Σας ευχαριστούμε πολύ κ.Μπαχτσελί
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Σας ευχαριστούμε πολύ κ.Μπαχτσελί

Ενω οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν να «πείσουν» τη διεθνή κοινή γνώμη για τη δήθεν επιθετικότητα της χώρας μας , ήρθε η ωμή πραγματικότητα να καταστήσει σαφές, ακόμη και στους πλέον δύσπιστους, το επιθετικό τουρκικό αφήγημα

Το γνωστό ρητό «μια εικόνα χίλιες λέξεις» επιβεβαιώθηκε περίτρανα με την φωτογραφία του ακροδεξιού Μπαχτσελί, του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, να ποζάρει περιχαρής μπροστά σε χάρτη των Γκρίζων Λύκων που εμφάνιζε την Κρήτη και όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως τουρκικά.

Θα μπορούσε ο Μπαχτσελί να έχει ενεργήσει εν αγνοία του Ερντογάν; Αν ναι, τότε το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία βρίσκεται σε βαθιά κρίση αφού ο εταίρος του Ερντογάν κάνει ότι του κατέβει. Και αν είναι έτσι, δεν θα έπρεπε να έχει ήδη βγει ο Τούρκος Πρόεδρος να πάρει θέση ώστε μην χαρακτηριστεί αναθεωρητικός και επιθετικός, αφού τόσο πολύ «νοιάζεται» για το διεθνές δίκαιο;

Φυσικά ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί παρά να συναινέσει για μία ακόμα φορά στα «καπρίτσια» του Μπαχτσελί, που είναι και ο μόνος του σύμμαχος, αφού με την πολιτική πόλωσης που έως τώρα εφαρμόζει, έχει περιθωριοποιήσει όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Και φυσικά αυτή η ανίερη συμμαχία επιβάλλει και μία ιδιότυπη ομερτά, ένα νόμο της σιωπής δηλαδή, που εξασφαλίζει την μακροημέρευσή της.
Κλείσιμο
Έτσι λοιπόν δεν είναι ν’ απορεί κανείς γιατί ο Ερντογάν δεν βγήκε να επικρίνει τον συνέταιρό του, έστω και προσχηματικά. Και δεν βγήκε, διότι προφανώς δεν τον ενδιαφέρει να κρύψει τον αναθεωρητισμό του και γιατί πολύ απλά και αναθεωρητική ατζέντα έχει, και νέο-οθωμανική κουλτούρα καλλιεργεί στο εσωτερικό της χώρας του.

Όπως ο ίδιος ο Ερντογάν φωτογραφιζόταν επίσημα το καλοκαίρι του 2019 στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας μπροστά από τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που εμφάνιζε το μισό Αιγαίο τουρκικό, έτσι και τώρα, αντίστοιχα, ο Μπαχτσελί έρχεται σε ρόλο «λαγού» να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από τη «Γαλάζια Πατρίδα», κάτι ακόμα προκλητικότερο.

Έρχεται να διεκδικήσει όχι απλά ελληνικές θάλασσες, αλλά ελληνικό έδαφος και νησιά όπως η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος αλλά και η Κρήτη. Έτσι το τουρκικό αφήγημα της επανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των «συνόρων της καρδιάς» του Ερντογάν εμπεδώνεται στο τουρκικό εσωτερικό, ώστε να μένει ικανοποιημένο το τουρκικό εθνικιστικό ακροατήριο και να ξεχνά έστω και με αυτόν τον τρόπο το καθημερινό πλέον πρόβλημα διαβίωσής του.

Ο χάρτης όμως εκτός από επιθετικός, είναι και γελοίος μέσα στην προκλητικότητά του. Και αυτό, διότι τα «κόκκινα» νησιά εμφανίζονται να έχουν κυριαρχικά δικαιώματα και οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες!

Όταν όμως είναι ελληνικά, δεν έχουν τίποτα.

Τι νομίζουν όμως ότι θα πετύχουν με τις «ζωγραφιές» τους ο Μπαχτσελί και οι ομοϊδεάτες του, εκτός φυσικά από λίγες στιγμές δημοσιότητας στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας;

Μέσα στο εθνικιστικό τους παραλήρημα, δεν αντιλαμβάνονται προφανώς ότι οι χάρτες που επινοούν αποτελούν πολύ απλά διπλωματικά «όπλα» στα χέρια της ελληνικής πλευράς, ώστε να εκθέσει στη διεθνή κοινότητα την τουρκική επιθετικότητα, και εξαιτίας της την απολύτως δικαιολογημένη ανάγκη για διατήρηση ελληνικών στρατευμάτων στα νησιά, στο πλαίσιο του δικαιώματος της αυτοάμυνας.

Οι προκλητικοί τουρκικοί χάρτες είναι πανίσχυρα διπλωματικά όπλα στα χέρια της Ελλάδας, διότι το μήνυμα που εκπέμπεται άμεσα και πολύ γλαφυρά από αυτούς, είναι ότι «οι Τούρκοι θέλουν να καταλάβουν τα ελληνικά νησιά».

Από τα τουρκικά «θέλω» βέβαια μέχρι το «μπορώ» χίλια μίλια δρόμος, που λεει και ο λαός. Και μάλιστα δρόμος στρωμένος με αγκάθια μια και η χώρα μας Ελλάδα διαθέτει πανίσχυρα οπλικά συστήματα και ένοπλες δυνάμεις σε στεριά, θάλασσα και αέρα, έτοιμες να δώσουν, εφόσον απαιτηθεί, πολύ οδυνηρή απάντηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Αλλά και γιατί το ισχυρό πλέγμα συμμαχιών και εταιρικών σχέσεων που έχει αναπτυχθεί και συνεχώς ενισχύεται, ως αποτέλεσμα και της πολύ δραστήριας τα τελευταία χρονια αμυντικής διπλωματίας του ΓΕΕΘΑ, αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για τις όψιμες νέο-οθωμανικές και αναθεωρητικές βλέψεις.

Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας έχει πλέον γίνει πλήρως αντιληπτός από τη διεθνή κοινότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται ξεκάθαρα πλέον λόγος από Αμερικανούς αξιωματούχους για την υιοθέτηση μηχανισμού πιθανής αποπομπής από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες που «διέρρευσαν» στον διεθνή τύπο.

Η αφερεγγυότητα της Τουρκίας χτυπάει κόκκινο και οι προκλητικές της ενέργειες της αρχίζουν πλέον να αντιμετωπίζονται με εντονότατο σκεπτικισμό τόσο στους κόλπους της ΕΕ όσο και σε εκείνους του ΝΑΤΟ.

Όσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι πτυχές του νέο-οθωμανικού αφηγήματος στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, όσο οι Γκρίζοι Λύκοι «δείχνουν τα δόντια τους», τόσο απογυμνώνονται οι πραγματικές προθέσεις των Τούρκων.

Χάρη στους χάρτες και στα «ευφυολογήματα» του Μπαχτσελί, τον οποίο η ελληνική διπλωματία πρεπει να «ευχαριστεί» ιδιαιτέρως, η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας αποκτά άλλη διάσταση και αδιάψευστες αποδείξεις. Και σίγουρα επιταχύνει τις εξελίξεις, ώστε τόσο οι νέο-οθωμανικές επιδιώξεις όσο και οι υποστηρικτές τους να βρεθούν στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας», εκεί δηλαδή όπου πραγματικά ανήκουν.






*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK