lygeros_stavros

Μετρούν τις ζημιές από το φιάσκο με την Εκκλησία

Σταύρος Λυγερός

Την ημέρα που ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν το σχέδιο συμφωνίας για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, στο Μαξίμου πανηγύριζαν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούσαν πως είχαν επιτύχει με έναν σμπάρο τρία τρυγόνια: Πρώτον ικανοποιούσαν την απαίτηση του “μικρού ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, για κάποιου είδους διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και μάλιστα με την συναίνεση του αρχιεπισκόπου. Δεύτερον, με τη ρύθμιση για τους ιερείς απελευθέρωναν περίπου 10.000 θέσεις στο δημόσιο, τις οποίες θα κάλυπταν με διορισμούς κυρίως στον τομέα της Υγείας και της εκπαίδευσης, όπως είχε σπεύσει να δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τρίτον, με την εταιρεία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της παγωμένης εκκλησιαστικής περιουσίας, η κυβέρνηση θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για την παροχή εγγυήσεων στη διαδικασία πώλησης των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είναι γνωστό, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν, όπως περίμενε το Μαξίμου. Οι έντονες αντιδράσεις των ιερέων, αλλά και πολλών μητροπολιτών, υποχρέωσαν τον αρχιεπίσκοπο να ανακρούσει πρύμναν. Το σχέδιο συμφωνίας βρίσκεται πλέον στον αέρα και η δήλωση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση είναι αμφίβολο εάν τελικώς θα πραγματοποιηθεί. Όχι ότι ο Τσίπρας και οι επιτελείς του έχουν μετανιώσει για το περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας. Ο λόγος που κάνουν δεύτερες σκέψεις είναι ότι αρχίζουν να μετρούν το εκλογικό κόστος.

Λόγω κεκτημένης ταχύτητας, το Μαξίμου θεωρούσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ιερέων δεν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου δεν θα είχαν εκλογικές απώλειες από το γεγονός ότι οι ιερείς θα έχαναν την ιδιότητα του sui generis δημοσίου υπαλλήλου. Αυτό πράγματι ίσχυε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε 3-4%. Όταν για τους γνωστούς λόγους το εκλογικό ποσοστό του εκτοξεύθηκε στο 36%, είναι σαφές ότι ψηφίσθηκε και από πολίτες, οι οποίοι δεν συμμερίζονται τις ιδεολογικές αντιλήψεις της Κουμουνδούρου. Μεταξύ αυτών ήταν και ιερείς.

Δεν είναι αυτό, ωστόσο, το σημαντικό. Χρειάσθηκε να λάβουν μηνύματα για να συνειδητοποιήσουν το προφανές: Ναι μεν η μεγάλη πλειονότητα των ιερέων είναι συντηρητικοί, αλλά κατά κανόνα κρατούσε αποστάσεις από την πολιτική-εκλογική αντιπαράθεση. Έτσι, όπως εξελίχθηκαν, όμως, τα πράγματα, όλοι σχεδόν οι ιερείς έχουν ζωτικό συμφέρον να στραφούν μαχητικά εναντίον του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τους ενορίτες, ή τουλάχιστον τον κύκλο που διατηρεί στενή σχέση με την εκκλησία. Είναι κοινός τόπος πως ο ιερέας ασκεί συχνά καθοριστική επιρροή ειδικά σε ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωτικά ψηφοφόροι της ΝΔ. Πολύ περισσότερο όταν το ζήτημα θα τεθεί με όρους επίθεσης της κυβέρνησης Τσίπρα εναντίον της Εκκλησίας.

Κατά συνέπεια, η εκλογική ζημιά που πιθανότατα θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρωτοβουλία του να ανοίξει και το ζήτημα της σχέσης Κράτους-Εκκλησίας θα είναι πολλαπλάσια αυτής που είχαν αρχικά υπολογίσει στο Μαξίμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ζημιά θα είναι της τάξεως τουλάχιστον των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Η δυσφορία γι’ αυτή την υπόθεση, μάλιστα, συναντάται και αλληλοτροφοδοτείται με τη δυσφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ζήτημα αυτό, άλλωστε, θα επανέλθει στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας όταν στις αρχές του 2019 η κυβέρνηση θα στείλει τη Συμφωνία στη Βουλή προς κύρωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ερεθισθούν και πάλι αρνητικά τα αντακλαστικά της μεγάλης πλειονότητας, η οποία –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– είναι αντίθετη με τη Συμφωνία.

Όπως είναι γνωστό, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εξαρχής ένα αγκάθι στις σχέσεις του Καμμένου με το Μαξίμου. Η προσθήκη του ζητήματος με την Εκκλησία δυνητικά δυσκολεύει ακόμα περισσότερο αυτές τις σχέσεις. Δυνητικά, επειδή προς το παρόν το σχέδιο συμφωνίας πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου είναι ένα ισχυρό επιχείρημα στα χέρια του Μαξίμου. Τα πράγματα, όμως, θα αλλάξουν εάν τελικώς η Ιεραρχία αρνηθεί τη σύναψη συμφωνίας και η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση. Ο πρόεδρος και συνολικά οι ΑΝΕΛ θα περιέλθουν σε ένα ακόμα δίλημμα.

Είναι προφανές πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει προς τις κάλπες με δύο κύρια όπλα: πρώτον με τη δέσμη των παροχών που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και δεύτερον με τη δρομολόγηση διαδικασιών κάθαρσης. Όλα αυτά τυλιγμένα με το αφήγημα ότι η έξοδος από τα Μνημόνια συνιστά γύρισμα σελίδας και είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Η απόφαση, μάλιστα, του ευρωιερατείου να ακυρωθεί η ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων από την αρχή του 2019 ήλθε να ενισχύσει την εμβέλεια αυτού του αφηγήματος και να τροφοδοτήσει την προσδοκία ότι κατά τον ίδιο τρόπο θα ακυρωθεί και δέσμευση για μείωση του αφορολόγητου στην αρχή του 2020.

Στο Μαξίμου έτρεφαν και συνεχίζουν να τρέφουν την ελπίδα πως μπορούν να γυρίσουν το παιχνίδι, πως όταν θα φανούν οι παροχές στην τσέπη των νοικοκυριών το κλίμα θα αλλάξει, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στις κάλπες με αξιώσεις πρωτιάς. Προς το παρόν, πάντως, δεν καταγράφεται τάση αντιστροφής. Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις (Pulse και Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue) επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ διατηρεί ένα μεγάλο σταθερό προβάδισμα. Ακόμα και εάν θεωρήσουμε ότι τον εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων απεικονίζει καλύτερα η δημοσκόπηση της Pulse, η οποία δίνει το μικρότερο προβάδισμα (εννέα μονάδες), και πάλι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί.

Δέκα μήνες πριν την λήξη της κυβερνητικής θητείας και έξι μήνες πριν τις ευρωεκλογές, ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων έχει πλέον αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει πολύ έδαφος, αλλά δεν καταρρέει. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΚΙΝΑΛ να εδραιώνεται γύρω στο 7-9%, εισπράττοντας κάτι από την πολιτική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να αποκτήσει πολιτική-εκλογική δυναμική, η οποία να το έφερνε σε απόσταση “βολής” από το κόμμα του Τσίπρα.

Μπορεί στο Μαξίμου να φαντασιώνονται ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων, αλλά το στρατηγικό διακύβευμα δεν είναι μία ακόμα εκλογική νίκη, η οποία, άλλωστε, μοιάζει ελάχιστα πιθανή. Το στρατηγικό διακύβευμα είναι άλλο και έχει ήδη κατακτηθεί. Λόγω της αδυναμίας του ΚΙΝΑΛ να επαναπροσελκύσει μαζικά το εκλογικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται ως ο άλλος πυλώνας του πολιτικού συστήματος, απέναντι στη ΝΔ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν προκύψουν τεκτονικές αλλαγές ο Τσίπρας και το κόμμα του κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν μελλοντικά την ευκαιρία να επανέλθουν στην εξουσία.

Πάρα πολλοί πολίτες που το 2015 είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό δυσαρεστημένοι με την κυβερνητική πολιτική. Είναι ενδεικτικό ότι σε αντίθεση με το αισιόδοξο αφήγημα του Μαξίμου, το 74% των πολιτών θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, εκφράζει δυσαρέσκεια, απογοήτευση και οργή για την κυβερνητική πολιτική.

Από την πλευρά της, η ΝΔ, ναι μεν έχει εδραιώσει σημαντικό προβάδισμα, αλλά δεν έχει αναπτύξει πολιτική-εκλογική δυναμική πλειοψηφικού ρεύματος. Δεν έχει πείσει πως μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά. Εξαιρώντας τους σκληρούς πυρήνες της εκλογικής πελατείας των δύο μεγάλων κομμάτων, οι υπόλοιποι ψηφοφόροι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν πρόκειται να τους απαλλάξει από τη μεταμνημονιακή λιτότητα.

Με άλλα λόγια θεωρούν πως η επάνοδος των “γαλάζιων” στην εξουσία δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα. Ο Μητσοτάκης, άλλωστε, δεν έχει κρύψει πως θα συνεχίσει να βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΝΔ δεν απέχει πολύ από την αυτοδυναμία, αλλά επειδή δείχνει αδύναμη να εισπράξει τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι δύσκολο να την κατακτήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταρρέει εκλογικά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, οι οποίοι έχουν αντιδεξιά αντανακλαστικά. Κατά κανόνα είναι κεντροαριστερών αντιλήψεων πολίτες, οι οποίοι παραδοσιακά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και από το 2012 και το 2015 κατέφυγαν ως εκλογικοί πρόσφυγες στο κόμμα του Τσίπρα, λόγω των Μνημονίων. Αν και σήμερα είναι δυσαρεστημένοι με τις κυβερνητικές πολιτικές, δεν έχουν εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι το ΚΙΝΑΛ, ως μετονομασία του ΠΑΣΟΚ, παραμένει γι' αυτούς απωθητικό.

Σήμερα, παρότι δυσαρεστημένοι, ελπίζουν πως στη μεταμνημονιακή περίοδο τα πράγματα θα βελτιωθούν. Οι κεντροαριστεροί αυτοί ψηφοφόροι βρίσκονται κατά κανόνα σε κατάσταση εκλογικού μετεωρισμού. Η κατάσταση αυτή ναι μεν διαμορφώνει μία ασταθή ισορροπία, αλλά τελικώς εκλογικά ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδιότυπη αυτή πολιτική ατμόσφαιρα εκ των πραγμάτων επέτρεψε στην κυβέρνηση Τσίπρα να φθάσει αλώβητη μέχρι σήμερα και να διατηρεί ακόμα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η ιστορία διδάσκει, όμως, πως από ένα χρονικό σημείο και πέρα, οι ψηφοφόροι σταματούν να συγκρίνουν συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Σταδιακά αρχίζει να κυριαρχεί το σύνδρομο της αρνητικής ψήφου. Με άλλα λόγια επικρατεί το δόγμα “να φύγει η κυβέρνηση και ας έλθει οποιοσδήποτε”. Το δόγμα αυτό το είδαμε πριν 10 χρόνια, όταν η ΝΔ του Καραμανλή έχανε έδαφος στις δημοσκοπήσεις, αλλά το αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, που δεν έπειθε, έχανε περισσότερο! Από ένα χρονικό σημείο και πέρα, όμως, κυριάρχησε το σύνδρομο της αρνητικής ψήφου που το 2009 έστειλε τους “πράσινους” στην εξουσία με 44%!

Ο δεύτερος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταρρέει εκλογικά είναι ότι έχουν στοιχηθεί πίσω του ψηφοφόροι από τα κοινωνικά στρώματα που κυριολεκτικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το 2012 και το 2015 το κόμμα του Τσίπρα ψηφίσθηκε μαζικά από μεσαία στρώματα. Η πολιτική του αυτά τα χρόνια, κυρίως η κάθε είδους υπερφορολόγηση με σκοπό τα υπερπλεονάσματα, έχει απωθήσει ένα μεγάλο ποσοστό από τους τότε ψηφοφόρους του.

Από την άλλη πλευρά, τα υπερπλεονάσματα έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ασκήσει μία επιδοματική πολιτική υπέρ των νοικοκυριών που έχουν πέσει στον γκρεμό ή βρίσκονται στο χείλος του. Αυτή η κατηγορία ψηφοφόρων είναι ο κύριος αποδέκτης του μποναμά στο τέλος κάθε χρόνου, αλλά και των άλλων παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Η στρατηγική οικονομικής ενίσχυσης των “νεοπληβείων”, που αριθμητικά έχουν διογκωθεί πολύ τα χρόνια των Μνημονίων, ταιριάζει με το ιδεολογικό στερεότυπο του ΣΥΡΙΖΑ περί ταξικότητας. Εξ ου και η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία ρητορική προστασίας των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Από την άλλη, η στρατηγική αυτή εξασφαλίζει στον ΣΥΡΙΖΑ μία πρόσθετη βάση εκλογικής στήριξης και επιπλέον πρόσφερε ένα ιδεολογικό άλλοθι στους βουλευτές του να ψηφίζουν όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς διαρροές τα κάθε φορά επώδυνα μέτρα του 3ου Μνημονίου. Με άλλα λόγια, το αφήγημα ότι «διαφωνούμε με το Μνημόνιο, αλλά το εφαρμόζουμε για να σώσουμε τη χώρα», εμπλουτίσθηκε με το ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες εμείς φροντίζουμε τους φτωχότερους». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πράγματι οικοδομήσει εκλογικούς δεσμούς με τους “νεοπληβείους”, αλλά η έκταση και η αντοχή τους θα αποδειχθούν μόνο όταν ανοίξουν οι κάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ (27)

SPARTA.

Η Νεα Δημοκρατια θα κερδισει, το ζητημα ειναι η αυτοδυναμια.Παιζεται η αυτοδυναμια της Ν.Δ. Απο Χρυση Αυγη και τους Βελοπουλο, Καρατζαφερη, Μπαλτακο, Καμμενο εξαρταται.Σε πολλα ζητηματα η Νεα Δημοκρατια αντιμετωπιζει χαλαρα τον Τσιπρα.Ξεχνουν τα εκτροπα του Τσιπρα και της συμμοριας του παραμονες των εκλογων του 2015. Απο τα καψιματα και τα ξεβρακωματα των πολιτικων τους αντιπαλων μεχρι τις εισβολες σε ΔΕΚΟ και Υπουργεια.Αν δεν σκλυρηνει την σταση του ο Κυριακος θα ειναι Πρωθυπουργος χωρις αυτοδυναμια, σε χειροτερη μοιρα και απο τον πατερα του που κυβερνουσε με οριακη πλειοψηφια 153 βουλευτων το 1990.Στο ζητημα τηςΕλληνικης Εκκλησιας ο Κυριακος πρεπει να ειναι με τους απλους κληρικους και οχι με τον κοκκινο Αρχιεπισκοπο Ιερωνυμο.

Οι νεοδημοκράτες σχολιαστές θριάμβευσαν...

Διαβάζοντας τα σχόλια στο άρθρο αυτό, παρατηρώ ότι οι νεοδημοκράτες σχολιαστές θριάμβευσαν. Για τους ακόλουθους λόγους: 1ον Ανέδειξαν τον ελάχιστο χρόνο πραγματικής διακυβέρνησης της χώρας από τον Σύριζα, ο οποίος του απομένει. 2ον Αποκάλυψαν πως στήνεται μια ψευδοδημοσκόπηση, με αποτέλεσμα κάθε μελλοντικά εμφανισθησόμενη τέτοια δημοσκόπηση, να έχει ήδη προκαταβολικά ευτελισθεί πλήρως. 3ον Τόνωσαν το ηθικό των νεοδημοκρατών οπαδών, δημιουργώντας τους την βεβαιότητα για τον επικείμενο εκλογικό θρίαμβο του κόμματός του και αντίστοιχα καταρράκωσαν το ηθικό των συριζαίων οπαδών, δημιουργώντας τους την βεβαιότητα για την επικείμενη εκλογική πανωλεθρία του κόμματός τους.

Παράδειγμα ψευτοδημοσκόπησης.

Την 23-09-2018, δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο tvxs του ευρωβουλευτή του Σύριζα Στέλιου Κούλογλου, δημοσκόπηση της εταιρίας Palmos Analysis. Το ίδιο συνέβη δύο μήνες αργότερα, την 24-11-2018. Υιοθετώντας την παγκόσμια χρησιμοποιούμενη μέθοδο υπολογισμού του τελικού ευρήματος, δηλαδή την "πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων" οι δημοσκοπήσεις αυτές δίνουν, αντίστοιχα, τα εξής αποτελέσματα: Νέα Δημοκρατία 36,322 % και 36,035 %, Σύριζα 25,524 % και 25,582 %, Κίνημα Αλλαγής 8,273 % και 6,551 %, ΚΚΕ 6,303 % και 6,706 % και Χρυσή Αυγή 5,608 % και 7,954 %. Στη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2018 εμφανίζεται και η Ένωση Κεντρώων να μπα'ινεο στη Βουλή, με ποσοστό 3,430 %. Με απλά λόγια, η Νέα Δημοκρατία και ο Σύριζα παραμένουν σταθεροί ενώ κατακρημνίζεται το Κίνημα Αλλαγής, ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή και εισέρχεται τη Βουλή η Ένωση Κεντρώων, ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος να δυσκολέψει η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και η δυνατότητά της να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας το 2020 συνεργαζόμενη με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο αριθμός βουλευτών κάθε κόμματος...

Για τη δημοσκόπηση της 23-09-2018 είναι: Νέα Δημοκρατία 161, Σύριζα 78, Κίνημα Αλλαγής 25, ΚΚΕ 19 και Χρυσή Αυγή 17. Άρα για την εκλογή προέδρου της δημοκρατία απαιτούνται 180 ψήφοι, τους οποίους έχει άνετα η Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμενη με το Κίνημα Αλλαγής, (δηλαδή έχει 186 ψήφους). Για τη δημοσκόπηση της 24-11-2018 είναι: Νέα Δημοκρατία 155, Σύριζα 74, Χρυσή Αυγή 27, ΚΚΕ 19, Κίνημα Αλλαγής 19 και 'Ενωση Κεντρώων 10. Άρα για την εκλογή προέδρου της δημοκρατία απαιτούνται 180 ψήφοι, τους οποίους δεν έχει η Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμενη με το Κίνημα Αλλαγής, (δηλαδή έχει 174 ψήφους). 'Ετσι στήνεται η κομπίνα...

Το αντιληφθήκαμε...

Το παιχνίδι των ψευτοδημοσκοπήσεων. Σταθερά τα ποσοστά Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα, (για να μην κατηγορηθούμε για νοθεία...), σταθερό το ΚΚΕ στην 4η θέση, αλλάζουμε την 3η και την 5η θέση μεταξύ Χρυσής Αυγής και Κινήματος Αλλαγής, χώνουμε στη Βουλή την Ένωση Κεντρώων και νάτο το επιθυμητό αποτέλεσμα!!!

Στα καθάρματα απομένουν...

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την 26-05-2019. Δηλαδή σε πέντε, (5), μήνες και είκοσι επτά, (27), ημέρες από σήμερα. Το απώτατο χρονικό όριο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών είναι η 20-10-2019. Δηλαδή σε δέκα, (10), μήνες και είκοσι μία, (21), ημέρες από σήμερα. Όμως οι εθνικές εκλογές διεξάγονται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, (η οποία ορίζεται έναν, (1), περίπου μήνα πριν από την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών). Έτσι, η πραγματική, (δηλαδή καταστροφική...), διακυβέρνηση της πατρίδας μας από τα καθάρματα περιορίζεται το ανώτατο σε εννέα, (9), μήνες και είκοσι τρεις, (23), ημέρες. Εάν δε διεξαχθούν ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές, τότε η πραγματική, (δηλαδή καταστροφική...), διακυβέρνηση της πατρίδας μας από τα καθάρματα περιορίζεται σε μόλις τέσσερις, (4), μήνες και είκοσι επτά, (27), ημέρες.

#ga

ε ναι ... πήγανε στο σχολείο .... αλλά γράμματα δεν μάθανε.

**

ο Μητσοτάκης δε μπορεί να πάρει διαφορα απ' τον συριζα λόγω της αριστερής στροφής και τα ανοίγματα του χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι χάνει απ' τα δεξιά και δυσαρεστεί κοσμο (αυτή τη στιγμή υπάρχει κλιμα από τρολς προς στους δεξιούς ότι πρέπει να ψηφίσουν ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ)..επίσης, στην Ευρώπη έχουμε ένα νέο δίπολο, του συντηρητισμού με την "δημοκρατία".. αυτό το δίπολο, έρχεται και στην Ελλάδα, μιας και ο,τι γίνεται στην Ευρώπη ακολουθεί και η Ελλάδα από πίσω.. και ο συριζα και η νδ είναι στην ίδια μεριά, άρα η πραγματικη δεξιά στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι κενή..αυτός είναι ο λόγος αδυναμίας της νδ για αυτοδυναμία..επίσης πείτε πιο ωμά τι κάνει ο συριζα, φτωχοποιουν όσους περισσότερους μπορεί για να εχουν ανάγκη τα επιδόματα του..και κάτι τελευταίο, ο συνειδητα χριστιανός αυτή τη στιγμή, δε περιμένει τους παπάδες να του πουν τι θα ψηφίσει..δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν συριζα

Στην κοσμάρα σου εσύ!

Ότι θυμάσαι χαίρεσαι...

ΚΜ

Μη ξεχασετε το παράγοντα Βελόπουλος ... θα ειναι η μεγάλη εκπληξη.

Η μεγαλη πλανη!

Ολων των συστημικων πολιτικων και δημοσιογραφων ειναι οτι "ο ελληνας ειναι συντηρητικος" Το αντιθετο!Μεγαλο λαθος ολων οσων πιστευουν οτι ο ελληνας ενδιαφερεται για την εκκλησια και οτι ο διαχωρισμος εκκλησιας-κρατους ικανοποιει το 3-4% του παλιου ΣΥΡΙΖΑ.Κατα της εκκλησιας στη σημερινη της μορφη ειναι ενα 40-50%, ενα 30% ειναι αδιαφοροι και υπερ της το παλιο "κλασικο" 25% των βασιλικων.Τον ελληνα τον εκανε συντηρητικο προσωρινα το πολυ χρημα που μοιρασε η ΕΕ για να τον εξαπατησει και μετα να τον βγαλει χρεωστη, ομως η νεα μεγαλη απατη που ετοιμαζεται να κανει ο Κουλης, δηλ. να μας δηλωσει οτι ειναι υποχρεωμενος να επιβαλει νεους φορους επειδη τα βρηκε χαλια απο τον.....Τσιπρα, δεν προκειται να περασει.Ο κοσμος δεν τρωει σανο και αν τολμησει ο Κουλης να επαναλαβει τα παλια κολπα τους θα γινει επανασταση. Θα καει η Ελλαδα!

Χαχαχα

1. Ο Έλληνας δεν ήταν συντηρητικός όταν είχε χρήματα.. όχι το αντίστροφο..για την ακρίβεια ο συντηρητισμός χτύπησε κόκκινο επί συριζα με αυτά που κάνει.. 2.το 85-90% των ελλήνων είναι ορθόδοξοι και αν βγάλουμε τους ελληνοποιημενους το ποσοστό αγγίζει το 95% τουλάχιστον.3. οποιος θέλει διαχωρισμό, είναι επειδή, με τη συνήθη τακτική σας, προσπαθείτε να ερεθίσετε τα αντανακλαστικά και τη μνησικακία του Έλληνα, για να μην πληρώνονται οι ιερείς απ' το δημόσιο και ότι υπάρχουν 10 χιλιάδες θέσεις που περιμένει ένα κηφηναριο, το εκλογικό σώμα του συριζα, να αρπαξει.4. βγείτε να πείτε τι σημαίνει καθαρά ο διαχωρισμός, και τι θα επακολουθήσει και θα δεις πόσο σύμφωνοι είναι οι Έλληνες..αλλά δε το κάνετε γιατί ως συνήθως η κουτοπονηρια των ζαιων δε συγκρίνεται με κανενός άλλου..βγείτε να πείτε τι σημαίνει και τι συνέπειες θα έχει αν έχετε τα αρ....α να γελάσουμε λίγο...5. φαίνεστε...

Σιγά, θα σκίσεις το καλσόν!!!

Επαναστάτη της πλάκας...

κοινος νους

οταν θα βγειτε απο την γυαλα σας θα καταλαβετε οτι στα ματια του λαου οι παπαδες μετρανε ζημιες γτ φανηκε παντακαθαρα οτι μονο για το χρημα ενδιαφερονται

'Ιωνας

0,60 λεπτάκια του ευρώ τα δούλεψες πάλι !

Πιερία

Οι λαγοί δεν γίνονται κοπάδι.

Μόνο όταν βγάλει ο ήλιος κέρατα...

"Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν προκύψουν τεκτονικές αλλαγές ο Τσίπρας και το κόμμα του κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν μελλοντικά την ευκαιρία να επανέλθουν στην εξουσία". Μόνο όταν βγάλει ο ήλιος κέρατα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία