sofia-nikolaou

Το κρυφό παιχνίδι με τους μουφτήδες

Σοφία Νικολάου

Αναρωτήθηκα αρκετές φορές για τους λόγους που ο σουλτάνος αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει ρότα στο θέμα της διαχείρισης του θέματος των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Είναι άραγε οι ιδιαίτερες διπλωματικές ικανότητες του κυβερνητικού επιτελείου; Είναι οι πιέσεις των Αμερικανών; Είναι μήπως οι 8;

Φαίνεται, τελικά, πως δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Είναι μόνο αυτή η μαγική ικανότητα της κυβέρνησης να μας προσγειώνει στην πραγματικότητα της ανικανότητάς της και στην αδιανόητη διπλωματική λογική της των φθηνών ανταλλαγμάτων.

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, η χώρα μας καταδικάστηκε από τα ευρωπαϊκά Δικαστήρια, για μία ακόμα φορά, για την υποχρεωτικότητα του ιερού μουσουλμανικού νόμου, της λεγόμενης «Σαρία». Μια μουσουλμάνα της Δυτικής Θράκης απώλεσε μέρος της οικογενειακής περιουσίας, μετά το θάνατο του συζύγου της, λόγω της εφαρμογής του θρησκευτικού νόμου, που επί της ουσίας ακύρωσε την διαθήκη του θανόντος. Προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα κι εκείνα απεφάνθησαν υπέρ της καταδίκης της χώρας μας. Έτσι, η κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2018, τροποποίησε τον Νόμο και εισήγαγε την προαιρετικότητα της εφαρμογής της σαρία. Την περίοδο εκείνη, ελέω της λογικής που εμπεριείχαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, συνηγόρησαν άπασες οι πολιτικές δυνάμεις, με μόνη «διαφοροποίηση» εκείνη των ΑΝΕΛ, που απλά ξιφουλκούσαν για μπαϊράκι αντίστασης, σε περίπτωση που μελλοντικά ετίθετο το θέμα της εκλογής του μουφτή.
mouftides_mesa
Το άρθρο 1 του Νόμου 4511/2018, που καθιστά προαιρετική την εφαρμογή της σαρία
Διέρρευσε αρκετός χρόνος. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους συνελήφθησαν οι δύο αξιωματικοί μας. Στα μέσα Ιουλίου, ο Ερντογάν συναντήθηκε σε ουδέτερο έδαφος (Βρυξέλλες) με τον Τσίπρα και μόλις βγήκε από τη συνάντηση, δήλωνε περιχαρής στα τουρκικά μέσα πως… «πήρε» την εκλογή του μουφτή, με την κυβέρνηση να διαψεύδει, όχι όμως πολύ πειστικά.

Λίγες μόνο ημέρες μετά από αυτή τη συνάντηση, σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, περνάει μία άσχετη τροπολογία για το θέμα των μουφτήδων.

mouftides_mesa2
Ο Νόμος για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Σύμφωνα με αυτήν, η θητεία των μουφτήδων τελειώνει, μόλις εκείνοι κλείσουν τα 67 τους χρόνια.

mouftides_mesa3
mouftides_mesa3_4
Το επίμαχο άρθρο του Νόμου που «παρεισέφρησε» διά της επίμαχης τροπολογίας
Η δικαιολογία είναι πως όλοι όσοι ασκούν δικαστικές εξουσίες στην Ελλάδα, ολοκληρώνουν την υπηρεσία τους στα 67. Συνεπώς, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους μουφτήδες, ασχέτως εάν ο «νόμος» που εφαρμόζουν είχε γίνει προαιρετικός λίγους μόλις μήνες πριν. Αυτός είναι κι ένας λόγος που καθιστά τη δικαιολογία έωλη. Ο άλλος είναι ότι οι τωρινοί μουφτήδες, που είχαν διοριστεί από το ελληνικό κράτος, έχουν ήδη συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους! Δεν πρόλαβε, λοιπόν, να στεγνώσει το μελάνι της τροπολογίας κι έχουν ήδη εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις της συνταξιοδότησής τους και της αντικατάστασής τους!

mouftides_mesa_telos
Η διαπιστωτική πράξη της «απόλυσης» του Μουφτή Ξάνθης
Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ρητή διάταξη για την αλλαγή του τρόπου ανάληψης των καθηκόντων τους (ισχύει ακόμα ο διορισμός), ποιος μπορεί να μας πείσει, πρώτον, ότι οι νέοι μουφτήδες που διόρισε η κυβέρνηση δεν είναι οι εκλεκτοί του σουλτάνου, δεύτερον, ότι, ελέω και της χρονικής εγγύτητας δεν είναι το πολυπόθητο «αντάλλαγμα» για τους στρατιωτικούς μας και, τρίτον και ίσως το σημαντικότερο, ότι δεν άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την εκλογή τους;

Ο μουφτής είναι πράγματι ένας θεσμός, ο οποίος έχει αποτελέσει διαχρονικά έναν σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή. Ακόμα και η ύπαρξη του παράλληλου ψευδομουφτή, που εκλέγεται (παρατύπως) με ανάταση χειρός από τη μουσουλμανική κοινότητα, «καταπραϋνόταν» από την ύπαρξη του διορισμένου και αναγνωρισμένου από το ελληνικό κράτος θρησκευτικού λειτουργού.

Για μία ακόμα φορά, αυτή η κυβέρνηση, έρχεται να παίξει εν κρυπτώ διπλωματικά παιχνίδια, χωρίς να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργήσει. Η αντίληψη των διεθνών ισορροπιών ως ένα παιχνίδι ανταλλαγής καταδεικνύει, όχι μονάχα την μικρόνοια των υπηρετούντων αυτήν, αλλά και την επικινδυνότητά τους.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

CR

Ένα άρθρο εντελώς μπούρδα. Αν δεν ξέρετε τι καπνό φουμάρουν οι νέοι μουφτήδες να πάτε να ρωτήσετε. Αυτό είναι δημοσιογραφία, όχι να γράφετε το κοντό και το μακρύ σας από τον καναπέ του σπιτιού σας. Ουστ. Υ.Γ. ο ένας από τους δύο νέους μουφτήδες έχει κάνει μήνυση στο προξενείο για εμπλοκή στα εσωτερικά της Ελλάδας.

ΑΡΗΣ

+1. Να σκεφτείς ότι η αρθρογράφος είναι και νομικός..κρίμα

Τι

Είναι οι Μουφτήδες; Από αυτά που διάβασα,κατάλαβα πως είναι δικαστές,αλλά πως ο νόμος του κράτους είναι ποιο ισχυρός,φάγαμε κ τιμωρία.τωτε γιατί τους θεωρείτε τόσο σημαντικού; Αυτοί είναι το πρόβλημα στη Θράκη;

Dt

Θεωρώ υποχρέωση μου να επισημάνω, το άψογο ρεπορτάζ της κ. Νικολάου. Και παράλληλα να τονίσω πως καμιά / ά άλλος δημοσιογράφος αναλυτής....... Δεν πρόβαλε με τόση σαφήνεια αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Σωστα

Συμφωνω. Δεν βρισκω αλλο αρθρο τοσο καλα δημοσιογραφικα γραμμενο στο ΠΘ

+ Τις ψήφους των μουσουλμάνων Θράκης ..

Με μια απλή αναδρομή στις προηγούμενες εκλογές θα διαπιστώσει κανεις ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης ψήφισαν μονοκούκι Συριζα , με εντολή από την Τουρκία .... Η κυβέρνηση αν χάσει τους 3 μουσουλμάνους βουλευτές της , θα πέσει .... Το προδοτικό τσίρκο , έχει πολύ περισσότερες εξαρτήσεις απ´ όσο φανταζόμαστε ...

Anonymous

2 μεραρχιες στην Θρακη ετοιμες , μια εβδομαδα περιθωριο να βαπτιστουν ολοι αλλιως απελαση , ανακληση αδειων τζαμιων και καθαιρεση ιμαμηδων και οποιος μιληση στην σπιναλογκα .... να δεις για ποτε θα εστρωναν το κορμι τους και αυτοι και οι κιοτηδες οι ανατολικως του αιγαιου ....τσογλαν αγαδες για να το πω και στην γλωσσα τους.....

Dt

Το τσίρκο δεν παίζει διπλωματικά παιχνίδια. Είναι διεθνιστές και συνειδητά κάνουν αυτό που δεν κατόρθωσαν οι παππούδες τους το 40 - 41 . Έτσι και για τον ίδιο λόγο έδωσαν αυτό που ζητούσαν 100 χρόνια οι σκοπιανοί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ την ενοχή σιωπή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Anonymous

Ανεξιθρησκεια δεν εχουμε ; Καλα να παθουμε .....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία