Aπό τον μήνα του μέλιτος στον διαρκή συναγερμό
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Aπό τον μήνα του μέλιτος στον διαρκή συναγερμό

Ολοκληρώθηκε ένας χρόνος διακυβέρνησης Μητσοτάκη.  Μια περίοδος πυκνή σε γεγονότα και μείζονες κρίσεις που άλλαζαν συχνά την ατζέντα, τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς. Η ένταση στα εθνικά θέματα, η πίεση στα σύνορα με τους μετανάστες και η πανδημία του κορωνοϊού σημάδεψαν αυτούς τους 12 μήνες. Η κυβέρνηση μετά τον μήνα του μέλιτος βρέθηκε σε συναγερμό. 

Εν μέσω του ανοίγματος του τουρισμού σε επισκέπτες από το εξωτερικό -γεγονός που προκαλεί ελπίδες αλλά και φόβους-, των απειλών Ερντογάν επί παντός επιστητού από το Αιγαίο ως την Αγια-Σοφιά, και κυρίως της βαθιάς ανησυχίας των πολιτών για την -άγνωστη σε έκταση και βάθος- οικονομική κρίση που επίκειται λόγω της πανδημίας, η έρευνα της MARC καταγράφει το πώς αξιολογείται σήμερα η κυβέρνηση, τους εκλογικούς συσχετισμούς και την απήχηση των κομμάτων.

Η συνολική αξιολόγηση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης κρίνεται θετική και ιδιαίτερα ισχυροποιημένη την τελευταία περίοδο, μετά την αντιμετώπιση της κρίσης στον Εβρο και της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος πολιτικά, καταγράφοντας υψηλή ικανοποίηση για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός της χώρας. Οι έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλύτερο πρωθυπουργό σε σχέση με τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η διακυβέρνησή του αξιολογείται συγκριτικά καλύτερη από τη διακυβέρνηση Τσίπρα τόσο συνολικά όσο και σε όλους τους κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου.

Παρά την εκ των πραγμάτων αλλαγή των προτεραιοτήτων και τις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, ιδίως στον τομέα της οικονομίας, δεν ανιχνεύεται στην ελληνική κοινωνία αίτημα πολιτικής αλλαγής. Το αίτημα για πρόωρες εκλογές περιορίζεται στο 17%. Επίσης ένας στους δύο δεν θεωρεί αναγκαίο ούτε τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, με τους υπόλοιπους να προκρίνουν έναν περιορισμένο και όχι ριζικό ανασχηματισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων -παρά τη σχετικά χαμηλή ικανοποίησή τους για τα έως τώρα μέτρα ενίσχυσής τους- επιθυμούν περισσότερο από κάθε άλλη επαγγελματική κατηγορία την απρόσκοπτη κυβερνητική συνέχεια χωρίς πρόωρες εκλογές και ριζικό ανασχηματισμό.

Παρά τις όποιες κυβερνητικές αστοχίες, η έλλειψη αξιόπιστης αντιπολιτευτικής πρότασης είναι προφανής. Ο βαθμός ικανοποίησης από τον τρόπο που πολιτεύτηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την αντίστοιχη περίοδο καταγράφεται σχετικά χαμηλός. Πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν οι δύο στους δέκα πολίτες, ενώ ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το 78%. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι ψηφοφόροι από το κόμμα τους.

Το 54% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές εξέφρασαν χαμηλό βαθμό ικανοποίησης από τον τρόπο που πολιτεύτηκε το κόμμα τους. Ανάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό ικανοποίησης από τον τρόπο που πολιτεύτηκε συγκεντρώνει και το Κίνημα Αλλαγής (19,2%) πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι), ωστόσο κατά πολύ μεγαλύτερο της εκλογικής του δύναμης. Η αντιπολίτευση του ΚΚΕ ικανοποίησε το 17,7% των πολιτών, ενώ η ικανοποίηση για Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 είναι 11,9% και 11,6% αντίστοιχα. Σχετικά με τους εκλογικούς συσχετισμούς, το κυβερνών κόμμα καταγράφεται σήμερα ενισχυμένο με υψηλή συσπείρωση και στατιστικά σημαντικές εισροές από άλλα κόμματα, κυρίως από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσπάθειες επανάκαμψης από το διαρκές μετεκλογικό σοκ και τη σχετική βελτίωση του τραυματισμένου προφίλ του Αλέξη Τσίπρα μετά την καραντίνα, καταγράφεται σε αισθητά χαμηλότερα ποσοστά από την προ έτους εκλογική του απήχηση.

Κλείσιμο
Το ΚΙΝ.ΑΛ. με σημαντικές διαρροές προς τη Ν.Δ., δεν φαίνεται να καρπώνεται το όποιο αντιπολιτευτικό κενό, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής δεν εμφανίζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις στον χρόνο που πέρασε.

Αξιοσημείωτος ο μικρός εμφύλιος στον χώρο της εθνικιστικής Ακροδεξιάς, που όμως δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν εκτός των τειχών του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ