Το δώρο του εμβολιασμού
polidwros_kampaktsis_blog

Πολύδωρος Ν. Καμπακτσής

Το δώρο του εμβολιασμού

Τις ημέρες αυτές θα κάνουμε δώρα κατά την ωραία παράδοση μας στην οικογένεια, τους φίλους, τους ανθρώπους που αγαπάμε. Πολλοί μάλιστα θα φιλανθρωπήσουμε βοηθώντας, ο καθένας με τη δύναμη του, τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη τα απαραίτητα. Στις μέρες όμως της πανδημίας COVID-19 που ζούμε, ένα δώρο μας φαίνεται να δεσπόζει πάνω απ’ όλα, το δώρο του ατομικού εμβολιασμού. Και είναι μάλιστα ένα δώρο ανέξοδο, με ελαχιστότατο προσωπικό ρίσκο μα σημαντικότατο όφελος στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας.

Όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να το αρνηθεί ή να το αποφύγει, η νόσος COVID-19 εξακολουθεί να είναι γύρω μας και ενώ για κάποιους μοιάζει με γρίπη, για άλλους είναι θανατηφόρος. Χιλιάδες συμπολίτες μας με προχωρημένη ηλικία ή/και υποκείμενα νοσήματα έχουν ήδη χαθεί εξαιτίας της. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και νεαρά άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα μπορεί να καταλήξουν ή να νοσήσουν πολύ σοβαρά με μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα περιορίσουν την ποιότητα της ζωής τους. Οι νόμοι της μικροβιολογίας μάλιστα είναι τραγικοί, αφού νοσούμε από, και μεταφέρουμε τη νόσο σε άτομα του κοντινού μας περίγυρου, πρωτίστως δηλαδή οικογένεια, φίλους και συνεργάτες.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου άρχισε ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19. Ήταν φυσικό αρχικά να ήμασταν διστακτικοί, καθώς δεν υπήρχαν εκτεταμένα δεδομένα σε επίπεδο πληθυσμών, ούτε ήταν γνωστές πιθανές μεσοπρόθεσμες παρενέργειες των καινοτόμων βιοτεχνολογιών που εφαρμόστηκαν. Ένα χρόνο αργότερα όμως, οι παρενέργειες έχουν πλέον περιγραφεί και είναι αφενός σπάνιες, αφετέρου στην συντριπτική πλειοψηφία τους ήπιας ή μέτριας βαρύτητας. Διακριτή εξαίρεση αποτελεί η σπάνια συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με θάνατο, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα. Από την άλλη, είναι αποδεκτό από όλους πως το εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και δεν γνωρίζουμε αν και πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνουμε τον εμβολιασμό. Ποια όμως είναι η εναλλακτική στον εμβολιασμό;

Πολλοί συμπολίτες μας σκέφτονται είτε πως θα προστατευθούν επαρκώς τηρώντας υγειονομικά μέτρα, είτε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία τους. Δυστυχώς και τα δύο επιχειρήματα αποδείχθηκε πως δεν λειτουργούν στην πράξη, και κυρίως, δεν λαμβάνουν υπόψη τους υψηλού κινδύνου συμπολίτες μας. Επιπλέον, η νόσος μεταλλάσσεται όσο ο ιός βρίσκει φορείς και πολλαπλασιάζεται, με κίνδυνο να γίνει πιο δυνατή. Το καλύτερο που έχουμε και οφείλουμε να κάνουμε ως άτομα και ως Έλληνες, είναι λοιπόν να εμβολιαστούμε, παράλληλα με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Ας το κάνουμε λοιπόν μ’ αγάπη προς τον εαυτό μας και σεβασμό στους συμπολίτες μας, σύμφωνα με όσα έχει ορίσει η Πολιτεία, που από την αρχή αυτής της κρίσης έχει πρωτοστατήσει διεθνώς στον αγώνα κατά της COVID-19. Ας το κάνουμε όχι μεμψιμοιρώντας για το αδύνατο σύστημα υγείας μας αλλά με υπερηφάνεια γιατί παίρνοντας ένα ελαχιστότατο ρίσκο αναδεικνύουμε την φιλανθρωπία και τον ορθολογισμό μας. Ας εμβολιαστούμε όχι επειδή ο Νόμος θα μας επιβάλλει πρόστιμο αν δεν το κάνουμε, αλλά ως ελεύθεροι Έλληνες που προστατεύουν εαυτούς, οικογένεια και χώρα.


Πολύδωρος Ν. Καμπακτσής
Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας
Columbia University Irving Medical Center
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ