tsekouras-thanasis

Ο Τσίπρας είναι ο καμένος

Θανάσης Τσεκούρας

Να ξεκινήσουμε από εκεί που τελειώναμε την προηγούμενη Κυριακή. Χωρίς τον Καμμένο ο Τσίπρας έχει μία και μοναδική λύση: τις εκλογές.

Γιατί όλη η σεναριογραφία με την «κυβέρνηση-κουρελού» είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αντί ο Τσίπρας να εκβιάζεται από τον Καμμένο, στην «κυβέρνηση-κουρελού» θα είναι όμηρος τουλάχιστον πεντέξι «απροσάρμοστων» βουλευτών. Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή. Με συνοπτικές, λοιπόν, διαδικασίες κατέληξε: χέρι-χέρι με τον Καμμένο, «μαχαίρι» στον σύντροφο Νίκο.

Κάπου εδώ όμως σταματούν τα εύκολα. Τι δεν προέβλεψε το σχέδιο, ίσως γιατί δεν το επιτρέπει ο πανικός μπροστά στην αναπόφευκτη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές; Οτι πλέον το κόστος από τη συγκατοίκηση Τσίπρα - Καμμένου θα μεγαλώνει γεωμετρικά. Και θα το πληρώνει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός. Αλλωστε ο συνέταιρός του στην εξουσία ό,τι ήταν να χάσει το έχασε.
Ο Τσίπρας, είτε χάσει, είτε κερδίσει (λέμε τώρα...) τις επόμενες εκλογές, έχει στη διάθεσή του μόνο έναν δρόμο: τη μετεξέλιξη σε ένα ευρύχωρο κόμμα της Κεντροαριστεράς με όλες τις βαλκανικές και συριζαϊκές ιδιομορφίες και παθογένειες. Μέσα από μια επώδυνη αλλά και αναγκαία διαδικασία μετασχηματισμού, να εγκαθιδρύσει την ηγεμονία του στον έναν από τους δύο πόλους του νέου δικομματισμού που σταδιακά διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή.

Οσοι ονειρεύονται την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογική ήττα, στους δρόμους και τις πλατείες του «κινηματισμού» και του «ακτιβισμού», μάλλον έχουν «μυαλά Πολάκη». Οπως «μυαλά Πολάκη» έχουν και όσοι, από την αντίθετη πλευρά, προβλέπουν την «εξαέρωση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο η στρατηγική της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κανονικό κόμμα προϋποθέτει ριζική ανατροπή του ύφους και του ήθους της μέχρι σήμερα διακυβέρνησης. Προϋποθέτει επίσης νέο ιδεολογικό περιεχόμενο και διαφορετική πολιτική τοποθέτηση. Εναν ανακαινισμένο και εντελώς διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ από αυτόν που διαμορφώθηκε την περίοδο της αντιπολίτευσης (2012-2015) και της διακυβέρνησης (2015 και μετά). Μια τομή με τον τυχοδιωκτικό λαϊκισμό και τις εμφυλιακές λογικές του τύπου «ή εμείς ή αυτοί».

Ολα αυτά, λοιπόν, δεν γίνονται χέρι-χέρι με τον Καμμένο. Γιατί η συγκατοίκηση με τους ΑΝ.ΕΛ. αποτελεί την επιτομή του ήδη ξεπερασμένου ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει κανένα μέλλον. Απλώς επιτείνει τη φθορά της διακυβέρνησης και ναρκοθετεί τις μετεκλογικές επιλογές του Τσίπρα.

Για να το πούμε αλλιώς. Το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα περνά μέσα από το οριστικό διαζύγιο με τον Καμμένο. Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός φοβάται να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα. Εγκλωβίζεται στην κοινοβουλευτική αριθμητική και την αγωνία για μια ολιγόμηνη παράταση στην εξουσία. Ομως με αυτό τον τρόπο για λίγη ακόμη εξουσία με τον Καμμένο, καίγεται η επόμενη μέρα του.

ΣΧΟΛΙΑ (25)

DIMITRIS MANTAS

Ενα εχω να πω αυτοι οι περιεργοι καταφεραν να καψουν τα καμμενα !!! Ας ελπισουμε να βαλουμε μυαλο και οχι να τρεχουμε στον καθε ΓΙΑΝΗ (με ενα Ν ντε) να τους φιλαμε σαν συμπεθερους.

Να μου κοβόταν το χέρι σύριζα...

Διότι ψήφισα αυτά τα καθάρματα. Προφανέστατα, στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία. Με χέρια και με πόδια.

Ακριβώς το ίδιο συνέβη και εμένα.

Και η αντίδρασή μου θα ακριβώς η ίδια. Θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία φανατικά!!

μακιςςς

Νομίζω ότι το είπατε μόνος σας. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μεταλλαχτεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, θα εξαερωθει. Χαίρω πολύ Χαιρόπουλος. Σα να λέμε ότι εάν ο ελέφαντας δεν μεταλλαχτεί σε τσιουάουα δεν έχει κανένα μέλλον. Η πιθανότητα να γίνει τέτοια μετάλλαξη είναι πρακτικά μηδενική. Για τον απλούστατο λόγο ότι πρώτον στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μόνο τροτσκιστικό που παρίστανε το σοσιαλδημοκρατικό. Και δεύτερον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο κομμάτι της μπαχαλακικης αριστεράς που θεωρεί τη σοσιαλδημοκρατία γιαλαντζι δεξι;α. Φαντάζεστε το Βενιζέλο υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ;

Ουστ, ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ λεχρίτες!!!

Απέραντη περιφρόνηση, βαθύτατη αηδία και εντονότατη αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα τα οποία καταλαμβάνουν οποιονδήποτε νουνεχή πολίτη διαβάζοντας το σημερινό άρθρο... Το μόνο σχόλιο το οποίο μπορεί να εκφράσει επαρκώς την κατάσταση είναι το ακόλουθο: "Ουστ, ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ λεχρίτες"!!! Τι σημαίνει λεχρίτης;;; λεχρίτης < αρχαία ελληνική λέχριος, Ουσιαστικό λεχρίτης αρσενικό = ο βρομιάρης, ο ανέντιμος, ο τιποτένιος

Οι εκλογές πλησιάζουν λεχρίτες...

Το πράγμα είναι ηλίου φαεινότερον. Το μόνο διακύβευμα των αμέσως επόμενων εκλογών είναι το μέγεθος της αυτοδυναμίας το οποίο θα επιτύχει η Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος θα την ψηφίσω για να απαλλαγώ από τους λεχρίτες, τους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ!

Επικών διαστάσεων "εκλογικό αγγούρι"...

Ορίζοντας ως "εκλογικό αγγούρι" τη διαφορά των ποσοστών ψήφου μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο σύριζα πρόκειται να εισπράξει "εκλογικό αγγούρι" επικών διαστάσεων στις επόμενες εθνικές εκλογές. Και με την ψήφο μου στη Νέα Δημοκρατία, θα συντελέσω και εγώ στη μεγέθυνση του "εκλογικού αγγουριού" αυτού!!!

Και εγώ δεν θα υστερήσω...

Ψηφίζοντας τη Νέα Δημοκρατία θα συμβάλλω και εγώ στη μεγέθυνση του "εκλογικού αγγουριού" το οποίο θα εισπράξει ο Σύριζα. Προς ενημέρωση, στις χθεσινές εκλογές για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η παράταξη του Σύριζα πληρε το 8 %, (έναντι του 15 % το οποίο είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές).

Παρήλθον ανεπιστρεπτί αι ημέραι εκείναι...

Το δεκαεξάμηνο χρονικό διάστημα Μάϊος 2014 - Σεπτέμβριος 2015, ο σύριζα εξαπάτησε τον ελληνικό λαό για τέσσερις, (4), φορές, κερδίζοντας διαδοχικά τις ευρωεκλογές τον Μάϊο 2014, τις εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο 2015, το δημοψήφισμα τον Ιούλιο 2015 και τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο 2015. Πλέον "Παρήλθον αι ημέραι εκείναι..." διότι ο σύριζα συγκυβερνά με τους ανεξάρτητους έλληνες για σαράντα πέντε, (45), μήνες περίπου, είναι το δεύτερο κόμμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από τον Ιανουάριο 2016, (δηλαδή για τριάντα τρεις, (33), συνεχείς μήνες, με τεράστια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία η οποία προηγείται), έχουμε όλοι αντιληφθεί το ποιος είναι και βαδίζει ταχύτατα προς συντριπτική ήττα, στις επερχόμενες τρεις, (3), εκλογικές αναμετρήσεις, (ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές).

Η λιμασμένη συριζαρία...

"Οσοι ονειρεύονται την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογική ήττα, στους δρόμους και τις πλατείες του «κινηματισμού» και του «ακτιβισμού», μάλλον έχουν «μυαλά Πολάκη». Οπως «μυαλά Πολάκη» έχουν και όσοι, από την αντίθετη πλευρά, προβλέπουν την «εξαέρωση» του ΣΥΡΙΖΑ". Έχετε δίκιο, διότι στον Σύριζα έχει πλέον προσχωρήσει η λιμασμένη πασοκαρία, δηλαδή η νυν λιμασμένη συριζαρία!!!

Εκπληκτικό άρθρο άλλου. Μέρος 1ο.

«Το πρώτο μάθημα της πολιτικής είναι να μάθεις να μετράς» έλεγε ένας μεγάλος αμερικανός πολιτικός, ο Λίντον Τζόνσον. Να ξεκινήσουμε λοιπόν μετρώντας. Πρώτον, η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος προκύπτει από το ποσοστό του πρώτου κόμματος – ό,τι κι αν πάρει το δεύτερο κόμμα… Με άλλα λόγια, μια ΝΔ με 38% θα βγάλει ακριβώς τους ίδιους βουλευτές (155-160) είτε ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 17% είτε 37%. Δεύτερον, ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή προσδιορίζει τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Με πέντε κόμματα, ας πούμε, στη Βουλή, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ θα έχουν ευρεία προεδρική και αναθεωρητική πλειοψηφία. Με έξι ή επτά κόμματα, το παιχνίδι λίγο μπερδεύεται. Τρίτον, το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ενισχύει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων που θα μπουν. Παράδειγμα. Η ΝΔ με 38% και 15% εκτός Βουλής βγάζει πάνω από 160 βουλευτές. Το ΚΙΝΑΛ με 8% στις ίδιες συνθήκες θα βγάλει 26-27 βουλευτές. Με άλλα λόγια, όσο λιγότεροι μπουν στη Βουλή και όσο περισσότεροι μείνουν εκτός Βουλής ενισχύουν τη σταθερότητα του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού. Μετρήσαμε; Μετρήσαμε.

Εκπληκτικό άρθρο άλλου. Μέρος 2ο.

Μετρήσαμε; Μετρήσαμε. Πάμε στις ημερομηνίες. Η κυβέρνηση δουλεύει με ένα σενάριο εκλογών στις 19 Μαΐου – ενδεχομένως μαζί με τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών. Την επόμενη Κυριακή, 26 Μαΐου, θα έχουμε τις ευρωεκλογές. Για να γίνουν εκλογές στις 19 Μαΐου, θα πρέπει η Βουλή να διαλυθεί πριν από την Κυριακή των Βαΐων – του χρόνου θα είναι στις 21 Απριλίου… Επίσης η κυβέρνηση θέλει να έχει κυρώσει έως τότε τη συμφωνία με τα Σκόπια. Διαφορετικά θα πάει στις εκλογές με το Σκοπιανό ανοιχτό και θα μετατραπούν οι εκλογές σε δημοψήφισμα. Το βασικό πρόσωπο για να το πετύχει αυτό είναι ο Καμμένος – και αυτό εξηγεί (μεταξύ άλλων) την ομηρεία του Τσίπρα… Αν ο Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση πριν από την κύρωση, δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πλειοψηφία. Αρα η κυβέρνηση θα πέσει ή θα γίνει ρόμπα και δεν θα κυρωθεί η συμφωνία. Αν ο Καμμένος εκφράσει τη διαφωνία του, καταψηφίσει τη συμφωνία αλλά δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση, τότε θα υπάρχει και κυβέρνηση και πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει ρόμπα ο Καμμένος. Το βέβαιο είναι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε ένα διαρκές αδιέξοδο. Σχεδόν κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ακόμη λοιπόν και αν φτάσει με κάποιον μαγικό τρόπο στις 19 Μαΐου, θα βρίσκεται σε κατάσταση πολύ χειρότερη από τη σημερινή. Ποια περιθώρια ανόρθωσης έχει; Πρακτικά κανένα. Αν σώσει τις συντάξεις, δεν θα της περισσέψει τίποτα άλλο να μοιράσει. Αν δεν τις σώσει, θα περισσέψει κανένα δισ., αλλά τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του. Μοιάζει με τον απόλυτο εγκλωβισμό. Ο Πρωθυπουργός ψάχνει θεωρητικά ένα ευνοϊκό «παράθυρο» για να πάει ξαφνικά σε εκλογές, αλλά τα παράθυρα είναι όλο και πιο θεόκλειστα. Την ίδια στιγμή ξέρει πως, αν πάει σε εκλογές, το εκλογικό αποτέλεσμα θα τον θέσει εκτός παιχνιδιού και για πολύ. Δεν ξέρω τι μπορεί να σκαρφιστεί για να σώσει την παρτίδα, αλλά δεν βλέπω πολλά περιθώρια. Η μόνη προοπτική που μένει είναι να κάνει τη χώρα Αμέρικαν μπαρ. Δεν νομίζω ότι θα διστάσει ή ότι θα εμποδιστεί. Αλλά ούτε νομίζω ότι θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα. Ακριβώς επειδή το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να αλλάξει, το μόνο που θα καταφέρει είναι να αλλάξει το κόστος του αποτελέσματος για τον ίδιο. Ούτως ή άλλως (όπως μετρήσαμε ήδη) καμία σημασία για την έκβαση των εκλογών και την πολιτική σταθερότητα δεν έχει το ποσοστό του δεύτερου κόμματος. Ποιος θυμάται σήμερα τι πήρε η ΝΔ το 2015; Και είχε πάρει σχεδόν 28%!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία