Η μαστίχα ως φυσικό φάρμακο

Η μαστίχα ως φυσικό φάρμακο

Το γνωστό προϊόν της χιώτικης γης καταξιώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Πώς μπορείς να εκτοξεύσεις την αξία ενός φυσικού προϊόντος, ενισχύοντας τις εξαγωγές σου και φυσικά την τοπική οικονομία; Απλά, μετατρέποντάς το από τρόφιμο σε… φάρμακο! Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι μια απλή διαδικασία, καθώς απαιτεί επιστημονική έρευνα δεκαετιών. Από αυτή τη διαδικασία όμως κατάφερε να περάσει με επιτυχία η Μαστίχα Χίου δείχνοντας έναν διαφορετικό δρόμο για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της ελληνικής γης. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η μαστίχα έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης. Έτσι, η φαρμακευτική «μονογραφία» της έχει πλέον δύο θεραπευτικές ενδείξεις: 1. δυσπεπτικά προβλήματα 2. δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης, η Μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες». Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν οι «πόρτες» ώστε να προσεγγιστούν δύσκολα κοινά σε σημαντικές αγορές όπως η γερμανική, η γαλλική, η ισπανική κλπ.

Το αποτέλεσμα αυτό, όπως έγινε γνωστό σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, είναι προϊόν της συστηματικής προσπάθειας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού. Ο συνεταιρισμός επί σειρά ετών δέσμευε σημαντικά ποσά, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό στον κύκλο εργασιών του, για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας σε διάφορα πεδία που είχαν αξιολογηθεί ως ύψιστου ενδιαφέροντος. Ετσι σήμερα παρουσιάζεται πλήθος εργαστηριακών και κλινικών μελετών που επιτρέπει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος η προοπτική και το μέλλον του προϊόντος.


Στιγμιότυπο από τη χθεσινή παρουσίαση. Στο κέντρο διακρίνεται η Καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Αθηνών, κ. Ιωάννα Χήνου

Ειδικότερα, 27 από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετίζονταν με τον ιατροφαρμακευτικό τομέα, ενώ οι 9 από αυτές αφορούσαν κλινικές μελέτες. Παράλληλα, σήμερα διενεργούνται δύο κλινικές μελέτες, σε Χίο/Αθήνα και Αγγλία, που εξετάζουν τις ιδιότητες της μαστίχας στην καταπολέμηση της νόσου Crohn και στον σακχαρώδη διαβήτη και τη χοληστερίνη. Πλέον λοιπόν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η μαστίχα βοηθά: α) σε γαστρεντερικές παθήσεις (δυσπεπτικά προβλήματα / εξάλειψη – μείωση ελικοβακτηριδίου / βελτίωση κλινικής εικόνας για τη νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα), β) στη μείωση του σακχαρώδη διαβήτη / LDL χοληστερίνης, γ) στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής (ουλίτιδα / πλάκα) λόγω της αντιμικροβιακής δράσης, δ) στην ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών. Τη «μονογραφία» θα τη βρεις και στο site του ΕΜΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες