O “Ρουβίκωνας” της Πατρίδας μας
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

O “Ρουβίκωνας” της Πατρίδας μας

Ο Ρουβίκωνας είναι ένας ποταμός Βόρειας Ιταλίας που εκβάλλει στην Αδριατική. Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν το σύνορο μεταξύ Ιταλίας  και Γαλατίας. Για να προστατευθεί η δημοκρατία, βάσει νόμου (γνωστού ως imperium), τον ποταμό αυτό, δεν επιτρεπόταν να περάσει κανείς ένοπλος  Ρωμαίος στρατηγός με τον στρατό του, κατά την επιστροφή του στην Ρώμη. Όποιος στρατηγός τολμούσε να περάσει τον Ρουβίκωνα,  θεωρούνταν πραξικοπηματίας και η ποινή ήταν η εκτέλεση. 

Ο Ιούλιος Καίσαρας όμως με την 13η Λεγεώνα που διοικούσε, διέσχισε τον Ρουβίκωνα την 10 η Ιανουαρίου του έτους 49 π.Χ. και μπήκε ένοπλος στη Ρώμη. Πολέμησε με τον Πομπήιο, νίκησε και έγινε αυτοκράτορας

Η ενέργεια του ήταν τόσο σημαντική, που η φράση “διέβη τον Ρουβίκωνα”, έμεινε στην ιστορία και σημαίνει ότι από κάποια ενέργεια, δεν υπάρχει επιστροφή… Τότε ο Καίσαρας φαίνεται ότι είπε και το περίφημο “Ο κύβος ερρίφθη”, γιατί ο μεγάλος αυτός στρατηγός, γνώριζε ότι μετά από αυτή την κίνηση, δεν υπήρχε γυρισμός και η μόνη επιλογή ήταν η αντιπαράθεση με την σύγκλητο και άρα ο πόλεμος …

Σήμερα, τον αρχαίο ποταμό της Ρώμης, τον Ρουβίκωνα, αντικατέστησαν οι λεγόμενες “κόκκινες γραμμές”.

Αναφερόμαστε σε κόκκινες γραμμές, όταν θέλουμε να τονίσουμε με έμφαση, ότι αυτό που επικαλούμαστε, είναι το τελευταίο όριο ανοχής. Ειδικότερα , στην εξωτερική μας πολιτική και στη σχέση μας με τους επιθετικούς και απρόβλεπτους γείτονες, κόκκινες γραμμές είναι τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, που οι Τούρκοι συνεχώς αμφισβητούν. Οι Τούρκοι, που πιστεύουν ότι , αν είναι δυνατόν, έχουν κληρονομήσει την πάλαι ποτέ Οθωμανική αυτοκρατορία, που τα σύνορά της έφθασαν περιστασιακά, μέχρι την κεντρική Ευρώπη…

Τελευταία οι Τούρκοι , πλησίασαν πολύ και επικίνδυνα για αυτούς, τις Ελληνικές κόκκινες γραμμές.. Δημοσιοποίησαν χάρτη που περιγράφει την προοπτική γεωτρήσεων στα Ελληνικά νερά, έξη μίλια από την Κρήτη, την Ρόδο και άλλα Ελληνικά νησιά!

Και επειδή οι Τούρκοι, ανεξάρτητα από τα κίνητρα τους, που σχετίζονται προφανώς με την εσωτερική κατάσταση της χώρας τους, συνήθως πραγματοποιούν αυτά που λένε, φαίνεται ότι προβλέπεται ένα θερμό καλοκαίρι…

Κλείσιμο
Η χώρα μας σίγουρα δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση των συνόρων της. Γιατί τα σύνορα αυτά έχουν χαραχθεί πολλές χιλιάδες χρόνια πριν τη έλευση των Οθωμανών στην περιοχή αυτή του κόσμου, οπου δημιουργήθηκε ο Δυτικός πολιτισμός…Και έχουν χαραχθεί όχι μόνο γεωγραφικά. Αλλά στο DNA των Ελλήνων . Έχουν χαραχθεί με το αίμα αυτών που αγωνίσθηκαν στο Αιγαίο, από την εποχή του Ομήρου.

Αυτών που αγωνίσθηκαν και θυσιάσθηκαν για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.

Αυτών που πολέμησαν με τους ιδίους στους Βαλκανικούς πολέμους… Αυτών που αγωνίσθηκαν εναντίων του φασισμού.

Οι Τούρκική Εθνοσυνέλευση , το 1995 εξουσιοδότησε την τότε Τουρκική Κυβέρνηση, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα , συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για την αξίωση της Ελλάδας να υιοθετήσει τον Νόμο του Διεθνούς δικαίου για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Είναι το περίφημο Casus Belli των Τούρκων προς την χώρα μας.

Ίσως στην εποχή μας, πολιτισμένα κράτη, όπως η χώρα μας , να μην καταφεύγουν σε τέτοιες απειλές ψηφισμένες από νομοθετικά ύπατα όργανα της Δημοκρατίας, όπως είναι η Βουλή.

Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει χωρίς τους αστερίσκους της διπλωματικής γλώσσας, να καταλάβουν οι γείτονες, ότι αν αποφασίσουν να περάσουν τον Ρουβίκωνα, δηλαδή εάν τολμήσουν να αγγίξουν τον βυθό του Ελληνικού αρχιπελάγους, θα πάρουν συντριπτική απάντηση.

Η απώθηση, είναι μηχανισμός προστασίας της ψυχικής υγείας , σε ατομικό επίπεδο. Δηλαδή κάτι που μας ενοχλεί, μας φοβίζει, μας αγχώνει, να το απωθούμε στο υποσυνείδητο, για να προστατεύσουμε το “Εγώ” μας.

Σε εθνικό όμως επίπεδο, δεν πρέπει να λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός…

Οι απειλές των γειτόνων είναι καθημερινές και μορφοποιημένες. Δεν πρέπει να απωθούμε αυτή την πραγματικότητα . Προετοιμασία και ετοιμότητα , για να μην ζήσουμε νέα τραγωδία όπως της Κύπρου!

Προετοιμασία για εκείνη την στιγμή, που οι Τούρκοι θα περάσουν την κόκκινη γραμμή... Που θα επιχειρήσουν να διαβούν τον Ρουβίκωνα.
Εκείνη την στιγμή, που εύχομαι να μην έλθει, μπορεί να είμαστε μόνοι μας , όπως είπε και ο Ναύαρχος Αποστολάκης, χωρίς ουσιαστικούς συμμάχους…
Θα έχουμε όμως μαζί μας το δίκαιο και την ιστορία μας !

* Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Είναι καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ