Μην πυροβολείτε τον περίπατο
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Μην πυροβολείτε τον περίπατο

Nα ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Οταν κάποιος δήμαρχος, κάποια νέα δημοτική αρχή ή κάποια κυβέρνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά μια περιοχή, μια πόλη, δεν μπορεί παρά να είσαι υπέρ ως πολίτης. Δεν θέλει πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος τα αυτονόητα, ότι δηλαδή χρειάζεται η Αθήνα πεζοδρομήσεις, πολεοδομικές και άλλες παρεμβάσεις για να γίνει πιο ανθρώπινη για τους Ελληνες και πιο ελκυστική για τους τουρίστες. Γιατί οι τουρίστες θα ξανάρθουν από του χρόνου και το ενδιαφέρον για την Αθήνα είναι τεράστιο. Αλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια η επισκεψιμότητά της έχει εκτοξευτεί κατά 30%-40%.

Επομένως, όποιοι προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης και στη «βιτρίνα» της, αλλά αν γίνεται και στις συνοικίες και τις γειτονιές της, κυβέρνηση και δήμος κάνουν καλά, πράττουν σωστά. Είτε επιχειρούν στο γκλαμουράτο Σύνταγμα, είτε στην υποβαθμισμένη Ομόνοια, είτε στα άκρως προβληματικά Εξάρχεια.

Προφανώς, χωρίς να είμαι ειδικός, έγιναν και γίνονται λάθη, άκυρες κινήσεις, δοκιμές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν από την αρχή στην υπόθεση «Μεγάλος Περίπατος». Ναι, μπορεί να μη γίνεται να κλείσει η Πανεπιστημίου γιατί θα μπουκώσει όλο το κέντρο, ή θα έπρεπε να σκεφτούν απλώς να μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια αντί να πάρουν λωρίδες από τους δρόμους. Η αλήθεια είναι ότι οι αντίστοιχες Oxford Street και Champs-Élysées στο Λονδίνο και το Παρίσι δεν είναι κλειστές για τα αυτοκίνητα, όπως και πολλές άλλες κεντρικές οδοί-σύμβολα σε όλο τον κόσμο.

Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθούν οι προτάσεις αυτές, ακόμα και να εγκαταλειφθούν μερικές για χάρη κάποιων άλλων που θα είναι πιο συμβατές, πιο ρεαλιστικές. Και, ναι, ίσως τώρα είναι η καλύτερη εποχή να δοκιμαστούν, να υιοθετηθούν ή να εγκαταλειφθούν, που η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας είναι σε μέτρια επίπεδα. Ούτε στα πάνω ούτε και στα τελείως κάτω της, που λογικά θα είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο χωρίς Αθηναίους και χωρίς τουρίστες - ειδικά φέτος.

Φαντάζομαι ότι ίσως και να υπάρχουν λάθη στην επικοινωνία όλου αυτού του μεγάλου και δύσκολου πειράματος, μια που δεν ακούσαμε καθαρά από τους αρμόδιους ένα μεγάλο «μας συγχωρείτε για την όποια ταλαιπωρία, αλλά θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι καλό και πρωτοποριακό για την Αθήνα». Ισως επειδή θεωρούν πολλά δεδομένα στην πολιτική και στην επικοινωνία, τα οποία φυσικά διαψεύστηκαν οικτρά, αφού υπήρξε μέγιστη αντίδραση από πολίτες, φορείς και media λόγω της ταλαιπωρίας.

Η πρόθεση, όμως, να γίνουν πεζόδρομοι, να υπάρξουν παραπάνω χώροι για τους πολίτες, για να περπατάνε και να κυκλοφορούν πιο άνετα οι άνθρωποι, είναι καλή. Τέτοιες ιδέες μόνο καλές μπορεί να είναι και έτσι συμβαίνει πάντα στην Ιστορία. Γίνονται λάθη, παραλείψεις, ανοησίες έστω, αλλά έτσι προχωρούν τα πράγματα. Επομένως, το να πετάμε πέτρες στον δήμο ή σε όσους σκέφτηκαν και συμμετέχουν σε αυτό είναι μάλλον η κακή συνήθεια του παρελθόντος να μη θέλουμε να αλλάξει τίποτα.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις κάποιων κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων, τον χειμώνα με τις συγκεντρώσεις. Δεν μπορεί να κλείνει το κέντρο για εκατό, διακόσιους, ή ακόμα και χίλιους πολίτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network