lygeros_stavros

Ζάεφ και Δύση θα παίξουν τα ρέστα τους μετά το δημοψήφισμα

Σταύρος Λυγερός

Όπως αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά, οι ωμές και κραυγαλέες δυτικές παρεμβάσεις φέρνουν συνήθως το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Προκαλούν μία αρνητική παλινδρόμηση στο εκλογικό σώμα

Το γεγονός ότι την Κυριακή πήγε ένας στους τρεις εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ να ψηφίσει στις κάλπες του δημοψηφίσματος είναι από μόνο του μία νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ζάεφ ήλπιζε πως όσοι ήταν αντίθετοι με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα διχάζονταν: ένα τμήμα τους θα πήγαινε στις κάλπες για να ψηφίσει ΟΧΙ και ένα άλλο θα επέλεγε το μποϊκοτάζ. Έτσι, και η συμμετοχή θα ξεπερνούσε το όριο των 700.000 που οι ίδιοι οι κυβερνώντες είχαν ατύπως θέσει και το ΝΑΙ θα επικρατούσε άνετα.

Τελικώς, όμως, απεδείχθη πως η θέση του Μίτσκοφσκι για κατά συνείδηση ήταν πλασματική και αποτέλεσμα των ασφυκτικών πιέσεων που του άσκησε η Μέρκελ και η Ουάσιγκτον. Ουσιαστικά το VMRO ποντάρισε στο μποϊκοτάζ και κέρδισε το πολιτικό στοίχημα και τις εντυπώσεις. Μόνο μία πολύ μικρή μειονότητα των ψηφοφόρων του πήγε στις κάλπες και ψήφισε ΟΧΙ.

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο πως η Δύση δεν βάζει μυαλό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προ του δημοψηφίσματος περιόδου, οι Δυτικοί έπαιξαν τα ρέστα τους για να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή και βεβαίως για να κερδίσει το ΝΑΙ. Βομβάρδισαν το σλαβομακεδονικό στοιχείο με ένα μίγμα υποσχέσεων και απειλών. Ο πρόεδρος Τραμπ παρενέβη με επιστολή, ο Ζάεφ κλήθηκε στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Πενς, η Μέρκελ πήγε προσωπικά στα Σκόπια και έπιασε από τον λαιμό τον αρχηγό του VMRO, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και αξιωματούχοι της ΕΕ πήγαν επιτόπου για να πειθαναγκάσουν τους ψηφοφόρους. Μέχρι και ο πρώην πρόεδρος Μπους επιστρατεύθηκε.

Πιο ωμός, όμως, ήταν ο εκβιασμός που άσκησε, στο όνομα του προέδρου Μακρόν, ο Γάλλος πρέσβης στα Σκόπια Τιμονιέ, ο οποίος έθεσε το εξωφρενικό δίλημμα: «ή Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα»! Κατά τα άλλα, τόσο ο ίδιος ο Ζάεφ, όσο και οι δυτικές κυβερνήσεις υπερτόνισαν σε αντιαισθητικό βαθμό όλα όσα παραπέμπουν στον Μακεδονισμό, προκειμένου να χαϊδέψουν τον εθνικισμό των ψηφοφόρων.

Όπως αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά, οι ωμές και κραυγαλέες δυτικές παρεμβάσεις φέρνουν συνήθως το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Προκαλούν μία αρνητική παλινδρόμηση στο εκλογικό σώμα. Είδαμε το φαινόμενο και στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο πριν από 15 χρόνια και στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα το 2015.

Το σημαντικότερο είναι, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις και του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ Χάν και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, η Δύση υποκρίνεται πως δεν βλέπει τον ελέφαντα που βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου. Μιλάει για τη συντριπτική επικράτηση του ΝΑΙ, παρακάμπτοντας την καταλυτική απήχηση που είχε το μποϊκοτάζ. Πώς, όμως, να μην συμβεί αυτό, όταν κατά 90% πήγαν στις κάλπες μόνο όσοι ήθελαν να ψηφίσουν ΝΑΙ.

Η Δύση αντιδρά έτσι, επειδή θέλει ο Ζάεφ να προχωρήσει στον ίδιο δρόμο. Εξ ου κι αυτός δήλωσε πως θα συνεχίσει απτόητος προς τη συνταγματική αναθεώρηση. Είναι σαφές πως θα έδινε αυτή τη μάχη με πολύ καλύτερους όρους εάν είχαν ψηφίσει πάνω από 700.000. Ακόμα κι αν παρακάμψουμε το συνταγματικό όριο του 50% των εγγεγραμμένων, έχει καταλυτική πολιτική σημασία το γεγονός ότι όσοι ψήφισαν ΝΑΙ (περίπου 570.000) δεν είναι πλειοψηφία ούτε με μέτρο όσους ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (σχεδόν 1.200.000).

Και η σημασία καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη, επειδή το ΝΑΙ και το μποϊκοτάζ δεν κατανεμήθηκαν περίπου ισομερώς στη σλαβομακεδονική πλειονότητα και στην αλβανική μειονότητα. Οι Αλβανοί ψήφισαν κατά 95% ΝΑΙ, ενώ μόνο ένας στους τρεις Σλαβομακεδόνες έπραξε το ίδιο. Το γεγονός αυτό προσδίδει στον διχασμό που προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών και μία εθνοτική διάσταση, η οποία εκ των πραγμάτων τροφοδοτεί την υποφώσκουσα αντίθεση των δύο σύνοικων στοιχείων.
Οι Σλαβομακεδόνες νοιώθουν ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα του κράτους τους, αποφασιστικό ρόλο παίζουν οι Αλβανοί, οι οποίοι κατά κανόνα εμπνέονται από τα δικά τους εθνικιστικά ιδεώδη κι όχι από τον Μακεδονισμό. Με άλλα λόγια, εκ των πραγμάτων επανέρχονται στην επιφάνεια οι αποκλίνουσες εθνικές επιδιώξεις, γεγονός που ενδέχεται να τροφοδοτήσει μία αποσταθεροποιητική δυναμική.

Είναι αξιοσημείωτο πως ο Ζάεφ είχε φροντίσει πριν ανοίξουν οι κάλπες να ακυρώσει το κριτήριο της συμμετοχής. Για την ακρίβεια, είχε δηλώσει ότι η αποχή δεν υπολογίζεται και πως το αποτέλεσμα θα προκύψει από όσους ψηφίσουν. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να παρακάμψει τη συνταγματική διάταξη για συμμετοχή πάνω από 50%. Εδώ και αρκετό καιρό, άλλωστε, από το κυβερνητικό στρατόπεδο στα Σκόπια διακινείται η ερμηνεία πως το συνταγματικό όριο δεν ισχύει γι’ αυτό το δημοψήφισμα, επειδή είναι συμβουλευτικού και όχι δεσμευτικού χαρακτήρα.

Μπορεί ο Ζάεφ να έχασε πολιτικά τη μάχη του δημοψηφίσματος, αλλά δεν έχει ακόμα χάσει τον πόλεμο. Το επόμενο στοίχημά του είναι στις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για τη συνταγματική αναθεώρηση να καταφέρει να συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία των 80 βουλευτών. Αυτό σημαίνει πως με κάποιον τρόπο πρέπει να αποσπάσει από το VMRO τον αριθμό βουλευτών που θα συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό 80.

Πριν το δημοψήφισμα, πηγές στα Σκόπια επέμεναν πως με τη βοήθεια της Δύσης σχεδόν τους είχε εξασφαλίσει. Ας σημειωθεί ότι αρκετοί πρώην υπουργοί και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπόδικοι και κάποιοι εξ αυτών έχουν καταδίκες. Ειδικά σ’ αυτούς τους αδύναμους κρίκους δίνονται υποσχέσεις και από την κυβέρνηση Ζάεφ και από δυτικές κυβερνήσεις ότι θα απαλλαγούν εάν υπερψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση. Υπάρχουν και ελάχιστοι βουλευτές του VMRO, οι οποίοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και οι οποίοι ενδεχομένως να υπερψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τόσο η κυβέρνηση Ζάεφ όσο και σύσσωμη η Δύση θα παίξουν τα ρέστα τους για να προκαλέσουν την αποστασία των βουλευτών που η σημερινή συμπολίτευση χρειάζεται για να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Αναμφιβόλως, για να επιτευχθεί ο σκοπός θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, από τον εκβιασμό μέχρι τον χρηματισμό και την υπόσχεση για ρόλους και αξιώματα. Το εάν οι Δυτικοί θα τα καταφέρουν ή θα σπάσουν τα μούτρα τους μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Το διακύβευμα, άλλωστε, δεν είναι η διευθέτηση της διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου ο σχεδόν εξοβελισμός της Ρωσίας από τα Βαλκάνια.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πάντως, συνιστά νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορεί να μην έχει θεσμικό αντίκρισμα, αλλά στο πολιτικό επίπεδο αναμφισβήτητα συσπειρώνει την παράταξη και ως εκ τούτου λειτουργεί αποτρεπτικά όσον αφορά διαρροές και αποστασίες στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με άλλα λόγια κάνει δυσκολότερο το έργο και του Ζάεφ και της Δύσης. Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Εάν τελικώς ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως ανακοίνωσε, θα προκηρύξει εκλογές. Περιττό να τονισθεί πως εάν φθάσει σ’ εκείνο το σημείο, πιθανότατα θα χάσει και τις εκλογές και την εξουσία. Υπενθυμίζουμε ότι κατάφερε να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επειδή, με την προτροπή της Ουάσιγκτον, όλα τα αλβανικά κόμματα συνέπραξαν μαζί του. Ουσιαστικά έσπασε η παράδοση που το ένα αλβανικό κόμμα συνεργαζόταν με το ιδεολογικοπολιτικά αντίστοιχο σλαβομακεδονικό.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Consun

Για τα καθ' ημάς δεν έχεις να σχολιάσεις κάτι μπάρμπα Σταύρο? Τελικά οι βορειομακεδονες έπραξαν σωστά που απείχαν από το δημοψήφισμα? Αυτό σημαίνει ότι οι εκεί μακεδονομάχοι έχουν τον ίδιο πατριωτισμό με τους εδώ? Ακυρώνεται η συμφωνία και πανηγυρίζουμε όλοι μαζί? Ή ΝΔ θα στηρίξει τον Ιβανοφ και την αντιπολίτευση. Παρακαλώ απαντήσεις......

Ένα και το αυτό με τον

κύριο/α από πάνω και επιπλέον γιατί σλαβο-μακεδόνες; Σκέτο σλάβους.Το -έτσι είναι το σωστό ή έτσι είναι το επίσημο- δεν αποτελεί δικαιολογία πλέον.Είμαστε σε άμυνα από προδοσία και πρέπει να αμυνθούμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.Ακόμα και οι δημοσιογράφοι.Η άμυνα περιλαμβάνει και την λεπτομέρεια.Ακόμα και την λεκτική.Και ώς γνωστόν κάνει και την διαφορά.

GGL

Είναι θέμα ερμηνείας και προπαγάνδας. Αν η συμμετοχή ήταν η ίδια με τις περασμένες βουλευτικές εκλογές το ΝΑΙ θα έπαιρνε 55-60%. Η γραμμή για αποχή έφερε τη μικρή συμμετοχή. Η συμμετοχή συνήθως στο κράτος αυτό είναι 60-65%, η αποχή της αντιπολίτευσης το έριξε στο 40%.

MARINA.

Ό Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015 με το κάλπικο και στημένο δημοψήφισμα έκανε το περήφανο ΟΧΙ του Ελληνικού λαού σε ένα ξεφτυλισμένο ΝΑΙ.Είναι ο οδηγός πάνω στον οποίο μπορεί να κινηθεί και ο Σκοπιανός εταίρος του ο Ζάεφ.Ένα δημοψήφισμα με ελάχιστη συμμετοχή είναι λογικά άκυρο. Όχι γιατί το λέει ο πολέμαρχος του ΤΟΥΊΤΕΡ ο ψεύτης και πολιτικός απατεώνας Πάνος Καμμένος, αλλά γιατί το λέει η λογική.Οι μάσκες στο μεταξύ έχουν πέσει. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αποκαλούν πιά τα Σκόπια επίσημα σε σκέτο Μακεδονία.Αυτό ήταν το βρώμικο σχέδιο του Τσίπρα και των ξένων.Να γίνει η συμφωνία δήθεν για την Βόρεια Μακεδονία για να καμφεί η αντίδραση του Ελληνικού λαού και στο τέλος θα μείνει το σκέτο Μακεδονία.Το Νόμπελ προδοσίας,συναλλαγής ραγιαδισμού και ανθελληνισμού δικαιωματικά πηγαίνει στους Τσίπρα, Καμμένο. Πραγματικά το αξίζουν οι δυό προδότες της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού.

Maver

Για άλλη μια φορά η Δύση έχει γεωπολιτική στρατηγική της πλάκας..Για όλα φταίει Η Ρωσία και τελευταία η Κίνα..Με τέτοιες στρατηγικές, και με Τράμπα , Μέρκελ κλπ στο τιμόνι είναι θέμα χρόνου να φάνε τα μούτρα τους και ως φιλελεύθερος θα το χαρώ πολύ, γιατι μας τα έχουν ζαλίσει..

Λαθος

Μπορεί οι αμερικανοι να θέλουν τα Σκόπια στο νατο αλλά στην πραγματικότητα τα Σκόπια υπό ονομασία κάτι Μακεδονία γίνεται το χαλί που θα εδραιωθεί η Γερμανία στα Βαλκάνια

Ψιτ

Τσιπρα, άντε γεια!

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, σας απομένουν επτά, (7), μήνες και είκοσι τέσσερις, (24), ημέρες...

Θεωρώντας ότι την 26-05-2019 θα διεξαχθούν ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, σας απομένουν επτά, (7), μήνες και είκοσι τέσσερις, (24), ημέρες...

Φάγανε σφαλιάρα σβουριχτή και περιποιημένη...

Ο ζάεφ και ο τσίπρας. Ουστ και οι δύο!

Efstathios Efstathios

Η αποχριστιανισμένη Δύση έχει ξεχάσει ότι "εάν μη Κύριος οικοδομήσει οίκον εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες"!!!

Σας παρακαλώ

δεν φταίει η Δύση. Ποτέ η Δύση δεν φταίει. Φταίει η Ρωσία που παρεμβαίνει στις χώρες με διάφορους ταχυδακτυλουργικουε τρόπους και διαμορφώνει τα πράγματα όπως την βολεύει. Η Δύση........τα καλά παιδιά.......... Τα φιλαράκια μας οι Ευρωπαίοι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία