lygeros_stavros

Ο Ερντογάν χορεύει στο ταψί Ελλάδα και Ευρώπη

Σταύρος Λυγερός

Η διόγκωση το τελευταίο διάστημα των μεταναστευτικών ροών από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επανέφεραν στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα της μετατροπής της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών

Ο Ερντογάν δεν μασάει τα λόγια του. Προ ημερών προειδοποίησε την ΕΕ ότι εάν δεν καταβάλει πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3.650.000 πρόσφυγες-μετανάστες, θα ανοίξει τις πύλες και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη.

Η απειλή είναι ξεκάθαρη και η διόγκωση των ροών προς τα ελληνικά νησιά είναι μία πολιτική επιλογή, ένα δείγμα γραφής για να αποκτήσει αξιοπιστία η απειλή. Με αυτή την τακτική αφενός επιχειρεί να εκβιάσει την ΕΕ, αφετέρου πιέζει ασφυκτικά τη γονατισμένη από την κρίση Ελλάδα. Με ένα σμπάρο, λοιπόν, δύο τρυγόνια. Για να κατανοήσουμε τη στάση του Ερντογάν πρέπει να δούμε ότι γι' αυτόν το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ταυτοχρόνως και πρόβλημα και όπλο, το οποίο δεν διστάζει να χρησιμοποιεί στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Απέναντι σ' αυτή την απειλή, η ΕΕ δεν διαθέτει μία επεξεργασμένη συνολική στρατηγική, ικανή να ανασχέσει την παράνομη μετανάστευση, η οποία εμφανίζεται κατά κανόνα με προσφυγικό προσωπείο. Όχι, βεβαίως, πως δεν υπάρχουν πρόσφυγες, αλλά είναι γεγονός πως την ιδιότητα αυτή επικαλούνται και οι παράνομοι μετανάστες. Μετά το μεγάλο κύμα του 2015, η Ευρώπη βολεύτηκε με την ευρωτουρκική συμφωνία των αρχών του 2016, η οποία πράγματι συρρίκνωσε, χωρίς να εξαλείψει, τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.
Η συμφωνία αυτή, όμως, είναι ημιθανής. Η Άγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της και σ' ό,τι αφορά την εκταμίευση του συνόλου της οικονομικής βοήθειας και σ' ό,τι αφορά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη. Έτσι, σήμερα το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα αναζωπυρώνεται και τον λογαριασμό καλείται να τον πληρώσει η Ελλάδα, ως χώρα-πύλη.

Η στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εξαρτάται αφενός από το ιδεολογικό-πολιτικό πρόσημό τους, αλλά και από τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε κάθε χώρα-μέλος. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη είναι δίβουλη, με αποτέλεσμα να ασκεί πολιτική ημιμέτρων, η οποία οδήγησε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Δεδομένου ότι το πρόβλημα έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις, απαιτείται ολοκληρωμένη κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους και με τα αναγκαία εργαλεία. Τέτοια πολιτική δεν υφίσταται.

Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση

Βασική πτυχή μίας τέτοιας πολιτικής πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Προφανώς, οι εισροές δεν μπορούν να μηδενιστούν, αλλά εάν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα αφενός για την αποτροπή παράνομης εισόδου, αφετέρου για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο, ο αριθμός θα συρρικνωθεί. Είναι αδιανόητο η Ευρώπη όχι μόνο να επιδεικνύει ανοχή, αλλά και να χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα ΜΚΟ (Μη κυβερνητικές Οργανώσεις), που λειτουργούν ουσιαστικά ως επαγγελματίες διακινητές στο όνομα της διάσωσης και προστασίας προσφύγων. Το έργο το έχουμε δει τόσες φορές που δεν δικαιολογείται καμία αυταπάτη για τον ρόλο της μεγάλης πλειονότητας των ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο SLpress.gr

ΣΧΟΛΙΑ (10)

AΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

Γιουνανιστάν όπως λέμε Πακιστάν, Αβγανιστάν, κλπ. Οι Ελληνες θα είμαστε μειοψηφία στον τόπο μας αλλά η σιωνιστική Ε.Ε. θα μας βοηθήσει και θα χρηματοδοτήσει προγράμματα για την ενσωμάτωσή μας. ΖΗΤΩ Ο ΑΛΕΞΗΣ, ΖΗΤΩ Ο Ο ΚΟΥΛΗΣ, ΖΗΤΩ Ο Ο ΠΑΚΗΣ, ΖΗΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ

John Pap

Κύριε Λυγερέ, είναι πολύ λογικό η Ευρώπη να χορεύει όπως προστάζει η Τουρκία. Όλες οι Χώρες της Ευρώπης έχουν μπίζνες, εργοστάσια, εταιρείες παντός τύπου στην Τουρκία. Η Ελλάδα τη δεκαετία του 80 ξεκίνησε την απο-βιομηχανοποίησή της για να φτιάξει τον λεγόμενο κομματικό στρατό του Α. Παπανδρέου, υπάλληλοι εργοστασίων και μεγάλων εταιρειών σαμποτάριζαν τα εργοστάσια που δούλευαν (βλέπε Πειραϊκή Πατραϊκή) για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι κοπρίτες. Τώρα ΑΝ μπορείτε, πηγαίντε να συμαζέψετε το θηρίο που η γεννιά σας δημιούργησε, τιμημένη μου γεννιά του Πολυτεχνείου! Υ.Γ. Δεν περιμένω να αναρτηθεί το μύνημά μου γιατί ξέρω πως έτσι κι' αλλιώς η Ελλάδα θα ανασάνει όταν πάψει να ανασαίνει αυτή η ξεφτιλισμένη γεννιά!

Μεγάλε αναλυτή Λυγερε

Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις

Αντικειμενικός

Βάλτε τους σε ξερονησια...διστυχως ολη η Ευρωπη ανοίγει τα σύνορα δεν τα κλείνει κανείς (εκτος του ορμπαν αντε και του σαλβινι)...ήμουν Αγγλία συγκεκριμένα Λονδίνο πριν κάνα 3μηνο και γινόταν το ελα να δεις...τιγκα στις μπουρκες και στις μαντηλες ήταν το Λονδίνο. Ποιος κλείνει τα σύνορα σήμερα; κι ο πουστης ο Ερντογάν απειλεί ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με μουσουλμαναρια. Κοψτε τους τα επιδόματα... Αγγλια πήγα και χαμός γινόταν από μαντηλοφορεμενες μουσουλμανες κι από μαύρους αραβες. Μητσοτακη κανόνισε να κλείσεις τα σύνορα της χώρας μας να μην ισλαμοποιηθουν ούτε η χώρα μας αλλά ούτε και η Ευρώπη.

μακιςςς

"οι εισροές δεν μπορούν να μηδενιστούν, αλλά εάν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα αφενός για την αποτροπή παράνομης εισόδου, ..."..................................γιατι δεν προτείνετε μερικά από τα "μέτρα αποτροπή παράνομης εισόδου"; Κλασικό σκηνικό: φουσκωτό με ελάχιστα καύσιμα και 30 μετανάστες στιβαγμένους, γυναικόπαιδα και άντρες να κρέμονται από τα πλάγια, μένει από καύσιμα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τι κάνουμε; Ποιά είναι τα "μέτρα αποτροπής". Πείτε βρε αδερφέ ένα δύο τουλάχιστον. Άντε ένα μόνο. Αν δεν λέτε κανένα σε τι διαφέρετε από την Ευρώπη και τη φρόντεξ;

arf

Ρυμούλκυση στα τουρκικά σου κάνει;

MIK

Γιατί δεν ιδρύονται hotspots σε 3 ή 4 ερημονήσια με ευρωπαϊκά έξοδα, ευρωπαϊκή διοίκηση και φύλαξη; Αν ξέρανε οι λάθρο ότι εκεί θα περνούσαν κάποια χρονια μέχρις ότου τους δοθεί κάποιο άσυλο, πόσοι από αυτούς θα έρχονταν;

Τεο-Μοναχο

Ποτε ξανα δεν θα εχουμε τις ροες του 2015. Η Ιταλια σκληρυνε, η Ισπανια το ιδιο, στην Ελλαδα θα μενουν σε χοτ σποτς και δεν προκειται ποτε να δουν Ευρωπη. Και οσονουπω θα σκληρυνει καπως και η σοφτ Ελλαδα. Δηλαδη το κινητρο ειναι μικροτερο απο το 2015 και ο κινδυνος μεγαλυτερος. Θα εχουμε ροες αλλοτε μικροτερες αλλοτε μεγαλυτερες αλλα το 2015 δεν προκειται να επαναλειφθει. Ας λεει οτι θελει ο Ερντογαν. Αμα οι ιδιοι δεν βλεπουν μελλον, τοτε λιγοι θα το τολμησουν.

Μαχ

Δεν διοχετεύονται στην Ευρώπη αλλα στην Ελλάδα. Εχει διαφορά!

Ε.Π

Η δυσκοίλια αυτοκτονική Ευρώπη, απαντά κατευναστικά κ ενοχικά. Πνίγει τους κατοίκους της με λάθρο, βάρβαρα έθιμα, μακελειά, ληστείες, απαγορεύσεις και μηνύσεις αργόσχολων παραδόπιστων, αντί να υπερασπιστεί τον λόγο της ένωσής της. Κάθε χώρα είναι μόνη της στην ουσία, επιλέγοντας ή να χρηματοδοτείται και να σκύβει κεφάλι στήνοντας έτερα σημεία, είτε να σταθεί στο ύψος της. Στο φινάλε, οι άλλοι κλείνουν τα σύνορά τους στην πράξη, τί νόημα έχει να πηγαίνεις και να λες περί κοινής αντιμετώπισης, αν δεν είσαι και συ μπλεγμένος στο φαγοπότι των μκο; Τί δουλειά έχουμε εμείς με ασούρες, χαλάλ, κλειτοριδεκτομές κλπ και ποιοί ξεφτίλες πολιτικοί/δήμαρχοι/βιομήχανοι, επιτρέπουν την διείσδυση παρόμοιων πρακτικών στην κοινωνία μας;

Απο γενοκτονίες ξερουν καλά.

Τόσες έχουν κάνει. Αν δεν έβγαζαν φράγκα από δαύτους θα τους είχαν περάσει μαχαίρι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία