Αυτοενουχίζονται…
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Αυτοενουχίζονται…

Ο ευνουχισμός έχει τις ρίζες του πολύ παλιά στην ιστορία. Στην αρχαία Κίνα και σε αρκετές άλλες χώρες της Ανατολής, προτεινόντουσαν οι ευνούχοι για σημαντικές θρησκευτικές, πολιτικές ή κοινωνικές θέσεις.

Επίσης ο ευνουχισμός ήταν διαδεδομένος και στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική για θρησκευτικούς, πολιτικούς αλλά και καλλιτεχνικούς λόγους.

Ο εθελοντικός ευνουχισμός κατά το παρελθόν ήταν συνηθισμένος και στο περιβάλλον βασιλέων, αυτοκρατόρων, σουλτάνων, αλλά αναφέρεται και στο θρησκευτικό περιβάλλον της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας.

Στους ιστορικούς χρόνους αναφέρονται μεμονωμένα παραδείγματα ευνούχων, που έπαιξαν ιστορικό ρόλο, όπως ο περιώνυμος στρατηγός και ευνούχος Γανυμήδης που νίκησε κατά κράτος και παρ’ ολίγον να σκοτώσει τον Ιούλιο Καίσαρα στη μάχη της Αλεξάνδρειας, ο Άγιος Ιγνάτιος, ο μοναδικός ευνούχος Άγιος αναγνωρισμένος τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική εκκλησία που διετέλεσε πατριάρχης και ο Βιετναμέζος ευνούχος Ly Thuong Kiet που ανακήρυξε για πρώτη φορά την ανεξαρτησία της χώρας του.

Ευνούχος είναι αυτός που του έχουν αφαιρεθεί ή έχουν αδρανοποιηθεί οι αδένες που παράγουν στο μεγαλύτερο ποσοστό την ανδρική ορμόνη, την τεστοστερόνη, δηλαδή οι όρχεις.
Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που ελέγχει τα χαρακτηριστικά του ανδρικού φύλου, αλλά και σε μεγάλο βαθμό τον ψυχισμό.

Σε θηλαστικά όπως τα τρωκτικά, έχει αποδειχθεί ότι ενθαρρύνει ανταγωνιστικές και επιθετικές συμπεριφορές. Στους ανθρώπους, η τεστοστερόνη συνδέεται με αντικοινωνικές, εγωιστικές, ή ακόμα και επιθετικές συμπεριφορές.

Ο ευνουχισμός στις ημέρες μας γίνεται σχεδόν πάντα για ιατρικούς λόγους. Για τον έλεγχο π.χ. του καρκίνου του προστάτη, διενεργείται φαρμακευτικός ή (παλαιότερα) και χειρουργικός ευνουχισμός...

Μετά από τον ευνουχισμό, προκύπτει ένα ψυχοσωματικό σύνολο πού δεν προβλέπεται από την φύση...Το άτομο γίνεται σχετικά άβουλο, εξαρτώμενο, και επομένως ευάλωτο σε εξωγενείς απαιτήσεις και πιέσεις.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον υπήρξαν ιστορικά πολλές περιπτώσεις βίαιου ευνουχισμού, όπως για παράδειγμα μετά το πέρας μίας μάχης, όπου αρκετοί λαοί συνήθιζαν να ευνουχίζουν τους αιχμαλώτους, για να κατοχυρώσουν έτσι τη διαχρονική επικράτησή τους.

Κλείσιμο
…Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι Τούρκοι συστηματικά πιέζουν την χώρα μας.

-Σε επίπεδο δηλώσεων, Τούρκοι αξιωματούχοι εκτοξεύουν απειλές , ύβρεις και ψεύδη κατά της πατρίδας μας.

- Σε επίπεδο σεβασμού των συνόρων μας, συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού ουρανού, πετώντας τα πολεμικά τους αεροπλάνα πάνω από τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο. Έφθασαν ακόμα και στο σημείο, να παρενοχλήσουν πριν λίγες ημέρες και το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας…

- Σε επίπεδο γεωπολιτικό, γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές που δεν τους ανήκουν…

- Σε επίπεδο προσφυγικό, προώθηση προς την χώρα μας , μαζικά και αδιάκριτα, προσφύγων, μεταναστών , αλλά και πιθανά κακοποιών ή πρακτόρων…

Με αυτές τις μεθοδεύσεις, οι γείτονες, διεξάγουν εναντίων της πατρίδας μας, ένα ασύμμετρο “πόλεμο”, με άμεσο στόχο να μας εξουθενώσουν, στρατιωτικά, πολιτικά ,οικονομικά και κοινωνικά…Και μέσα από αυτή την εξουθένωση, θα επιτύχουν την υποταγή μας στα ορατά επόμενα σχέδιά τους.

Σχέδια που αφορούν στην εκμετάλλευση του Ελληνικού υποθαλάσσιου πλούτου, την αποδοχή τετελεσμένων γεγονότων , μέσα από την αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, που ιστορικά έχουν αμετάβλητα κατοχυρώσει τα σύνορα της πατρίδα μας. Σύνορα που εξ άλλου, έχουν οριοθετηθεί με αγώνες και αίμα γενεών Ελλήνων…

Προσπαθούν δηλαδή οι Τούρκοι, να μας «ευνουχίσουν» στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Θα έπρεπε όμως να γνωρίζουν και να έχουν αμετάκλητα εμπεδώσει, ότι όπως προκύπτει από τη μακρά ιστορία του Ελληνισμού, αυτός ο λαός έχει μοναδικά χαρακτηριστικά σε κάθε επίπεδο. Στις επιστήμες, στις τέχνες, στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στη διεκδίκηση του δίκαιου, τόσο σε ειρηνικές περιόδους, όσο και στα πεδία των μαχών...

Και θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι ο ευνουχισμός δεν υπάρχει στην Ελληνική κουλτούρα. Ότι οι Έλληνες δεν “ευνουχίστηκαν” από την παλαιότερη ιστορία μέχρι και πρόσφατα, ούτε από Πέρσες, ούτε από Οθωμανούς, ούτε από Γερμανούς...

Το μόνο επομένως που επιτυγχάνουν με τις συνεχείς και κλιμακούμενες προκλήσεις τους, είναι να “αυτοενουχίζονται”!

Στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά…“ υπάρχουν ευνούχοι, οι οποίοι μόνοι τους έγιναν ευνούχοι..”
(Κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο)

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ