Ο πολύτιμος, σπουδαίος κ. Τσιόδρας
tina_mandilara_new

Τίνα Μανδηλαρά

Ο πολύτιμος, σπουδαίος κ. Τσιόδρας

Δεν θέλω καν να φανταστώ πως θα ήταν σήμερα τα πράγματα στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας και τη θέση του καταλάμβανε ένας αυστηρός και ψυχρός καθηγητής ή κάποιος άτεγκτος πολιτικάντης.

Αν δεν υπήρχε αυτός ο μειλίχιος μέσα στον αναβρασμό των πληροφοριών γιατρός-με την παλιά αναγεννησιακή και ανθρωπιστική έννοια της λέξης-ο οποίος δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα νούμερα αλλά για τον πάσχοντα και άρρωστο συνάνθρωπό του.

Γιατί, σε αντίθεση με τα επιστημονικά εργαλεία, τα οποία εμμένουν σε καμπύλες και άστοχες “επιπεδώσεις”, ο κ. Τσιόδρας συγκεκριμενοποιεί κάθε αφηρημένη λεπτομέρεια απευθυνόμενος στον απλό κόσμο, ενθαρρύνοντας και δίνοντας συμβουλές οπότε υπάρχει ανάγκη.

Σε κάποια μάλιστα από τις πρώτες ενημερώσεις του συγκινήθηκε, όταν αναφέρθηκε στους “παππούδες και τις γιαγιάδες” μας-ποιο αλήθεια στέλεχος Υπουργείου είδαμε ποτέ να συγκινείται ή έστω να προσωποποιεί οποιαδήποτε πληροφορία;-και, ύστερα από κάποια από τις πολλές επισκέψεις του στο 'Αττικόν', φρόντισε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης να αναφερθεί ονομαστικά στους γιατρούς και τους ασθενείς του. Σε μια χώρα όπου περισσεύουν το ύφος και ο τσαμπουκάς ενώ απουσιάζουν οι καλές κουβέντες , εκείνος δεν ξεχνά να ευχαριστήσει όλη του την ομάδα επιμένοντας πως σε αυτή την προσπάθεια “κανείς δεν είναι μόνος αλλά δουλεύουμε όλοι μαζί”.

Ενωτικός αντί για διχαστικός έχει πάντα έναν κατευναστικό τρόπο ακόμα και όταν οι πολιτικοί επιμένουν στο αντίθετο: την ώρα που μαινόταν ο πανικός στους κλειστούς οικισμούς των προσφύγων ο κ.Τσιόδρας μίλησε “για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν” ενώ όταν τα πνεύματα άναψαν στον οικισμό των Ρομά, εκείνος στην ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι "Αισθανθηκαμε μερος της κοινοτητας των Ρομα σημερα και δικοι τους ανθρωποι (...) Μπηκαμε στη φωτια μαζι τους γιατι εκεινη την ωρα περισσοτερο η αγαπη μας μετρουσε".

Είναι προφανές ότι πίσω από αυτή τη Παπαδιαμαντική φιγούρα, που σχεδόν μοιάζει ακόμα και να αδιαφορεί για το μαλλί που έχει μακρύνει λόγω των απαγορευτικών μέτρων ή για το σακάκι που μπορεί να φαίνεται κάποια νούμερα μεγαλύτερο, κρύβεται ένας πραγματικός Άνθρωπος με Α κεφαλαίο ο οποίος κατάφερε να εμπνεύσει έναν ολόκληρο λαό, ατίθασο και χαοτικό εκ φύσεως, να ακολουθήσει αυστηρά και με αυτοθυσία τους κανόνες.

Εκπροσωπώντας όπως έγραψε και μια φίλη γιατρός στο φέισμπουγκ “τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού” ο κ. Τσιόδρας φώτισε τελικά τους Έλληνες που δείχνουν να τον ακολουθούν ευλαβικά στο ραντεβού-ενημέρωση των 6 δίνοντας το παράδειγμα. Νομίζω πως αν δεν υπήρχε ο Τσιόδρας, παραφράζοντας τη φράση του Βολταίρου, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Και σίγουρα τού οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας κρατάει ενωμένους και εκούσια πειθήνιους με αυτό το καθημερινό μάθημα ανθρωπιάς και καλοσύνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ