Το κουρέλιασμα των θεσμών ως παιχνίδι εξουσίας
iwannidis

Σάκης Ιωαννίδης

Το κουρέλιασμα των θεσμών ως παιχνίδι εξουσίας

Πριν αναλάβουν την εξουσία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με αφορμή την ψήφιση των μνημονίων, μιλούσαν για “καταστρατήγηση” του Συντάγματος και “εξευτελισμό” των θεσμών. Λίγα χρόνια αργότερα, είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν μνημόνια, που υποθηκεύουν την δημόσια περιουσία και την χώρα. Και όλα αυτά για να κρατήσουν την καρέκλα τους.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια κακή κυβέρνηση, με πολλές λάθος αποφάσεις και πολιτικές που έχουν οδηγήσει την χώρα σε μεγάλα αδιέξοδα. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως και όσα έχουν προηγηθεί, δείχνουν ότι πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση τόσο για την χώρα, όσο και για την ίδια την Δημοκρατία.

Δεν υπάρχει προηγούμενο σε μια δημοκρατική χώρα, ένας αναπληρωτής Υπουργός να προσπαθεί με τόσο άμεσο και χοντροκομμένο τρόπο να επηρρεάζει την λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ο κ. Πολάκης, που στον τομέα ευθύνης του έχει αποτύχει παταγωδώς (αλήθεια θυμάται κανείς ότι πρόκειται για τον αν. Υπουργό Υγείας;) αποφασίζει να ασχοληθεί με την Δικαιοσύνη, κάνοντας υποδείξεις προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς, παραβιάζοντας ευθέως την βάση του πολιτεύματος περί διάκρισης των εξουσιών. Όμως προς τι τόση έκπληξη; Ο “δημοκράτης” κ. Πολάκης ήταν αυτός που έλεγε ότι για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία “πρέπει να μπουν φυλακή μερικοί”.

Αυτή είναι η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ γενικά προς τους θεσμούς, όταν αυτοί δεν εξυπηρετούν τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Δεν έχει δα περάσει καιρός από διώξεις και συλλήψεις δημοσιογράφων, κάνοντας κουρελόχαρτο την έννοια της ελευθεροτυπίας και την ελευθερία λόγου και άποψης.

Ταυτόχρονα, η Βουλή έχει καταστεί όργανο του ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο τον Πρόεδρο της, αυτόν που σε άλλες εποχές αποτελούσε έναν από τους θεματοφύλακες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να ενεργεί ως πολιτικό όργανο. Μόλις πρόσφατα, από την έδρα του, έκανε επίθεση εναντίον του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, μην αφήνοντας τον να κάνει την ομιλία του όπως εκείνος ήθελε.

Με αυτά και με αυτά, η τελευταία δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, περί “Κυβέρνησης με ψήφο ανοχής” δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Οι άνθρωποι είναι τόσο αποφασισμένοι να διατηρήσουν την καρέκλα τους, να παραμείνουν στην εξουσία, που δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να κυβερνήσουν ως κυβέρνηση μειοψηφίας δηλαδή. Και προσέξτε και αυτό: η κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, θα διαμορφωθεί εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, μιας συμφωνίας ταπεινωτικής για την χώρα μας, που παραδίδει όνομα και εθνότητα στους Σκοπιανούς. Τόσο αποφασιστικότητα, μόνο ερωτήματα μπορεί να δημιουργεί…


Το σίγουρο όμως είναι ότι αυτή η χώρα πρέπει μια καλή να απαλλαγεί από αυτή την αποτυχημένη και ιδιαίτερα επικίνδυνη κυβέρνηση, πριν δημιουργήσει ακόμα περισσότερο κακό. Απ ότι φαίνεται είναι αποφασισμένη να το κάνει, αφού θέλει με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας, θεσμών και διαφάνειας.

Κλείσιμο
Η Δημοκρατία δεν είναι παιχνίδι για να παίζει κάποιος μαζί της, κάνοντας κυριολεκτικά κουρέλια τους θεσμούς της.


*Σάκης Ιωαννίδης
Οικονομολόγος-Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Μέλος Κεντρικής Διοίκησης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Πρώην Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ