ksenofon-kontiadis

Τι θα κρίνει τις ερχόμενες εκλογές;

Ξενοφών Ι. Κοντιάδης

Η χώρα σταδιακά εισέρχεται σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με όλες τις ημερομηνίες μετά τη λήξη του 3ουΜνημονίου να θεωρούνται πιθανές για τη διεξαγωγή εκλογών.Όμως η προεκλογική περίοδος δεν περιορίζεται στις βουλευτικές εκλογές, αφού για το 2019 είναι ήδη προγραμματισμένες τουλάχιστον δυο ακόμη εκλογικές αναμετρήσεις: οι Ευρωεκλογές τον Μάϊο και οι αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο,σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθείται για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος των ΟΤΑ.


Ούτε όμως τον Οκτώβριο του 2019 θα κλείσει αυτή η μακρά προεκλογική μάχη, που είναι προφανές ότι λειτουργεί αρνητικά για το έργο οποιασδήποτε Κυβέρνησης. Αντίθετα, θα παραμείνει η αβεβαιότητα ως προς τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών τον Ιανουάριο του 2020, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μόνη ελπίδα να αποφευχθεί περαιτέρω παράταση της εκλογικής αβεβαιότητας, που θα προκαλέσει κυβερνητική παραλυσία, είναι να ξεκινήσει στην παρούσα Βουλή η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε να απεμπλακεί η προεδρική εκλογή από το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Αυτή τη σκέψη αρκετοί επιφανείς πολιτικοί και αναλυτές την αποδοκιμάζουν, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πρόσφορες οι συνθήκες για μία συνταγματική μεταρρύθμιση. Ωστόσο το αίτημα τροποποίησης μίας σειράς συνταγματικών ρυθμίσεων που προκαλούν δυσλειτουργίες δεν συνιστά θεσμική απερισκεψία επειδή προϋποθέτει τη συναίνεση των κοινοβουλευτικών παικτών στο σημερινό ακραία πολωμένο περιβάλλον. Η λογική ότι με τον «αντιθεσμικά πολιτευόμενο» αντίπαλο δεν πρέπει να συμφωνούμε ποτέ και σε τίποτα οδηγεί σε αδιέξοδο. Από την άλλη πλευρά, αν η κυβερνητική πλειοψηφία αρνηθεί να συμπράξει, θα αποκαλυφθούν τυχόν δεύτερες σκέψεις της ως προς την εκβιαστική χρήση της προεδρικής εκλογής το 2020.
Οι διαρκείς εκλογικές αναμετρήσεις περιορίζουν τηνκυβερνησιμότητα, μπλοκάρουν τις επενδύσεις, την απασχόληση καιτην ανάκαμψη της οικονομίας, σε ένα πολιτικό κλίμα όπου αναπόφευκτα θα εντείνεται ο διχαστικός λόγος.Τι θα κρίνει όμως αυτές τις τρείς (ή ίσως τέσσερις) εκλογικές μάχες που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους 20 μήνες, χωρίς να συνυπολογίζουμε το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί και δημοψήφισμα για εθνικό ή άλλο ζήτημα από την παρούσα Κυβέρνηση;

Η απάντηση ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, καταβαράθρωσης του βιοτικού επιπέδου και πολλαπλών διαψεύσεων προσδοκιών, το ήμισυ των ψηφοφόρων έχειαπομακρυνθεί από τις εκλογικές διαδικασίες και την «επίσημη πολιτική»! Άρα νικητής των εκλογών θα αναδειχθεί εκείνος πού θα φέρει ένα σημαντικό μέρος των απογοητευμένων συμπολιτών μας πίσω στις κάλπες και θα δώσει πειστικές απαντήσεις στα καθημερινά, πιεστικά προβλήματα διαβίωσής τους.Πώς θα επιτευχθεί αυτή η επιστροφή;
Η οργή και η απογοήτευση δεν έχουν καταλαγιάσει για όσα συνέβησαν από το 2010 μέχρι σήμερα. Ευθύνες αποδίδει μεγάλο μέρος των πολιτών σε όλα τα κόμματα που άσκησαν κυβερνητική εξουσία. Ασφαλώς αυτό είναι άδικο, επειδή δεν φέρουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί ότι έγιναν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Όμως οι αποστασιοποιημένοι συμπολίτες μας αυξάνονται.

Το βέβαιο είναι ότι οι αποστασιοποιημένοιψηφοφόροι δεν γοητεύονται από επικοινωνιακές στρατηγικές πόλωσης, παραλληλισμούς με όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία ή τη Βενεζουέλα και την πρόταξη του αφηγήματος ότι οι μεν νυν κυβερνώντεςείναι «εχθροί των δημοκρατικών θεσμών» (ακόμη και αν δεχθούμε ότι πράγματι είναι), όπωςπροβάλει μία πλευρά,οι δε προηγούμενοι κυβερνώντες «κλέφτες» και «καταχραστές»δημοσίου χρήματος, όπως ιταμά ισχυρίζεται μία άλλη. Με τέτοιους όρους το παιχνίδι της επιστροφής στη δημοκρατική και οικονομική ομαλότητα είναι χαμένο.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

κάθε 4 χρόνια αυστηρά οι εκλογές

εκλογές πρέπει να γίνουν στην λήξη της τετραετίας. Το ξέρουν αυτό οι πολιτικοί όλων των κομματικών συγροτημάτων της χώρας, τους το είπαν οι δανειστές και επίτροποι και το ξέρουν. Και δεν θα τους αφήσουν να κάνουν εκλογές πρίν το φάσμα της τετραετίας. Και καλά θα κάνουν. Από το 2007 έχωμε 6 εκλογικές κοινοβουλευτικές, ένα δημοψήφισμα και κάμποσες ευρω και νομαρχιακοδημοτικές εκλογές. Δηλαδή σύνταγματικό χάρτη τρύπιο, σε όρια πλέον που καταντούν περίεργα. Πώς θα εφαρμοστεί οικονομικό μεσοχρόνιο ή έστω βραχυχρόνιο πρόγραμμα με αυτή την συχνότητα εκλογών??? Και γενικά μετά το 1974 πάντα για την προκήρυξη των εκλογών ίσχυε η τακτική του να κερδίσει αυτός που τις προκυρήσει ή η θεωρία του ικανότερου- καταλληλότερου. Όμως καλοί είναι οι ικανότεροι και καταληλότεροι αλλά καλύτεροι είναι οι θεσμοί. Και μετά το 1974 καλά είναι να αναλογιστούμε πόσες εκλογικές αναμετρήσεις κοινοβουλευτικές έχωμε κάνει. Η συχνότητα στην βάση της συνταγματικής τετραετίας δεν είναι ευτυχής για την χώρα μας. Η παθογένεια αυτή καλά είναι να αντιμετωπιστεί και ας γίνει και πρόταση οι εκλογές να γίνονται κάθε 5 χρόνια ΄, για να μπορεί να εφαρμοστεί ένα συνεπέστερο οικονομικό κοινωνικό πρόγραμμα με θετικότερα αποτελέσματα. Πάντως οι ικανότεροι δεν είναι καλύτεροι απ τους θεσμούς. Και δεν αποδείχτηκαν ποτέ καλύτεροι απ τους θεσμούς στην ιστορία.

realman

Την αλήθεια κ. Κοντιάδη πρέπει να την δεχτούμε και να την αναγνωρίσουμε , δεν μπορεί μια κοινωνία να πάει μπροστά με την πλάνη. Η novartis είναι ένα ιατρικό πταίσμα στην ιατρική σαπίλα , είναι παραλογισμός να το φορτώσουμε στον Πικραμένο και το Βενιζέλο. Μας προτείνεις να συμβιβαστούμε με αυτήν την αντίληψη; Αιδώς Αργείοι.

Q

Ο βαθμος νοθειας, αυτος θα τις κρινει! Αμα θελετε να πιασετε λαβρακι να στησετε κρυφες καμερες στα εκλογικα κεντρα. Θα χετε υλικο να ασχολειστε για χρονια. Λαθροεισβολεις χωρις δικαιωμα ψηφου να πηγαινουν δυο και τρεις φορες στην καλπη... δικαστικοι αντιπροσωποι να ξεχαρβαλωνουν την καλπη απο το ανοιξε-κλεισε... ψηφοδελτια κατω απο θρανια και αλλα ετοιμα σφραγισμενα μεσα στην καλπη... αλλος να ειναι ο αριθμος των ψηφοδελτιων που βγαινουν απο την καλπη και αλλον να στελνουν στο ΥΠΕΣ... ΠΟΛΥ ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία