Στηρίζουμε με πράξεις την εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία
spiros_protopsaltis_blog

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Στηρίζουμε με πράξεις την εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία

Η ανακήρυξη της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1992, είναι μία ευκαιρία ισχυρής υπόμνησης της υποχρέωσης όλων των αρμόδιων φορέων να εργαστούν για τη διαμόρφωση μίας κοινωνίας συμπερίληψης και ισότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς

Είναι αυταπόδεικτο πως ο βαθμός πολιτισμού μιας κοινωνίας προσδιορίζεται και μέσα από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της, όπως τα άτομα με αναπηρία. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτάχυνση της μετάβασης από πολιτικές με «στενό» επιδοματικό χαρακτήρα σε πολιτικές ίσων ευκαιριών, που θα διασφαλίζουν την ουσιαστική ένταξη των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στην κοινωνική και οικονομική ζωή, αποτελεί προτεραιότητά μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τα τελευταία 4 χρόνια υλοποιεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων για την υποστήριξη και ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας, με έμφαση στην παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και στην καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση. Διευρύνοντας συστηματικά το πλέγμα παθητικών και ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, που εφαρμόζει, με απόλυτο σεβασμό στο θεμελιώδες δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση στην εργασία.

Ειδικότερα υλοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία το «ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ)» στο οποίο καλύφθηκαν όλες οι θέσεις σε μόλις 1,5 χρόνο, μετά από τις καθοριστικές βελτιώσεις στις οποίες προχωρήσαμε.

Αμέσως μετά, ξεκινήσαμε μία νέα δράση επιδοτούμενης απασχόλησης, που παραμένει «ανοικτή» για την υποβολή αιτήσεων, για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ΕΚΟ σε νέες θέσεις εργασίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Με επιχορήγηση 75% του συνολικού κόστους (μισθό και εισφορές), έως 700 ευρώ μηνιαία, για 24 μήνες, η ΔΥΠΑ δίνει ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν άνεργα ΑμεΑ και από άλλες ευάλωτες ομάδες.

Κλείσιμο
Συνολικά, έως σήμερα πάνω από 2.000 ΑμεΑ έχουν βρει δουλειά μέσω αυτών των δύο προγραμμάτων απασχόλησης, ενώ περίπου άλλοι 2.000 συμμετείχαν σε τρία προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που έχουν λήξει.

Στον πυρήνα των δράσεών μας βρίσκονται και οι υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Στις δύο δομές εκπαίδευσης-κατάρτισης που λειτουργεί η ΔΥΠΑ, τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών στο Γαλάτσι και το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με αναπηρία στη Λακκιά Θεσσαλονίκης, οι μαθητευόμενοι παρακολουθούν μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης, με ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε διάφορες ειδικότητες, όπως: Ξυλουργική, Σχεδιασμός και Κατασκευή Ιστοσελίδων, Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων, Κοπτική - Ραπτική, Ταπητουργία - Υφαντική, Αγιογραφία Εικόνων, Πηλοπλαστική - Τουριστικά Κεραμικά, Υπάλληλος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Δερμάτινες Τσάντες και μικρά αξεσουάρ - Φο μπιζού, κ.α. Τα τελευταία 4 χρόνια σχεδόν 2.000 ΑμεΑ ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στις δομές μας.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η ΔΥΠΑ διοργανώνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών, εκδήλωση που αποσκοπεί να αναδείξει τα οφέλη της συμβουλευτικής στη διεύρυνση των προοπτικών ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας, ενώ οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη δομή και τους κανόνες σύνταξης βιογραφικού σημειώματος αλλά και τη σωστή προετοιμασία για συνέντευξη εργασίας.

Παράλληλα, υιοθετώντας βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, εγκαινιάσαμε πριν από 3 χρόνια ένα νέο πρωτοποριακό εργαλείο διευκόλυνσης των ΑμεΑ, την ψηφιακή πλατφόρμα ραντεβού myDYPAlive. Μέσα από τη συνεργασία μας με το Ίδρυμα Κωφών εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα/χειλανάγνωση για όσους έχουν προβλήματα ακοής, εξυπηρετώντας χιλιάδες ανέργους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε νέα ψηφιακή πλατφόρμα (prosvasis.dypa.gov.gr) για τα ΑμεΑ, που σχεδιάστηκε με βάση το πλέον σύγχρονο διεθνές πρότυπο WCAG 2.1 AAΑ, ώστε να εξασφαλίζει πιο προσιτή πρόσβαση στο περιεχόμενο των ιστοσελίδων της ΔΥΠΑ . Είναι η πρώτη στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε με βάση το πλέον σύγχρονο πρότυπο προσβασιμότητας (WCAG 2.1 AAA) και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αναγνωρισμένους διεθνώς κανόνες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και σε δράσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, όπως ο κοινωνικός τουρισμός αλλά και το κατασκηνωτικό πρόγραμμα στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ΑμεΑ κάθε χρόνο και με αυξημένη μοριοδότηση.

Με ταχείς ρυθμούς προχωράμε και τη διαμόρφωση παλαιών γραφείων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην οδό Πατησίων, τα οποία παρέμεναν κλειστά πάνω από μια δεκαετία, σε πρότυπο χώρο εξυπηρέτησης ειδικών κοινωνικών ομάδων και ΑμεΑ, με μέριμνα για κάθε μορφή αναπηρίας, ο οποίος θα αποτελέσει και πρότυπο για τον σχεδιασμό των νέων Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μας προς όφελος των πολιτών, προετοιμάζουμε τη λειτουργία μιας νέας σχολής της ΔΥΠΑ σε ιδιόκτητο, πρότυπο κτίριο, ενώ τα προγράμματα σπουδών και ο απαραίτητος εξοπλισμός θα συνδιαμορφωθούν μέσω συνεργασίας με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας (Amazon, Cisco και Microsoft) και θα επικεντρώνονται στην εκπαίδευση και κατάρτιση ατόμων με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.

Στο πλαίσιο της διαρκούς και δυναμικής μετεξέλιξης της ΔΥΠΑ σε έναν σύγχρονο και ευέλικτο φορέα προώθησης της απασχόλησης με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, ξεκινάμε εκπαιδευτικά σεμινάρια στους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ για θέματα εξυπηρέτησης ΑμεΑ και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε πολιτικές που διασφαλίζουν την ίση προσβασιμότητα στην αγορά εργασίας, δίνοντας έμφαση στην παροχή υπηρεσιών και εργαλείων που διευκολύνουν την εργασιακή αποκατάσταση των
ΑμεΑ και προασπίζουν την ενεργό συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, με ίσους όρους, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Το δικαίωμα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην εργασία, είναι για εμάς απαράγραπτο και η διασφάλιση του είναι προτεραιότητα.

* Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης είναι διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ