Τίτλοι τέλους για το εργοστάσιο της Fiat

Τίτλοι τέλους για το εργοστάσιο της Fiat

Ένα από τα ιστορικότερα εργοστάσια της Fiat που βρίσκεται στην πόλη Bielsko Biala της Πολωνίας σταματά την λειτουργία του.

240110151112_Fiat-Bielsko-Biala-ergostasio-Polonia

Οι υπεύθυνοι του Ομίλου Stellantis αποφάσισαν να «κατεβάσουν τα ρολά» στη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα, η οποία μετρά σχεδόν 76 χρόνια λειτουργίας, ήτοι από το 1948, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Την περίοδο εκείνη το καθεστώς της Πολωνίας ανακοίνωσε τη ίδρυση της Fabryka Samochodów Osobowych Spółka Akcyjna στη Βαρσοβία, αυτή που είναι περισσότερο γνωστή στους περισσότερους ως FSO.

Αυτό έγινε την 1η Αυγούστου εκείνης της χρονιάς και η παραγωγική διαδικασία ξεκίνησε στην πόλη Bielsko Biala. Το 1965 η Fiat θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το καθεστώς της Πολωνίας και η FSO θα ξεκινήσει τη κατασκευή αυτοκινήτων της ιταλικής εταιρείας στη χώρα.

Έτσι, ιδρύθηκε η Polski Fiat και το πρώτο μοντέλο της ήταν το Polski Fiat 125p, δηλαδή το Fiat 125.

Από το 2002 και έπειτα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευαζόταν ο πετρελαιοκινητήρας 1.3 MultiJet που χρησιμοποιούνταν στα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας όσο και σε αυτά της Opel και της Suzuki (στο πλαίσιο του τότε Ομίλου Fiat-General Motors), όπως και από τον Όμιλο PSA.

Όμως, το 2018 τα στελέχη της Fiat Chrysler Automobiles αποφάσισαν να καταργήσουν το συγκεκριμένο μοτέρ, καθώς δεν πληρούσε τα όρια εκπομπών ρύπων. Από τότε, η μοίρα του εργοστασίου ήταν προδιαγεγραμμένη και ήταν θέμα χρόνου πότε θα σταματήσει τη λειτουργία του.

Όπως ανακοινώθηκε, αυτό θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο εργάζονται 486 άτομα τα οποία δυστυχώς  θα απολυθούν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες στον πολωνικό Τύπο η παραγωγική διαδικασία θα συνεχιστεί στις εγκαταστάσεις του Bielsko Biala.

Αυτές θα αποκτηθούν από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία Polska Grupa Zbrojeniowa, η οποία πρόκειται να κατασκευάζει εκεί στρατιωτικά οχήματα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης