Εστίαση ώρα μηδέν
diamantopoulos

Τάκης Διαμαντόπουλος

Εστίαση ώρα μηδέν

Ένα Γολγοθά χωρίς τέλος ...ανεβαίνει η εστίαση τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας. Αν προσθέσει κανείς και τα δέκα χρόνια των μνημονίων εύκολα ένας πρόχειρος απολογισμός φέρνει τα πάνω -κάτω στον χώρο της εστίασης.

Τα μέτρα είναι αναγκαία, ταυτόχρονα όμως και επώδυνα και αναπόφευκτα σε μια προσπαθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία, αλλά και πιο συγκεκριμένα η επέλαση της "Omicron" που τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κρουσμάτων. Φυσικά, την "νύφη", την πληρώνει, ο χώρος της εστίασης και οι επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, να αποπληρώνουν υποχρεώσεις και να εισπράττει και η ελληνική οικονομία.

Δύσκολη εξίσωση, ωστόσο μπορεί η κυβέρνηση να δρομολογεί μέτρα και στοχευμένες παρεμβάσεις γα το επόμενο διάστημα, η αγωνία και το απρόβλεπτο όμως καραδοκούν σε ολόκληρη την εργασιακή πυραμίδα. Στα δυο χρόνια της πανδημίας η εμπειρία διδάσκει πως η εστίαση δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφει πολλές χαμένες θέσεις εργασίας και πολλά είναι τα λουκέτα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που δεν άντεξαν στην συνεχιζόμενη κρίση που προέκυψε από την πανδημία του κορονοιού.

Η κρίση στην εστίαση προκαλεί ασφυξία σε ολόκληρη την οικονομική πυραμίδα και όσο η ανηφόρα δυσκολεύει για τον κλάδο, τόσο η ελληνική οικονομία χρειάζεται οξυγόνο για να αναπνεύσει και να βγεί από το τούνελ της στασιμότητας και των ελλειμμάτων. Στο χώρο δουλεύουν περίπου 330 χιλιάδες εργαζόμενοι που ουσιαστικά είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Εμείς λέμε και υποστηρίζουμε, ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.

Στο σημείο μηδέν στην προκειμένη περίπτωση τέμνονται δυο ουσιαστικοί παράγοντες, ο χρόνος διάρκειας της πανδημίας και οι παρεμβάσεις της πολιτείας για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να σηκώσουν το βάρος της κρίσης. Όσο πιο γενναία είναι τα μέτρα της κυβέρνησης, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η ανάκαμψη της εστίασης, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να ομαλοποιηθεί ο οικονομικός κύκλος της αγοράς.

Φυσικά και κανένας δεν βάζει το χέρι του στην ...φωτιά και να δεσμευτεί για το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας, προβλέψεις γίνονται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που αναλύονται από τους επιστήμονες. Σημαντικό στοιχείο στην φάση που περνάει η κοινωνία είναι να μην γίνονται κραυγαλέα λάθη τα οποία διορθώνονται δύσκολα, εύκολα όμως προκαλαούν "πληγές" στο κοινωνικό σώμα.

Οι επιχειρηματίες του χώρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες και να σχεδιάσουν άμεσα τις επόμενες κινήσεις τους μέσα σε ένα ομιχλώδες περιβάλλον. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως την συγκεκριμένη στιγμη είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά.


Κλείσιμο
* Ο Τάκης Διαμαντόπουλος είναι επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα