Η δημοκρατία νίκησε
tina_mandilara_new

Τίνα Μανδηλαρά

Η δημοκρατία νίκησε

Την ώρα που η περήφανη καπετάνισσα Καρόλα Ρακέτε έδινε το δικό της αγώνα στις ανεμοδαρμένες θάλασσες, κόντρα στον Σαλβίνι και στις αποφάσεις των Ευρωπαίων, κάποιοι στην Ελλάδα έδιναν τον δικό τους αγώνα για τη Δημοκρατία.

Ψήφιζαν για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, κόντρα στον φασισμό, ρίχνοντας μαύρο στους αντι-πατριώτες που τολμούσαν να ανεβάζουν τα ναζιστικά σύμβολα στη γη που έδωσε μόνο μάχες για την ελευθερία της σκέψης, την ανοχή και τη Δημοκρατία. Η Ελλάδα που επέβαλε με τη δύναμη της σκέψης τον ελεύθερο νόμο της Αντιγόνης, η οποία σεβάστηκε πρωτίστως τους άγραφους νόμους της πόλης της αλλά και την αλήθεια του Ισοκράτη που επέμενε πως Έλληνες είναι όσοι μοιράζονται κοινή παιδεία, δίδαξε και πάλι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους τι σημαίνει φως και όχι σκοτάδι.

Μαύρισε με την ψήφο της-ιδού το πιο όμορφο πανηγύρι της Δημοκρατίας οι εκλογές-τους Ναζί και τους άφησε πανηγυρικά εκτός Βουλής. Δεν υπέκυψε στις απειλές και τον εκφοβισμό ούτε τάχθηκε υπέρ της ρητορικής του μίσους. Στα ψηλά περήφανα Ανώγεια η Χρυσή Αυγή πήρε μηδενική ψήφο και αλλού δεν τους επετράπη καν να οργανώσουν συγκεντρώσεις. Οι Ναζί των μαζικών επιθέσεων δεν είναι πια στη Βουλή για να τραμπουκίζουν και η μόνη τους άμυνα θα είναι οι ψεύτικες λυποθυμίες στα δικαστήρια όπου είναι υπόδικοι για φόνο. Ψευτόμαγκες και ψοφοδεείς. Την Κυριακή ήταν η μέρα που όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι Έλληνες πρέπει να νοιώθουμε περήφανοι για τη χώρα μας, γιατί για μια ακόμα φορά έδινε μαθήματα Δημοκρατίας στην υπόλοιπη Ευρώπη του Σαλβίνι, της Λεπέν, των ρατσιστών, της μη ανοχής. Η Ελλάδα ανοίγει, για μια ακόμα φορά τον δρόμο, κόντρα στο φασιστικό ρεύμα που χτυπάει την Ευρώπη και τις άνθρωπους, κόντρα σε όλους: Όπως έγραφε και σε εκείνο το συγκλονιστικό ποίημα του για όλες εκείνες τις ψυχές που χάθηκαν από το αβυσσαλέο μίσος των Ναζί ο Μανόλης Αναγνωστάκης:

“Κάθε χόρτο στη γη λες και είναι ψυχή/ που είναι δακρυσμένη ζητά απάντηση ενώ ψηλά στον τόπο του μαρτυρίου/ένα ΦΩΣ μένει άσβεστο../Είναι τα εκατομμύρια ψυχών που θα λάμπουν αιώνια../αυτές που δεν κομματιάστηκαν από το απαίσιο Έγκλημα/Είναι οι ψυχές που θα φέρουν στη μνήμη όλης της ανθρωπότητας την άφαντη τραγωδία, την τρομερή γενοκτονία”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ