tsimpoukis_panagiotis

Κεντρικό πρόσωπο των ημερών η Δικαιοσύνη

Παναγιώτης Τσιμπούκης

Η Δικαιοσύνη  για ακόμη μια φορά αναγάγετε σε κεντρικό πρόσωπο των ημερών μας, είτε με τις αποφάσεις της, είτε με τις   παρεμβάσεις της  στα καυτά  θέματα που απασχολούν αφενός  την καθημερινότητα των πολιτών   και αφετέρου τα σε κοινωνικά, πολιτικά, ανθρωποκεντρικά, κ.λπ.  δρώμενα.

Η Δικαιοσύνη, κατά κανόνα,  λαμβάνει  υπόψη της  τον κοινωνικό απόηχο  των  προβλημάτων που ταλανίζουν στην κυριολεξία τους πολίτες και ειδικά μετά την ένταξη μας  στο δυσβάστακτο καθεστώς των μνημονίων.
         
Μορφή ανάσας   προσέλαβε  για   εκατοντάδες φορολογούμενους  πολίτες η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που  περιόρισε  στα πέντε χρόνια την ασυδοσία των ελεγκτικών αρχών.
         
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι μετά την πενταετία δεν μπορεί να ληφθούν υπόψη οι κινήσεις και τα υπόλοιπα των Τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα για φορολογικούς σκοπούς  (ελέγχους, καταλογισμούς, κ.λπ.), στέλνοντας έτσι αυτόματα στο αρχείο εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς  ποινικές, φορολογικές κ.λπ. υποθέσεις με  μεγάλο και μικρό  οικονομικό αντικείμενο.
         
Οι δικαστές,  ουσιαστικά είπαν ότι  τα οικονομικά στοιχεία των  καταθέσεων των φορολογουμένων   στις Τράπεζες του εσωτερικού   πριν το 2012 δεν μπορεί να ληφθούν υπόψη από τις Δ.Ο.Υ.  και κατά συνέπεια δεν μπορεί, μετά από έλεγχο, να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα.
         
Το ΣτΕ με την απόφασή του αυτή,  έβαλε τέλος στις ταλαιπωρίες, στις οικονομικές επιβαρύνσεις (αμοιβές λογιστών, δικηγόρων, κ.λπ.), στον  ευτελισμό και τον διασυρμό των πολιτών, που έπρεπε να σέρνονται στους διαδρόμους των Δ.Ο.Υ., να κρύβουν στο σεντούκι για 10 και 15 χρόνια τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών, τα φορολογικά βιβλία, τις αποδείξεις αγορών, μπας και κάποιος εφοριακός υπάλληλος   στο πλαίσιο των  εισπρακτικών κυβερνητικών εντολών,  πραγματοποιούσε έλεγχο.
         
Παρ΄ όλα αυτά το ίδιο δικαστήριο (ΣτΕ) και μάλιστα η Ολομέλειά του, λίγα 24ώρα πριν   απέφυγε ουσιαστικά να λάβει θέση επί της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της «συμφωνία συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012,  μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών  Siemens A.G. και  Siemens Α.Ε.  μετά το θόρυβο  των σκανδάλων με τις   μίζες,   κ.λπ.
 
Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην περίπτωση αυτή, έκριναν ότι όσοι είχαν προσφύγει στο δικαστήριο (Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και φορολογούμενοι πολίτες) δεν είχαν έννομο συμφέρον   να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες  φορολογούμενους η  «συμφωνία συμβιβασμού» επιβάρυνε τους πολίτες με  τουλάχιστον 2 δις ευρώ.
         
Την ίδια στιγμή, η Δικαιοσύνη και ειδικά οι εισαγγελικές αρχές, καλούνται να ερευνήσουν εάν μετά τα φαινόμενα της έντονης  κακοκαιρίας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν   την  ζωή τους συνάνθρωποι μας,  υπάρχουν ευθύνες    λόγω της     μη υλοποίησης των αναγκαίων έργων.
         
Από την άλλη πλευρά, η   εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη    παρήγγειλε στην Εισαγγελέα  Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας  για τους χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου αναφορικά με την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Άγνωστη λέξη

Αν είχαμε δικαιοσύνη, όπως την εννοούν στις άλλες χώρες της ΕΕ και με τις ίδιες δυνατότητες που έχει αυτή, θα είμαστε αλλιώς. Αλλά εμπιπτει και αυτή στο γενικό σύνολο της ποιότητας της διμοκρατιας και του πολιτισμού του λαού μας. Δεν μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Τουλάχιστον αν ήταν λίγο παραπάνω από αυτό το επίπεδο, θα είμαστε σε κατηγορία των εθνών κρατών λίγο καλύτερα. Είναι βέβαια ουτοπία να ζητούμε από μια κοινωνική ομάδα να μας σώσει, όταν οι άλλες κάνουν τα αίσχη, ασχημονουν και ασελγουν .Να π.χ θα μπορούσε η δικαιοσύνη, να επέμβει εκεί που έχει επικρατήσει νοοτροπία φασιζουσα,και πέρα από κάθε φαντασία, έχουν εκτραχυνθει οι κυβερνοντες, επιτρέποντας υπερβολές πού είναι γνωρισμα δικτακτοριων .Όπως η δικτακτόρια του κοινοβουλίου του Ελληνικού. Βέβαια θα συναντούσαν την λυσσαλεα αντιδραση των κομματικών-συμμοριών της Βουλης. Που θα βομβαρδιζαν με πλυθος νομοθετηματων και τροπολογιων την ισχύουσα νομολογία. Θα καταστουσαν , οιοδήποτε αλλαγή αντισυνταγματικη .Και θα κινδύνευαν να πάνε φυλακη.Εννοώ για τις ακραίες αντιδημοκρατικες παρεκκλησεις.Όπως ο δημόσιος τομέας, που χρησιμοποιειται ως πηγή ψηφοφόρων αμοιβομενων των κομμάτων. Αυτός ο έρμος προυπολογισμός να μην είναι τελείως απροστατευτος. Ποινές πολλές στους παρανομουντες δημόσιους λειτουργούς. Όχι στην παραγραφη αδικηματων του αποχωρουντος κόμματος από το νέο εισερχόμενο.Τίποτα άλλο; όχι αυτά μόνο. Αλλά φανταστείτε την διαφορά. Θα έμοιαζε με την φαντασία των σημερινών αριστερων.Όπως το οικονομικο τρικ, να περνει από τούς "πλούσιους" λεφτά για, να τα δώσεις στους φτωχούς. Πρωτόγνωρο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία