Μαραθώνας: Υπάρχει αντιπολίτευση;
spyros-pappas01

Σπύρος Παππάς

Μαραθώνας: Υπάρχει αντιπολίτευση;

Το δικαίωμα της κριτικής και του ελέγχου είναι αδιαμφισβήτητα μια δημοκρατική κατάκτηση, ένα περιουσιακό στοιχείο κάθε ενεργού πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό το καθήκον της διαχείρισης ενός Δήμου είναι υποχρέωση όλων των Δημοτικών Συμβούλων του. Ο έλεγχος και η κριτική πρέπει να ασκείται τόσο στα πρόσωπα που ανήκουν στην συμπολίτευση όσο και στα πρόσωπα που ανήκουν στην αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα. Άλλωστε, τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών δεν ξεχωρίζουν συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Είναι κοινά για όλους. 

«Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μαραθώνος είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών των πολιτών…». 

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν απογοητευμένα οι πολίτες, αλλά και πολλά στελέχη και μέλη της δημοτικής παράταξης που διοικεί τον δήμο. Η αξιολόγηση της διαπίστωσης αυτής έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί απεικονίζουν σαφέστατα και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Μαραθώνος.

Η κάθε συμπολίτευση όμως έχει την αντιπολίτευση που της αξίζει. Η αποτυχία της συμπολίτευσης είναι εκτός των άλλων συνάρτηση και της αποτυχίας της αντιπολίτευσης. Το έργο της συμπολίτευσης είναι να ασκεί καθημερινά ουσιαστική διοίκηση παίρνοντας αποφάσεις που θα αποσκοπούν πάντα στη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη και στην ανάπτυξη του Δήμου. 

 

Αν λοιπόν η συμπολίτευση αδυνατεί να εκτελέσει στοιχειωδώς τα καθήκοντά της τότε η αντιπολίτευση έχει καθήκον να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο που είναι να ελέγχει και να ασκεί εποικοδομητική κριτική στη συμπολίτευση, να εναντιώνεται σε ότι θεωρεί αρνητικό αναδεικνύοντάς το στην κοινωνία, να προτείνει, να στηρίζει στα θετικά και να διατυπώνει τις προτάσεις της. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η δημοκρατία, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η χρηστή οικονομική διαχείριση και πλήθος άλλων θετικών ενεργειών. 

Κλείσιμο
 

Η Αντιπολίτευση του Δήμου Μαραθώνος ασκεί τον θεσμικό της ρόλο; 

Όλοι μας περιμέναμε, επειδή λόγω ανεπάρκειας και ανικανότητας της συμπολίτευσης δημιουργείται ευρύ πεδίο κριτικής, μια αντιπολίτευση δυναμική, απαιτητική, δημιουργική. Μια αντιπολίτευση που να ασκεί έντονη πίεση και να υποχρεώνει την Δημοτική Αρχή, να ασχοληθεί με την επίλυση ουσιαστικών θεμάτων και προβλημάτων των πολιτών. Κοινή διαπίστωση όμως όλων σχεδόν των πολιτών είναι πως η αντιπολίτευση που ασκείται μέχρι σήμερα στο Δήμο Μαραθώνος (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) είναι μια αντιπολίτευση εξόχως χαλαρή.  

Στον χρόνο λοιπόν που απομένει, η αντιπολίτευση, οφείλει και πρέπει να ασκήσει με σοβαρότητα τον θεσμικό της ρόλο. Δεν είναι για να παρευρίσκεται απλά και να παρακολουθεί τα Δημοτικά Συμβούλια. Δεν είναι αυτός ο ρόλος και η αποστολή της. 

 

Εν κατακλείδι, η αντιπολίτευση κρίνεται και θα κριθεί στο τέλος της θητείας της το ίδιο και ίσως και πιο αυστηρά από την ίδια τη διοίκηση, διότι αν η διοίκηση κάνει λάθη, η αντιπολίτευση είναι δυο φορές υπόλογη που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δεν σταμάτησε, δεν ανέδειξε και δεν εμπόδισε αυτά τα λάθη! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK