) και στη Θεσσαλονίκη.

Ο θεωρητικός της φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλης ανέλυσε τα στάδια φωτογραφικής αποτύπωσης των μυστικών ενός πολιτιστικού τοπίου, δηλαδή ενός τοπίου που προέκυψε από τη συνεχή αλληλεπίδραση φύσης και ανθρώπου, όπως για παράδειγμα η περιοχή της Λίμνης Στυμφαλίας ή οι αμπελώνες της Γαλλίας. Τα σεμινάρια έγιναν στο πλαίσιο των δράσεων του ΠΙΟΠ για τον φετινό εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία».

Τα πολιτιστικά τοπία έχουν αναγνωριστεί ως φυσική έκταση με φυσικά χαρακτηριστικά και με στοιχεία δημιουργημένα και/ή τροποποιημένα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με υλικά ή άυλα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που διατάσσονται στο τοπίο και αντικατοπτρίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με το τοπίο αυτό. Κρίσιμη προϋπόθεση για την ταυτοποίηση ενός πολιτιστικού τοπίου είναι η αναγνώριση της σχέσης που είχαν (ή συνεχίζουν να έχουν) οι άνθρωποι με τα μέρη τα οποία δημιουργούν και στα οποία ζουν.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Στέργιος Παπαδάκης, Ρέα Παπαδοπούλου, Σταύρος Νταγιούκλας, Άννα Πιτσικάλη, Δημήτριος Σεϊταρίδης, Κωνσταντίνος Μίαρης, Κωνσταντίνος Ντόστογλου, Σπύρος Γιαρμενίτης, Πλάτων Ριβέλλης, Φανή Τσακυρίδου, Χαρά Κουρμπανά, Αλέκος Βρεττάκος, Σάκης Δαζάνης, Αγγελική Φωτούχου, Έλενα Γεωργοπούλου, Ηλίας Νόκας.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sakelariou

Ο αείμνηστος Μιχαήλ Σακελλαρίου συγγραφέας του αξεπέραστου βιβλίου «Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, καταλύτης για την αποδιοργάνωση της ελληνικής Επανάστασης» αποτυπώνει «τα γεγονότα των τριών αυτών μηνών, μέρα με τη μέρα, μέσα από δημόσια έγγραφα, εκδεδομένα και ανέκδοτα, ημερολόγια και απομνημονεύματα αυτοπτών μαρτύρων»

vinilio

Το μεγάλο event για το βινύλιο και τον κόσμο του επιστρέφει τον Απρίλιο στη Τεχνόπολη στο Γκάζι με νέα σοδειά σε συλλογές

1
selfie

Ο Ακύλας Καραζήσης επιλέγει να αναμετρηθεί επί σκηνής με τον κόσμο 3 συγγραφέων της Θεσσαλονίκης – του Βασίλη Βασιλικού, Γιώργου Ιωάννου και Νίκου- Γαβριήλ Πεντζίκη- για να φωτίσει την θέα του παρελθόντος

seferis-th1

Παγκόσμια Μέρα Ποίησης η σημερινή και τι καλύτερο από την αναφορά στην συνάντηση δύο μεγάλων ποιητών του 20ου αιώνα στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ΄60. Ο Νομπελίστας Σεφέρης συναντά τον Ezra Pound στο σπίτι του, στην οδό Άγρας 20, δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Και μια μικρή λεπτομέρεια: Ο Σεφέρης έχει μεταφράσει από τα Cantos του Pound

1
foinikodasos

Ο ταξιδιωτικός οδηγός του The Monocle μας προτείνει την επόμενη φορά που θα πάμε στη ταράτσα του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης για καφέ να μην ξεχάσουμε να δούμε με άλλο μάτι την τοιχογραφία της Khan-Dossos

winston-robert

Ο Robert Winston, ένας καταξιωμένος γιατρός και επίτιμος καθηγητής στο Imperial College London, συγγραφέας του βιβλίου για παιδιά και εφήβους Εντελώς απίθανη επίστημη «ανήκει σε αυτό το σπάνιο είδος επιστημόνων που συνδυάζουν την ακαδημαϊκή αριστεία με το χάρισμα και το πάθος της επικοινωνίας με το ευρύ κοινό»