Ο δήμαρχος να υπερασπιστεί τα πεζοδρόμια από τους τροχούς
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Ο δήμαρχος να υπερασπιστεί τα πεζοδρόμια από τους τροχούς

Κάθε πρωί που πηγαίνω στην Πλατεία Εξαρχείων για καφέ και εφημερίδα. Παρατηρώ ότι πάνω στις άσπρες λωρίδες, που είναι ο δρόμος για τους τυφλούς, κάποιος έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του. Συνήθως είναι αυτοκίνητα τροφοδοσίας. Από αυτά δηλαδή που μεταφέρουν τρόφιμα ή αγαθά με τα οποία τροφοδοτούν τα μαγαζιά και συνήθως το κάνουν τις ώρες 9-12 το πρωί

Τις ώρες δηλαδή που έρχονται στα καφέ της πλατείας φοιτητές με τα laptops τους, συνταξιούχοι σαν εμένα, νοικοκυρές που κάνουν μια στάση πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από τη Λαϊκή ή τα σουπερ-μάρκετ, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί και άλλοι κοινοί άνθρωποι να πιουν τον καφέ τους, να διαβάσουν την εφημερίδα τους, να συζητήσουν για δουλειές ή να κουτσομπολέψουν. Μόλις δω λοιπόν τα φορτηγάκια και τα βανάκια τροφοδοσίας να έχουν παρκάρει στη λευκή ή γκρίζα λωρίδα των τυφλών ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι μου και πατάω τις φωνές:

• Καλά, ρε, τους λέω, παρκάρετε στους πεζόδρομους και στα πεζοδρόμια για να κάνετε τη δουλειά σας και δεν σέβεστε τίποτα, ούτε πεζούς, ούτε γυναίκες, ούτε γέρους, ούτε παιδιά, ούτε ανάπηρους. Τώρα παρκάρετε και στο δρόμο των τυφλών, να ΄ρθει ο τυφλός – και έχουμε δύο στη γειτονιά – να τρακάρει και να φάει τα μούτρα του πάνω στο αυτοκίνητο; Τόσο καθάρματα είσαστε πια;
• Ε! γέρο, μη βρίζεις, είναι η απάντησή τους, την πρώτη φορά μισομάγκικα, μισοαπειλητικά!
• Θα βρίζω και θα ουρλιάζω, απαντάω ο γεροπαράξενος. Καμιά φορά σηκώνεται και ο φίλος μου ο Θόδωρος και τους πατάει και εκείνος μια φωνή:
• Ε! Για σταμάτα, καλά τα λεει ο παππούς…
• Αν δεν το πάρεις τώρα το σαράβαλό σου από τον δρόμο των τυφλών, παίρνω την πάσα, θα τηλεφωνήσω στο «100», στην Τροχαία και στον Δήμο και βγάζω το κινητό από την τσέπη, αφού καθίσω πρώτα στο στασίδι μου και πάρω μια ανάσα, για να μπορώ να συνεχίσω…

Κλείσιμο
Και, ω! του θαύματος, μόλις δουν το κινητό να βγαίνει από την τσέπη σαν σαρανταπεντάρι, βάζουν μπρος τη μηχανή, κάνουν ελιγμούς και αφήνουν ελεύθερο το δρόμο των τυφλών. Παρκάρουν βέβαια λίγο παραπέρα στον πεζόδρομοκαι συνήθως κόβουν τον δρόμο των πεζών. Έτσι, εδώ και μερικές εβδομάδες στην Πλατεία Εξαρχείων, η λευκή ή γκρίζα λωρίδα είναι ελεύθερη στο επάνω άκρο τουλάχιστον. Το ίδιο συμβαίνει και στον πεζόδρομο, που είναι το σπίτι μου, εδώ και λίγες μέρες. Όμως ποιο το κέρδος όταν αυτό το παράνομο και τόσο οικείο φαινόμενο συμβαίνει σε όλο το κέντρο της Αθήνας, εκτός από λίγα τετραγωνικά μέτρα στα Εξάρχεια; Κανένα! Πάντως, για να ολοκληρώσω αυτό το χρονογράφημα ή άρθρο – όπως θέλετε πείτε το – εξήγησα στους θαμώνες της καφετέριας όπου συχνάζω ότι:

• Από το Πεκίνο, το Τόκιο και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας ΄έως το Λονδίνο, τη Λισαβώνα και το Ταλίν της Εσθονίας, η τροφοδοσία των καταστημάτων γίνεται έως τις 7:30 το πρωί (ή αργά το απόγευμα σε μερικές περιπτώσεις). Αυτοκίνητο τροφοδοσίας στο κέντρο 50 πόλεων της Ευρώπης και της Ασίας που έχω επισκεφθεί μετά τις 7:30 το πρωί δεν κυκλοφορεί. Τα πρόστιμα και οι άλλες ποινές για όποια εταιρεία ή οδηγό τολμούσε να παραβιάσει το Νόμο ή τον σχετικό κανονισμό είναι δυσβάστακτα έως εξοντωτικά. Χώρια η κοινωνική αποδοκιμασία και δυσφήμηση.
• Μα κι εδώ υπάρχει τέτοιος Νόμος, αλλά έχει πάψει να εφαρμόζεται από την πρώτη μέρα που ψηφίστηκε, με πληροφόρησε ένας άλλος θαμώνας της καφετέριας.

Ομολογώ πως αυτή η πληροφορία με ξάφνιασε. Την ίδια μέρα έψαξα το θέμα στο διαδίκτυο (ελληνικά… internet), αλλά δεν βρήκα τίποτα σχετικό. Υπήρχε μόνο μία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Ανάπτυξης και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Δημόσιας Τάξης του Ιουνίου 2013, που απαγόρευε στα φορτηγά αυτοκίνητα πάνω από 1,5 τόννο να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας από τις 7-10 το πρωί, το 2013! Ξαφνιάστηκα με τη βαρβαρότητα αυτής της απόφασης. Δηλαδή, σε μια πρωτεύουσα 5 εκατομμυρίων ανθρώπων επιτρέπεται μετά τις 10 να κυκλοφορούν στο κέντρο της (Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Σόλωνος κλπ.) ακόμη και τριαξονικές νταλίκες; Δεν το πιστεύω!

Επειδή λοιπόν δεν ξέρω αν υπάρχει σχετική νομοθεσία ή όχι, λέω να αναθέσω σε έναν δικηγόρο να το ψάξει. Και αν δεν υπάρχει σχετική ικανοποιητική νομοθεσία να μηνύσει το ελληνικό κράτος για παραλείψεις με τις οποίες προκαλεί αναστάτωση στην κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κλπ., καθώς και μποτιλιαρίσματα που είναι υπαίτια για την απώλεια χιλιάδων ή και εκατομμυρίων εργατοωρών κάθε μέρα, σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Αν όμως υπάρχει σχετική νομοθεσία, τότε υπεύθυνοι για τη μη εφαρμογή της είναι οι παλιοί και οι νέοι δήμαρχοι Αθηναίων, οι οποίοι εξαιτίας της σκοπιμότητας να μη δυσαρεστήσουν κανέναν και χάσουν κανένα ψηφαλάκι αρνούνται έμπρακτα την εφαρμογή της νομοθεσίας. Είναι λοιπόν αυτοί που ευθύνονται για την αναστάτωση, το μποτιλιάρισμα και λοιπές συνέπειες που επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία με χιλιάδες ή εκατομμύρια εργατοώρες χαμένες κάθε μέρα…

Καλώ, λοιπόν, τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη να βάλει τη νομική υπηρεσία του Δήμου να ψάξει αν υπάρχει νόμος ή κανονισμός σχετικά με την απαγόρευση των αυτοκινήτων τροφοδοσίας όλων των καταστημάτων μετά τις 7:30 το πρωί:

Α) Αν δεν υπάρχει ικανοποιητική νομοθεσία να απευθυνθεί στην κυβέρνηση και στη Βουλή για να υπάρξει σύντομα τέτοια νομοθεσία.
Β) Αν υπάρχει, να δουν αν είναι ικανοποιητική. Διαφορετικά να απευθυνθούν πάλι στην κυβέρνηση, δήμαρχος και Δήμος και να ζητήσουν να εκσυγχρονιστεί η σχετική νομοθεσία. Και μέχρι τότε ν΄ αρχίσουν να την εφαρμόζουν ως έχει, με πνεύμα ευρύτητας, μέχρι να ψηφιστεί η νέα
Γ) Αν υπάρχει νομοθεσία ικανοποιητική, τότε να την εφαρμόσει αμέσως και «πάραυτα». Διαφορετικά θα είναι αυτός και το Δημοτικό Συμβούλιο υπεύθυνοι για την αναστάτωση και το μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Αθήνας και την απώλεια χιλιάδων ή εκατομμυρίων εργατοωρών και τα ρέστα.

Και μια που πιάσαμε το θέμα των άσπρων ή γκρι λωρίδων στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους του κέντρου της Αθήνας, να σας ρωτήσω: Τι κάνει εκείνη η Δημοτική Αστυνομία; Γιατί δεν τη ρίχνετε στο κέντρο της Αθήνας, που είναι και η βιτρίνα της πρωτεύουσας, να καταγράφουν όσους παραβιάζουν τις διαβάσεις των αναπήρων, των τυφλών, των πεζών κλπ.; Επίσης να καταγράφουν όσους παρκάρουν στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους ή διέρχονται από αυτά και μάλιστα με ταχύτητα (τα μηχανάκια κυρίως), τρομάζοντας γέρους και γριές, γυναίκες και παιδιά, εγκύους και ανήμπορους; Τι στο διάολο τους πληρώνουμε οι δημότες και οι φορολογούμενοι; Ή μήπως την προορίζετε για προσωπική φρουρά, αφισοκολλητές στις εκλογές και τα ρέστα;

Θα περιμένω μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αν μέχρι τότε δεν δω να γίνεται κάτι ικανοποιητικό, τότε μετά τις γιορτές θα επανέλθω δριμύτερος….

Υ.Γ.: Με αφορμή την υπογραφή της αμυντικής Συμφωνίας με τη Γαλλία, ακολουθεί σχόλιο για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο: «ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ»

Με την καταψήφιση της Συμφωνίας με τη Γαλλία ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε πολιτικά ως κόμμα και μάλιστα της Αριστεράς και απέδειξε τη σταλινική και παλαιοκομματική (ταυτόχρονα) καταγωγή του.

Ήθελα να ήξερα «τι σκατά είχε στο κεφάλι του» ο Αλ. Τσίπρας όταν εισηγούνταν στο κόμμα του την καταψήφιση της Συμφωνίας. Αλέξη, χρεοκόπησες ως αρχηγός κόμματος. Διότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων «σου» είναι υπέρ της Συμφωνίας (67%). Διέψευσες τον πατριωτισμό* του λαού σου. Αυτή η απόφαση είναι συνέχεια των μεγάλων λαθών του ΚΚΕ, όπου βύζαξες γάλα πολιτικά, για το «Μακεδονικό», τον Εμφύλιο Πόλεμο 1946-1949 κλπ. Νομίζεις ότι τα επιχειρήματά σου για τα δύο άρθρα που τα ήθελες καλύτερα, πείθουν κανέναν; Όχι! Απλώς αποδεικνύουν ότι δεν μεγάλωσες πολιτικά, ότι παραμένεις πολιτικός της άγνοιας και της απαιδευσίας, με κόλπα του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου. Με τη διαφορά ότι οι πολιτικοί «συμμαθητές» σου έχουν ανδρωθεί , έχουν ωριμάσει. Είσαι χαμένος από χέρι… Μόνον ο φίλος σου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάρηκε με την απόφασή σου!…

Πολύ «Συντροφικά»
Θάνος Παπαδόπουλος



------------------------
*Πατριωτισμός είναι όταν υπερασπίζεις την πατρίδα σου. Εθνικισμός είναι όταν επιτίθεσαι σε άλλες χώρες να τις κατακτήσεις.
--------------------------------------------------------------------------
*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ