Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης με αντίπαλο τα προβλήματα
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης με αντίπαλο τα προβλήματα

ιατηρώντας την παράδοση των τελευταίων ετών, η Marc διεξήγαγε και πάλι στις αρχές του φθινοπώρου -περίοδο που συνέπιπτε με την έναρξη της ΔΕΘ- την καθιερωμένη πλέον δημοσκόπηση του «Πρώτου Θέματος».

Σίγουρα, αυτή τη φορά πρόκειται για ένα διαφορετικό φθινόπωρο, για μια χρονική συγκυρία συσσώρευσης σοβαρών προβλημάτων σε φάση κλιμάκωσης. Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, η άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού με τις συνεπακόλουθες οικονομικές συνέπειες, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό καθορίζουν το νέο περιβάλλον.

Η ανησυχία, η ανασφάλεια και η κόπωση των πολιτών είναι διάχυτες. Αδιαμφισβήτητη ωστόσο είναι και η κυριαρχία του ορθού λόγου και της λογικής απέναντι σε κάθε ακρότητα και λαϊκίστικο ανορθολογισμό.

Συχνά ακούμε ότι σε περιόδους σοβαρών κρίσεων οι κοινωνίες συντάσσονται με τις πολιτικές τους ηγεσίες. Η πολιτική εμπειρία μάς δείχνει ότι αυτό συμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που οι πολιτικές ηγεσίες θεωρούνται ικανές να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τις κρίσεις και να χειριστούν καλύτερα από τους πολιτικούς τους αντιπάλους τα όποια σοβαρά προβλήματα.

Στην παρούσα φάση, και 14 μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να καταγράφει υψηλά ποσοστά θετικής αξιολόγησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξακολουθεί να απολαμβάνει τον τίτλο του δημοφιλέστερου πολιτικού αρχηγού και να εδραιώνεται ως ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού.

Οι όποιες μικρές διαφοροποιήσεις δεν μεταβάλλουν τη μεγάλη μετεκλογική εικόνα που δείχνει ισχυρές τάσεις σταθεροποίησης.
Η Ν.Δ. εξακολουθεί να καταγράφει στην πρόθεση ψήφου ποσοστά υψηλότερα της εκλογικής της επίδοσης και διατηρεί τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Κλείσιμο
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες προσπάθειες, δεν φαίνεται να δείχνει σημάδια βελτίωσης. Αντιθέτως, η απήχησή του στην κοινωνία εμφανίζει -συγκυριακά;- σημάδια περαιτέρω μείωσης, με χαρακτηριστικό ότι μειώθηκαν όσοι πίστευαν ότι αν ήταν στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, ενώ αυξήθηκαν όσοι πιστεύουν πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να είναι το μοναδικό ατού του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημοτικότητά του να εξακολουθεί να υπερτερεί σημαντικά της σημερινής εκλογικής απήχησης, αλλά και της ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. καταγράφει στην παρούσα δημοσκόπηση αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του και μετά από καιρό βελτίωση της εκλογικής του επίδοσης. Το ΚΚΕ εξακολουθεί να καταγράφει σταθερή την εκλογική του επιρροή, ενώ τάση μείωσης εμφανίζουν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Τέλος, στον εμφύλιο που μαίνεται στους κόλπους της εθνικιστικής ακροδεξιάς φαίνεται να αποκτούν το πλεονέκτημα οι Ελληνες για την Πατρίδα.

Για να επιστρέψουμε στη μεγάλη εικόνα: ο χειμώνας έρχεται. Και αναμένεται βαρύς σε πολλά μέτωπα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας αντίπαλο τα προβλήματα αλλά και σύμμαχο το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί και τη χώρα και καθέναν από τους πολίτες της. Και ταυτόχρονα να εξακολουθεί να πείθει ότι αυτό δεν θα μπορούσε κανείς άλλος να το κάνει καλύτερα. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network