Διπολική Διαταραχή ή “Διπολικός ακροβατισμός”;
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Διπολική Διαταραχή ή “Διπολικός ακροβατισμός”;

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική νόσος, βασικά άγνωστης αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από περιόδους ευερέθιστης(μανιακής) συμπεριφοράς, που εναλλάσσονται με περιόδους  κατάθλιψης. Είναι αρκετά διαδεδομένη πάθηση, αφού υπολογίζεται ότι πάσχει από αυτή περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η βασική αιτία της νόσου είναι άγνωστη . Αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, του τελειότερου κατασκευάσματος του φυσικού κόσμου , που ακόμα παρά τις προόδους της επιστήμης , δεν έχει επαρκώς διερευνηθεί. Φαίνεται πάντως, ότι γενετικοί παράγοντες και περιβάλλον παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της νόσου.

Στις φάσεις της μανίας, στους ασθενείς παρατηρείται υπερκινητικότητα, συναισθηματική διέγερση, και πολλές φορές απώλεια της αίσθησης της πραγματικότητας. Στην υπομανία , παρότι το άτομο είναι σε διέγερση, έχει συναίσθηση της πραγματικότητας.

Στις φάσεις της κατάθλιψης, ο διπολικός ασθενής είναι υποτονικός και έχει όλα τα συμπτώματα ενός αμιγώς καταθλιπτικού.

Κύρια συμπτώματα ενός διπολικού ασθενούς, είναι η ευερεθιστότητα, η ακατάπαυστη ομιλία και η ακατανόητη συμπεριφορά. Δηλαδή οι ασθενείς με διπολική διαταραχή στην φάση της μανίας, έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση που δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα και αισθάνονται άτρωτοι και “ανίκητοι” χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες….

-Ακατάπαυστη ομιλία…

-Αυξημένη αυτοεκτίμηση που δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα…

Κλείσιμο
-Αισθάνονται άτρωτοι και “ανίκητοι” , χωρίς να σκέπτονται τις συνέπειες…

Ο συνειρμός είναι λογικός!

Οι Τουρκική ηγεσία, και ιδιαίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά!

Καθημερινές ομιλίες , μονότονες, κουραστικές, εξοργιστικές.

Μόνιμη επωδός, οι απειλές κατά τις χώρας μας, πολλές φορές χυδαίες, ανιστόρητα ιμπεριαλιστικά επιχειρήματα , απαξίωση διεθνών συνθηκών, καταπάτηση διεθνούς δικαίου για την θάλασσα.

Και απειλές ακόμα και κατά της Γαλλίας , της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της Ευρώπης…
Στο ίδιο μοτίβο και ο υπουργός άμυνας. Έφθασε στο σημείο να πει ότι η χώρα μας κινδυνεύει να γίνει από τους συμμάχους της “μεζές” ,προφανώς στο Τουρκικό εδεσματολόγιο!
Ακολουθεί ο Τούρκος υπουργός άμυνας.

Αλλά ο ανεκδιήγητος συγκυβερνήτης του Τούρκου προέδρου, το τερμάτισε! Σε ένα πρωτόγνωρο παραλήρημα , είπε ότι οι Έλληνες θα βρεθούν στις …κοιλιές των ψαριών του Αιγαίου!

Είναι τόσο προκλητικές αυτές οι δηλώσεις και τόσο πρωτόγνωρες για το πολιτιστικό κεκτημένο της εποχής μας, ακόμα και από μια βάρβαρη χώρα που μία εξήγηση θα ήταν, ότι αυτές εμπίπτουν στην σφαίρα της παθολογίας… Της διπολικής διαταραχής που ενδεχόμενα πάσχουν.. Η μάλλον της διπολικής διαταραχής , στην φάση της μανίας, που πάσχει ο Τούρκος πρόεδρος και που την επιβάλλει στους θεσμικούς παράγοντες που τον περιβάλλουν…

Αυτή θα ήταν μια επιστημονική εξήγηση τέτοιας συμπεριφοράς.

Όμως, δυστυχώς, υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία. Ότι δεν βρίσκεται η χώρα μας αντιμέτωπη με ένα πρόεδρο και ένα σύστημα που πάσχει από διπολική διαταραχή, αλλά βρίσκεται απέναντι σε ένα πρόεδρο και ένα σύστημα, που κινείται σε ένα “διπολικό ακροβατισμό”. Σε ένα Οθωμανικού τύπου ακροβατικό παζάρι, μεταξύ Δυτικών συμμάχων και Ρωσίας. Μεταξύ Γερμανίας και μουσουλμανικών χωρών . Και μέσα σε αυτό το Ανατολίτικο παζάρι, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την χώρα μας, την χώρα του Ομήρου!, ως όμηρο.

Αλλά , όπως στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, έτσι και στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν.

Θεραπεία υπάρχει σε κάθε περίπτωση.

Εάν πρόκειται για διπολική διαταραχή, η επιστήμη σήμερα προσφέρει αποτελεσματικές θεραπείες , αφού η εποχή που οι πάσχοντες βιαιοπραγούσαν ή αυτοκτονούσαν, έχει περάσει προ πολλού!

Εάν πρόκειται για “διπολικό ακροβατισμό” , και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει θεραπεία. Και η “θεραπεία” είναι η αποσταθεροποίηση των τυχοδιωκτών ακροβατών…Ώστε οι επικίνδυνοι αυτοί “ακροβάτες”, να χάσουν την ισορροπία τους και να πέσουν στο προστατευτικό δίχτυ του πολιτισμένου κόσμου.

Αυτό γίνεται με την αποτελεσματική διπλωματία. Και η Ελληνική διπλωματία, η Ελληνική κυβέρνηση , κινείται αποτελεσματικά σε αυτό το στόχο και ήδη παράγει αποτελέσματα.

Εάν όμως, στην χειρότερη περίπτωση, η διπλωματία αποτύχει να επαναφέρει τους “ακροβάτες του εθνικισμού” με ομαλό τρόπο στο προστατευτικό δίχτυ, τότε υπάρχει και άλλος τρόπος. Βίαιος, επώδυνος αλλά ιστορικά αποτελεσματικός !

Θα πρέπει ο Τούρκος πρόεδρος, που διατείνεται ότι συνομιλεί με την ιστορία…, να γνωρίζει ότι οι Έλληνες δεν ηττήθηκαν ποτέ από τους Τούρκους στην θάλασσα!

Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ